УИО БиХ: Прикрили 120 милиона марака пореза

Инспектори Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ открили су у прошлој и овој години више од 120 милиона марака непријављених обавеза предузећа.

Република Српска 29.06.2020 | 13:54
УИО БиХ: Прикрили 120 милиона марака пореза

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић навео је да су лани организационе јединице Сектора за порезе УИО контролисале 10.478 пореских обвезника који се налазе у систему ПДВ-а.

- Инспектори су у тим контролама открили 93,30 милиона КМ додатних обавеза. То је оно што обвезници нису сами платили у својим пријавама, већ су инспектори накнадно утврдили обавезу у контролама - навео је Ковачевић.

За пет мјесеци ове године инспектори УИО обавили су 3.349 контрола пореских обвезника, од чега је 2.176 потпуних, док су остале биле информативне.

- Утврђени бруто ефекти за пет мјесеци износили су 26,83 милиона КМ. Дакле, ријеч је о обавезама које порески обвезници нису сами платили у својим пријавама за самоопорезивање, већ су инспектори накнадно утврдили обавезу у контролама - навео је Ковачевић.

Нагласио је да су различити основи за додатни обрачун пореске обавезе у контролама.

- Међу најчешћим су непријављивање промета, пријављивање ниже пореске основице у односу на стварну, третирање одређених промета добара и услуга ослобођеним од обрачуна и плаћања ПДВ-а иако они подлијежу обрачуну те неосновано коришћење права на одбитак улазног ПДВ-а - навео је Ковачевић.

Економисти истичу да они који желе и покушају да примијене нетачну математику на своје обавезе прије или касније дођу на удар инспектора.

- Појединци увијек настоје да смање своје обавезе јер је оптерећење по основу пореза ригорозно и његово плаћање је обавезно. Све то указује на чињеницу да УИО редовно и успјешно контролише пореске обвезнике - рекао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да би било добро објавити називе оних који избјегавају плаћање и сакривају обавезе према држави.

- На тај начин могуће је утицати и на фирме да не избјегавају плаћање својих обавеза, а што је на крају пренесено на крајњег купца или корисника - поручио је Павловић.

Пандемија

Ратко Ковачевић рекао је да је Сектор за порезе у периоду март - мај ове године радио смањеним интензитетом у погледу контрола због пандемије вируса “ковид 19”.

- У том контексту су вршене, прије свега, краће канцеларијске контроле како би се, сходно смјерницама надлежних тијела, у што већој мјери смањили контакти међу лицима, што се на крају одразило и на број потпуних контрола, а тиме у одређеној мјери и на крајњи ефекат - навео је Ковачевић.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боро

29.06.2020 12:38

Иститиције само раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кила

29.06.2020 12:57

Свака им цаст тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

29.06.2020 14:48

Госп шеф одјељења нема везе о чему причаш.

ОДГОВОРИТЕ