Из Тел-Авива помоћ Србима на Космету

У Тел Авив - Јафи данас, уочи Видовдана, одиграном 2. по реду фудбалском турниру "Широко срце" прикупљана су новчана средства помоћи Србима на Косову и Метохији (КиМ). Такмичила су се четири аматерска фудбалска тима, група навијача: санкт-петербуршког Зенита, тел-авивског Макабија, московског ЦСКА и београдског Партизана.

Вијести 27.06.2020 | 14:56
Из Тел-Авива помоћ Србима на Космету

Двије стотине присутних, играча и гледалаца, на фудбалском игралишту Тениског центра Јафа (Јаффа Теннис Центер), су претежно сачињавали Израелци поријеклом из Русије и Србије.

Овим су иницијатори: Горан Мекић, Сандра Јанићијевић и Срђан Златановић, те Виолета Зафировска из Швајцарске у сарадњи са хуманитарном организацијом "Косовско Поморавље" наставили са пружањем помоћи најугроженијим српским породицама на КиМ, као и предузимањем других активности које доприносе побољшању квалитета живота у српским срединама Космета.

Тако је претходни, прошлогодишњи и иницијални, турнир прикупио средства уложена, између осталог, у обнављање и опремање основних школа "Миладин Поповић", из Бостана у општини Ново Брдо и "Светозар Марковић" у Великој Хочи.  

Турниру су присуствовали Михајло Трипић, први савјетник и конзул, замјеник шефа мисије Србије у Тел-Авиву, који је и уручио побједнички пехар капитену тима групе навијача ЦСКА, потпуковник Миломир Исаиловић, изасланик одбране и Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Беер Шеви.

Николић је искористио прилику да се и из Израела, односно Свете земље, упути подршка животно угроженој легенди ОФК Београда и југословенског фудбала Илији Петковићу.

Држава Израел постојано стоји на становишту непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Републике Косова, придржавајући се начела изналажења рјешења конфликтима сагласношћу страна у њима.

Од 1948. (од оснивања Израела) до 1952. око осам хиљада југословенских Јевреја се одлучило на исељење у Израел, присиљени да се одрекну држављанства ФНРЈ. Мањем дијелу исељење није било дозвољено образложењем неопходности занимања или процесима који су вођени против дотичних.

Пристигли у новоформирану државу прикључили су се већ постојећој заједници између два свјетска рата, која је учестовавала у оснивању, односно градњи кибуца, попут Шаар ха-Амаким (Сха'ар ХаАмаким) основан 1935. у чијој се близини налази шума краља Александра (Карађорђевића) и Гат основан годину дана раније.

Јевреји са простора бивше Југославије насељавали су се широм земље и постепено продирали у све видове живота и дјелатности. Готово да нема професије у којој нису достигли врхунске резултате, а опште познати у овој блиско-источној земљи и иминентна асоцијација свакако су два начелника ђенералштаба: Давид (Дадо) Елазар и Хаим Бар-Лев, који је у познијим годинама био и министар трговине и индустрије, министар развоја и министар полиције, те Јосеф (Томи) Лапид, генерални директор јавног РТВ сервиса и министар правде.

Поред манифестација из области културе и његовања обичаја на традиционалном пикнику у вријеме празника Сукот, у активностима усељеника из бивше Југославије, ваља референтно издвојити архив Евентов, у оквиру Националне библиотеке у Јерусалиму.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ХВАЛА ИЗРАЕЛ

27.06.2020 13:50

ЈЕДИНИ НАРОД КОЈИ НАС ВОЛИ. ХВАЛА.

ОДГОВОРИТЕ