Iz Tel-Aviva pomoć Srbima na Kosmetu

U Tel Aviv - Jafi danas, uoči Vidovdana, odigranom 2. po redu fudbalskom turniru "Široko srce" prikupljana su novčana sredstva pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji (KiM). Takmičila su se četiri amaterska fudbalska tima, grupa navijača: sankt-peterburškog Zenita, tel-avivskog Makabija, moskovskog CSKA i beogradskog Partizana.

Vijesti 27.06.2020 | 14:56
Iz Tel-Aviva pomoć Srbima na Kosmetu

Dvije stotine prisutnih, igrača i gledalaca, na fudbalskom igralištu Teniskog centra Jafa (Jaffa Tennis Center), su pretežno sačinjavali Izraelci porijeklom iz Rusije i Srbije.

Ovim su inicijatori: Goran Mekić, Sandra Janićijević i Srđan Zlatanović, te Violeta Zafirovska iz Švajcarske u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Kosovsko Pomoravlje" nastavili sa pružanjem pomoći najugroženijim srpskim porodicama na KiM, kao i preduzimanjem drugih aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvaliteta života u srpskim sredinama Kosmeta.

Tako je prethodni, prošlogodišnji i inicijalni, turnir prikupio sredstva uložena, između ostalog, u obnavljanje i opremanje osnovnih škola "Miladin Popović", iz Bostana u opštini Novo Brdo i "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.  

Turniru su prisustvovali Mihajlo Tripić, prvi savjetnik i konzul, zamjenik šefa misije Srbije u Tel-Avivu, koji je i uručio pobjednički pehar kapitenu tima grupe navijača CSKA, potpukovnik Milomir Isailović, izaslanik odbrane i Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Beer Ševi.

Nikolić je iskoristio priliku da se i iz Izraela, odnosno Svete zemlje, uputi podrška životno ugroženoj legendi OFK Beograda i jugoslovenskog fudbala Iliji Petkoviću.

Država Izrael postojano stoji na stanovištu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Republike Kosova, pridržavajući se načela iznalaženja rješenja konfliktima saglasnošću strana u njima.

Od 1948. (od osnivanja Izraela) do 1952. oko osam hiljada jugoslovenskih Jevreja se odlučilo na iseljenje u Izrael, prisiljeni da se odreknu državljanstva FNRJ. Manjem dijelu iseljenje nije bilo dozvoljeno obrazloženjem neophodnosti zanimanja ili procesima koji su vođeni protiv dotičnih.

Pristigli u novoformiranu državu priključili su se već postojećoj zajednici između dva svjetska rata, koja je učestovavala u osnivanju, odnosno gradnji kibuca, poput Šaar ha-Amakim (Sha'ar HaAmakim) osnovan 1935. u čijoj se blizini nalazi šuma kralja Aleksandra (Karađorđevića) i Gat osnovan godinu dana ranije.

Jevreji sa prostora bivše Jugoslavije naseljavali su se širom zemlje i postepeno prodirali u sve vidove života i djelatnosti. Gotovo da nema profesije u kojoj nisu dostigli vrhunske rezultate, a opšte poznati u ovoj blisko-istočnoj zemlji i iminentna asocijacija svakako su dva načelnika đeneralštaba: David (Dado) Elazar i Haim Bar-Lev, koji je u poznijim godinama bio i ministar trgovine i industrije, ministar razvoja i ministar policije, te Josef (Tomi) Lapid, generalni direktor javnog RTV servisa i ministar pravde.

Pored manifestacija iz oblasti kulture i njegovanja običaja na tradicionalnom pikniku u vrijeme praznika Sukot, u aktivnostima useljenika iz bivše Jugoslavije, valja referentno izdvojiti arhiv Eventov, u okviru Nacionalne biblioteke u Jerusalimu.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

HVALA IZRAEL

27.06.2020 13:50

JEDINI NAROD KOJI NAS VOLI. HVALA.

ODGOVORITE