EU poručuje: Tači nije neophodan za dijalog

U Kancelariji Žosepa Borela, šefa diplomatije EU i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, kažu da podizanje optužnice protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija i odlaganje sastanka u Vašingtonu ne treba da utiče na nastavak dijaloga u Briselu.

Region 27.06.2020 | 20:02
EU poručuje: Tači nije neophodan za dijalog

– Datumi mogu biti usaglašeni, nije na nama da biramo sa kim ćemo da pričamo – rekao je za DW Borelov portparol. On je dodao da je na Prištini da izabere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njene interese.

Izvjestioci Evropskog parlamenta za Kosovo i Srbiju, Viola fon Kramon i Vladimir Bilčik, nedavno su zajedno pružili podršku nastavku dijaloga i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčku.

Kramon je za DW rekla da veruje da proces pred sudom i dijalog Beograda i Prištine mogu i treba da se razdvoje. 

– Više ćemo o optužnici znati nakon saslušanja, ali to ne bi trebalo da ima veze sa dijalogom – rekla je Kramon. Ona je ukazala da dijalog treba da pomogne rješavanju nesuglasica između dvije strane, bez obzira na to ko su predstavnici.

Fon Kramon je ocenila da je EU nepristrasan posrednik u dijalogu, ističući da je optimista i da očekuje napredak već tokom ovog ljeta.

Ona je ocenila da je kosovski ustav vrlo jasan i da kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsjednik.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova objavilo je 24. juna optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osmnjičenih za niz zlocina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Tači i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potom su otkazali posjetu Vašingtonu, gde je 27. juna trebalo da bude održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine. Sastanak je potom odložen.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pregovarac

27.06.2020 23:08

A kako nije moguce da u toj pokvarenoj Briselskoj Evropi u pregovorima Srbije i Pristine ne posreduje neko iz Spanije i bilo koje druge zemlje koja nije priznala Kosovo? Kako nije moguce pregovore vratiti u UN pa da u tim pregovorima ucestvuju Rusija i Kina i zemlje koje su prijateljske. Uvjek nama pregovaraci i posrednici bjelosvjetska mafija koja je i Kosovo podrzavala da se odvoji.

ODGOVORITE
Name

Pregovarač 2

28.06.2020 11:16

U Daytonu nije bilo Turske da pomogne Bošnjacima, a bila je Rusija! Jedini muslimani su bili Izetbegović, Silajdžić i Šaćirbey... Ostali su bili svi krstovi! Sram vas bilo! Cinici!

Name

Sale

28.06.2020 21:27

Naši su krivi što je ta stvar koja se zove nazovi pregovori prebačena na evropu, a to je smišljeno uradjeno jer u EU mi srbi nemamo prijateljske zemlje da stavi veto i sl., ovi što nisu priznali Kosovo imaju i svojih problema tako da se bave sobom

Name

Apolo 11

28.06.2020 00:08

Neznam ali na Kim nema pravne države i državnika.Na vlasti po ratnim zaslugama a znamo ko su vodje u ratu a narod kao dobrovoljci a ja vrat istegao gledajući da nenaletim na vojnu policiju koja puni autobus i vozi na liniju.

ODGOVORITE