ЕУ поручује: Тачи није неопходан за дијалог

У Канцеларији Жосепа Борела, шефа дипломатије ЕУ и главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, кажу да подизање оптужнице против косовског предсједника Хашима Тачија и одлагање састанка у Вашингтону не треба да утиче на наставак дијалога у Бриселу.

Регион 27.06.2020 | 20:02
ЕУ поручује: Тачи није неопходан за дијалог

– Датуми могу бити усаглашени, није на нама да бирамо са ким ћемо да причамо – рекао је за ДW Борелов портпарол. Он је додао да је на Приштини да изабере ко ће у тренутној ситуацији најбоље представљати њене интересе.

Извјестиоци Европског парламента за Косово и Србију, Виола фон Крамон и Владимир Билчик, недавно су заједно пружили подршку наставку дијалога и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчку.

Крамон је за ДW рекла да верује да процес пред судом и дијалог Београда и Приштине могу и треба да се раздвоје. 

– Више ћемо о оптужници знати након саслушања, али то не би требало да има везе са дијалогом – рекла је Крамон. Она је указала да дијалог треба да помогне рјешавању несугласица између двије стране, без обзира на то ко су представници.

Фон Крамон је оценила да је ЕУ непристрасан посредник у дијалогу, истичући да је оптимиста и да очекује напредак већ током овог љета.

Она је оценила да је косовски устав врло јасан и да каже да је главни преговарач премијер, а не предсједник.

Специјализовано тужилаштво Косова објавило је 24. јуна оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других осмњичених за низ злоцина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиства, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Тачи и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти потом су отказали посјету Вашингтону, где је 27. јуна требало да буде одржан састанак представника Београда и Приштине. Састанак је потом одложен.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Преговарац

27.06.2020 23:08

А како није могуце да у тој поквареној Бриселској Европи у преговорима Србије и Пристине не посредује неко из Спаније и било које друге земље која није признала Косово? Како није могуце преговоре вратити у УН па да у тим преговорима уцествују Русија и Кина и земље које су пријатељске. Увјек нама преговараци и посредници бјелосвјетска мафија која је и Косово подрзавала да се одвоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преговарач 2

28.06.2020 11:16

У Даyтону није било Турске да помогне Бошњацима, а била је Русија! Једини муслимани су били Изетбеговић, Силајџић и Шаћирбеy... Остали су били сви крстови! Срам вас било! Циници!

Name

Сале

28.06.2020 21:27

Наши су криви што је та ствар која се зове назови преговори пребачена на европу, а то је смишљено урадјено јер у ЕУ ми срби немамо пријатељске земље да стави вето и сл., ови што нису признали Косово имају и својих проблема тако да се баве собом

Name

Аполо 11

28.06.2020 00:08

Незнам али на Ким нема правне државе и државника.На власти по ратним заслугама а знамо ко су водје у рату а народ као добровољци а ја врат истегао гледајући да неналетим на војну полицију која пуни аутобус и вози на линију.

ОДГОВОРИТЕ