Индепендент: Усташки покрет поново јача у Хрватској

Потпредсједник и генерални савјетник Свјетског јеврејског конгреса Менацхем З. Росенсафт, у ауторском тексту који је објављен у Индепенденту, упозорава свијет како „свједочимо покушајима рехабилитације“ усташког покрета, те позива Хрватску да одлучније дјелује по узору на Њемачку и њену нацистичку прошлост.

Регион 26.06.2020 | 07:07
Индепендент: Усташки покрет поново јача у Хрватској

Росенсафт, иначе професор правних факултета универзитета Цолумбиа и Цорнелл који предаје на тему геноцида, текст отвара поруком како је фашизам „био и дан данас остао екстремно десничарска ауторитарна и ултранационалистичка идеологија“.

Истиче како су се током Другог свјетског рата, домаћи фашистички покрети широм Европе придружили нацистичкој Њемачкој у провођењу геноцида и злочина против човјечности над мањинама у својим земљама.

„Један од таквих покрета је била хрватска усташка организација. У такозваној Независној држави Хрватској, марионетској нацистичкој држави насталој 1941. на дијелу дотадашње Краљевине Југославије, фанатички националисти и сепаратисти усташе, предвођени Антом Павелићем, убили су стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја, као и многе Роме и хрватске антифашисте.“

„У посљедње вријеме свједочимо раширеним покушајима рехабилитације и легитимизирања усташа тако што се њихови чланови приказују, као и сам покрет, патриотима, а не као хладнокрвним убицама и ратним злочинцима. Ово је фасифицирање историје, које додатно погоршава чињеница да се слични сценарији проводе широм источне и централне Европе. Ипак, глорификација усташа у Хрватској, често уз прешутну ако не и отворену подршку власти, истиче се као најнечувенија манифестација таквог малигног ревидирања историје“, пише Росенсафт.

Он истиче како је у вријеме „када Американци уклањању и руше споменике људима који су подржавали ропство“, незамисливо да већи дио хрватског друштва „занемарује чињенице о ужасним злочинима који су почињени у име усташтва“.

„Како би провели свој геноцидни план, усташе су успоставиле мрежу концентрацијских логора, злогласних по бруталности и једнаких по барбарству са њемачким логорима смрти. Најзлогласнији је био Јасеновац, за који се често каже како је то 'балкански Аусцхwитз', а у којем је, према Меморијалном музеју холокауста САД-а, брутално убијено између 77.000 и 104.000 Срба, Јевреја, Рома и хрватских противника усташког режима. Идентифицирана су имена 83.145 жртава које су тамо нестале.“

Но, ипак, екстремистички десничарски покрети у Хрватској годинама покушавају очистити међуповезане конотације Јасеновца и Усташа. Јаков Седлар, контраверзни хрватски филмаџија је 2016. направио филм Јасеновац – Истина који је приказивао Јасеновац као бенигни камп чији је број жртава жестоко преувеличан. Након премијере филма, екстремни националиста и хрватски министар културе Златко Хасанбеговић је рекао: 'Ово је најбољи начин да се коначно открије број контраверзних дијелова хрватске историје'“.

„Новинар Милан Ивковшић је 2018. написао гротеску у хрватском најчитанијем дневном листу, Вечерњем листу, гдје је навео да, иако су услови у Јасеновцу били тешки, „било је и забаве у кампу. Одржавани су спорски мечеви, нарочито фудбалски, концерти, позоришне представе...“

„Забава? У Јасеновцу“, пита се аутор текста.

Свједочења преживјелих

Он наставља како је у усменом историјском интервјуу који посједује музеј Холокауста, бивши затвореник Јасеновца Мило Деспот описао како је свједочио да је усташка јединица одвела 100 српских дјевојака на барку, наредила им да се свуку, потом из заклала и побацала у ријеку.

„У другом свједочењу, Мара Вејновић говори како је видјела како усташе убијају групу дјеце отровним плином у јасеновачкој бараци.“

Росенсафт потом даље пише како је „једнако узнемиравајуће раширено кориштење усташког слогана 'За дом спремни'“ као еуфемизма за расистичке и ксенофобне изјаве које су, барем у теорији, забрањене по хрватском закону“.

„'За дом спремни' је усташки еквивалент нацистичком поздраву 'Сеиг Хеил' и када се данас користи оставља мало простора имагинацији. Када су то повикали хрватски навијачи на ногометној утакмици против израелског тима, једнако су се чули и антисемитски звиждуци. Актуелан случај су контраверзе око Марка Перковића, популарног ултранационалистичког хрватског пјевача познатог као Тхомпсон, који годинама користи повик 'За дом спремни' током наступа са јако мало посљедица. Недавно је Виши суд у Загребу пресудио како Перковићево кориштење фашистичког поздрава не крши јавни ред и мир.“

Судске пресуде

Аутор текста потом додаје како је хрватски Уставни суд истакао како је „За дом спремни“ усташки поздрав из Независне државе Хрватске и како његово кориштење није уставно.

„Међутим, остаје чињеница да хрватске власти већином окрену главу на повратак усташке терминологије у савремену културу државе и самим тим у ширу политичку слику Хрватске.“

Као потпуну супротност, Росенсафт истиче потезе хрватског предсједника Зорана Милановића који је „приказао велику храброст и интегритет јавним противљењем и осуђивањем сваке легитимизације усташа“.

„Изазвао је бијес десничарских елемената и хрватског министра за ратне ветеране када је позвао на уклањање плоче са 'За дом спремни' која се налази у граду близу Јасеновца. Предсједник Милановић је такође напустио церемонију обиљежавања хрватске офанзиве против српских сепаратиста из 1995. када је неколико учесника истакло мајице са усташким слоганом.“

Челник Свјетског јеврејског конгреса текст завршава ставом како је „дошло вријеме да међународна заједница јасно и гласно пошаље поруку против глорификације и рехабилитације оних покрета и појединаца који су починили неке од најужаснијих злочина у историји.

„Њемачка је законом забранила симболе своје нацистичке прошлости. Хрватска сада мора званично забранити и процесуирати сва подсјећања на усташе“, наводи се на крају Росенсафтовог текста.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АЈТЕ

26.06.2020 05:32

ОВИ СЕ САД СЈЕТИЛИ. ПА 1991 ЈЕ ТО БИЛО АЛ СТЕ ВИ ТО ПРОГЛАСИЛИ ИНДЕПЕНДЕНЦЕ.КАО БОРБА ЗА СЛОБОДУ. ДОСТА ЈЕ ВАСИХ ЕНГЛ.... ИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕДИТЕ

26.06.2020 07:39

МАЛО ВИСЕ ГОВЕДИНЕ , КО ИХ ЈЕ ДОВЕО НА ВЛАСТ , КО ЈЕ СРУСИО СФРЈ....МРС

Name

Кокана

26.06.2020 06:11

Ма хајте молим Вас, па то су наси домаци Рвати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаса

26.06.2020 07:22

Цуј ово јаца покрет . Дали је некад ослабио?

Name

Мозда се

26.06.2020 07:38

Спремају за половину БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

26.06.2020 07:40

Треба им ј..... матер, па ће престати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

26.06.2020 08:04

Никад нису ни слабили.

ОДГОВОРИТЕ