Гимназија губи примат код уписа средњошколаца

Од 120 планираних за упис у четворогодишње и трогодишње школе, у јунском року у прве разреде Центра средњих школа „Петар Кочић“ у  Српцу уписана су 83 свршена основца ове општине. 

Република Српска 26.06.2020 | 09:57
Гимназија губи примат код уписа средњошколаца

За разлику од ранијих година, када је гимназија била најпривлачнија, овога пута највеће интересовање било је за школу ЦНЦ техничара у коју су уписана 24 ученика, а још десет заинтересованих морало се уписати у неку другу школу. Разлог је што се ради о веома дефицитарном, али и добро плаћеном занимању.

За занимање конобар остало је само једно упражњено мјесто, али је зато у Гимназији, општи смјер, остало чак 36 упражњених мјеста. Уписано је само 12 од планираних 48 ученика.

За занимања економски и банкарски техничар уписано је по 12 ученика, те занимања кувар и конобар 12, односно 11 ученика.

Директор србачког Центра средњих школа „Петар Кочић“ Миленко Живанић ипак је био задовољан резултатима првог уписног рока и изразио увјерење да ће се преостала упражњена мјеста попунити у јулском уписном року.

(БН/С. К.) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Професор

26.06.2020 08:28

Паметна дјеца. Што да се муче у гимназији. Послије било које школе купе себи факултет, учлане се у владајуће партије и готива ствар. Остали одоше на запад. Питање за директора, који има црвену књижицу, гдје мисли запослити толике банкарске и економске техничаре? Што није укинуо то занимање а отворио још једно цнц техничара. Ова секта полако уништава Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.06.2020 09:31

Нажалост, чиста истина...а што мање знају то боље јер при запошљавању главни услов је да ништа не знаш.

Name

Нема дјеце

26.06.2020 13:58

А вријеме незналица је у ттенду.

Name

Директ

26.06.2020 09:54

Ово је неки нови тренд, а некада је био тренд бјежати од техничких занимања, док сад су техничка занимања у тренду. У сваком случају, не ваља што се многи уписују због тренда, пошто угрожавају оне што "из срца" бирају неко занимање, да се запосле.

ОДГОВОРИТЕ