UIO BiH: Prikrili 120 miliona maraka poreza

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH otkrili su u prošloj i ovoj godini više od 120 miliona maraka neprijavljenih obaveza preduzeća.

Republika Srpska 29.06.2020 | 13:54
UIO BiH: Prikrili 120 miliona maraka poreza

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević naveo je da su lani organizacione jedinice Sektora za poreze UIO kontrolisale 10.478 poreskih obveznika koji se nalaze u sistemu PDV-a.

- Inspektori su u tim kontrolama otkrili 93,30 miliona KM dodatnih obaveza. To je ono što obveznici nisu sami platili u svojim prijavama, već su inspektori naknadno utvrdili obavezu u kontrolama - naveo je Kovačević.

Za pet mjeseci ove godine inspektori UIO obavili su 3.349 kontrola poreskih obveznika, od čega je 2.176 potpunih, dok su ostale bile informativne.

- Utvrđeni bruto efekti za pet mjeseci iznosili su 26,83 miliona KM. Dakle, riječ je o obavezama koje poreski obveznici nisu sami platili u svojim prijavama za samooporezivanje, već su inspektori naknadno utvrdili obavezu u kontrolama - naveo je Kovačević.

Naglasio je da su različiti osnovi za dodatni obračun poreske obaveze u kontrolama.

- Među najčešćim su neprijavljivanje prometa, prijavljivanje niže poreske osnovice u odnosu na stvarnu, tretiranje određenih prometa dobara i usluga oslobođenim od obračuna i plaćanja PDV-a iako oni podliježu obračunu te neosnovano korišćenje prava na odbitak ulaznog PDV-a - naveo je Kovačević.

Ekonomisti ističu da oni koji žele i pokušaju da primijene netačnu matematiku na svoje obaveze prije ili kasnije dođu na udar inspektora.

- Pojedinci uvijek nastoje da smanje svoje obaveze jer je opterećenje po osnovu poreza rigorozno i njegovo plaćanje je obavezno. Sve to ukazuje na činjenicu da UIO redovno i uspješno kontroliše poreske obveznike - rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Naglasio je da bi bilo dobro objaviti nazive onih koji izbjegavaju plaćanje i sakrivaju obaveze prema državi.

- Na taj način moguće je uticati i na firme da ne izbjegavaju plaćanje svojih obaveza, a što je na kraju preneseno na krajnjeg kupca ili korisnika - poručio je Pavlović.

Pandemija

Ratko Kovačević rekao je da je Sektor za poreze u periodu mart - maj ove godine radio smanjenim intenzitetom u pogledu kontrola zbog pandemije virusa “kovid 19”.

- U tom kontekstu su vršene, prije svega, kraće kancelarijske kontrole kako bi se, shodno smjernicama nadležnih tijela, u što većoj mjeri smanjili kontakti među licima, što se na kraju odrazilo i na broj potpunih kontrola, a time u određenoj mjeri i na krajnji efekat - naveo je Kovačević.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Boro

29.06.2020 14:38

Istiticije samo rade svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Kila

29.06.2020 14:57

Svaka im cast tako i treba.

ODGOVORITE
Name

Ratko

29.06.2020 16:48

Gosp šef odjeljenja nema veze o čemu pričaš.

ODGOVORITE