Gimnazija gubi primat kod upisa srednjoškolaca

Od 120 planiranih za upis u četvorogodišnje i trogodišnje škole, u junskom roku u prve razrede Centra srednjih škola „Petar Kočić“ u  Srpcu upisana su 83 svršena osnovca ove opštine. 

Republika Srpska 26.06.2020 | 09:57
Gimnazija gubi primat kod upisa srednjoškolaca

Za razliku od ranijih godina, kada je gimnazija bila najprivlačnija, ovoga puta najveće interesovanje bilo je za školu CNC tehničara u koju su upisana 24 učenika, a još deset zainteresovanih moralo se upisati u neku drugu školu. Razlog je što se radi o veoma deficitarnom, ali i dobro plaćenom zanimanju.

Za zanimanje konobar ostalo je samo jedno upražnjeno mjesto, ali je zato u Gimnaziji, opšti smjer, ostalo čak 36 upražnjenih mjesta. Upisano je samo 12 od planiranih 48 učenika.

Za zanimanja ekonomski i bankarski tehničar upisano je po 12 učenika, te zanimanja kuvar i konobar 12, odnosno 11 učenika.

Direktor srbačkog Centra srednjih škola „Petar Kočić“ Milenko Živanić ipak je bio zadovoljan rezultatima prvog upisnog roka i izrazio uvjerenje da će se preostala upražnjena mjesta popuniti u julskom upisnom roku.

(BN/S. K.) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Profesor

26.06.2020 08:28

Pametna djeca. Što da se muče u gimnaziji. Poslije bilo koje škole kupe sebi fakultet, učlane se u vladajuće partije i gotiva stvar. Ostali odoše na zapad. Pitanje za direktora, koji ima crvenu knjižicu, gdje misli zaposliti tolike bankarske i ekonomske tehničare? Što nije ukinuo to zanimanje a otvorio još jedno cnc tehničara. Ova sekta polako uništava Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Istina

26.06.2020 09:31

Nažalost, čista istina...a što manje znaju to bolje jer pri zapošljavanju glavni uslov je da ništa ne znaš.

Name

Nema djece

26.06.2020 13:58

A vrijeme neznalica je u ttendu.

Name

Direkt

26.06.2020 09:54

Ovo je neki novi trend, a nekada je bio trend bježati od tehničkih zanimanja, dok sad su tehnička zanimanja u trendu. U svakom slučaju, ne valja što se mnogi upisuju zbog trenda, pošto ugrožavaju one što "iz srca" biraju neko zanimanje, da se zaposle.

ODGOVORITE