Исповијест радника у Њемачкој: Људи су ноћу плакали

Неплаћени прековремени сати, надређени који урлају и све време огроман притисак… Бивши румунски радник у немачкој кланици „Тенис“, у интервјуу за ДW говори зашто је променио посао.

Свијет 25.06.2020 | 19:01
Исповијест радника у Њемачкој: Људи су ноћу плакали

ДW: У многим извештајима о условима рада у месној индустрији говори се о неплаћеном прековременом раду. Да ли сте и Ви имали то искуство? Колико је трајао Ваш радни дан?

Радник: Две године сам радио у фабрици „Тенис“. Ретко када смо с послом били готови након договорених осам сати рада. Често само радили дванаест или чак тринаест сати. Записивали смо прековремене сате, али на платном исечку ништа од тога није могло да се види.

Какви су били услови рада?

Веома хладно и влажно. А покретна трака се брзо креће. Ноћу сам у смештају слушао колеге како плачу. Имали су страшне болове, руке су им биле потпуно отечене. Али једни друге смо храбрили и говорили – издржи.

Један пријатељ ме стално молио да га поведем, много је желео да ради у Немачкој. Рекао сам му да понесе барем довољно новца како би могао да купи карту за повратак кући. Био је то добар савет, јер након једног јединог дана код „Тениса“, тај мој пријатељ више није могао да издржи и вратио се у Румунију.

Да ли је било редовних контрола?

Кад би контроле дошле, брзина покретне траке се успоравала. Тада нам је посао био лакши. Али унапред се знало када ће доћи контрола. Зашто то не раде ненајављено? Само тако би контролори могли да виде каква је тамо заиста ситуација.

Да ли су Вас као радника припремали на такве контроле?

Рекли су нам да ништа не говоримо. По систему: „Ако дође контрола, реци да не говориш немачки.“ Иако су неки од нас говорили немачки језик.

Да ли је од стране фирме на било који начин на Вас вршен притисак?

Да. Било је грозно када смо били болесни: надређени су урлали на нас да им се ни у ком случају не појављујемо с пријавама за боловање. Једном кад сам се страшно прехладио – што се лако деси, јер смо увек радили на ниским температурама – издрали су се на мене и онда ми је било доста. Престао сам тамо да радим.

Да ли су Ваши надређени били Немци или источни Европљани?

Главни шеф је био Немац, а шеф на покретној траци Румун. Он је морао да преводи, јер већина радника није говорила немачки. То су најчешће били Румуни који су имали среће да су у школи научили немачки. Њихови надређени су им наредили да се побрину за то да људи не пријављују боловање.

Какви су били услови у смештају?

Поједини смештаји у којима сам живео су били веома чисти, али било је и изузетака. Увек је било веома тесно. Десет, дванаест па чак и четрнаест људи било је у једном једином стану. Месечни најам коштао је 200 евра по особи. Зграде су припадала румунским посредничким компанијама. Једна румунска посредничка компанија је рецимо, уз помоћ банкарског кредита, купила читаву једну зграду и онда станове изнајмљивала радницима. Али то једноставно није фер, толико много људи стрпати у један једини стан.

Да ли мислите да су те посредничке компаније главни проблем?

Да. Један мој пријатељ је директно запослен у немачкој компанији и он нема проблема. Не боји се кад иде на посао. Нико се не дере на њега и не вређа га. Надамо се да ће парламент у Немачкој одобрити закон о забрани уговора о делу.

Имате ли контакт са бившим колегама који и даље раде у „Тенису“?

Да, с двојицом колега који су сада у карантину. Кажу да су им донели довољно хране и воде. Али веома су забринути, јер не знају шта ће даље бити. Један од њих већ дуго има здравствених проблема, али каже да му је добро – барем тренутно.

(ДW)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Мм.

25.06.2020 17:25

Страсно. Тако се богате Нијемци.Свабе. Тај сеф је Милијардер видим га изасао из затвора платијо 5 Миллионен,супер. Јадне те Робове плаца по 4€по сату. Трули су и јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

25.06.2020 19:13

А засто ти Румуни нису радили у својој дрзави.Вјероватно нису имали посла а и сатница им је био 1-2 еура,а такодје газда који имају милионе у Румунији.Најлаксе је окривљивати Свабе па нисам ни ја добро просао код Сваба,али за разлику од насих они су Андјели.Ако радис легално онда имас сва права,па имас могуцност да мијењас и тразис посао.Науците мало језик и перспектива ти је ту.

Name

Цаусеску

25.06.2020 20:28

Није умро....

Name

Па ви видите

25.06.2020 17:36

Гдје су сад они што пишу ја сам се спасио побјего сам давно.Далеко да је код нас добро,власт је корумпирана од дна до врха али да је Њемачкој благостање далеко од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малетиц

25.06.2020 19:28

Ево ме ту сам .дрзава уредјена све по закону све има своје зашто и како значи влада дисциплина небитно код доктора у школи у продавници било гдје.ауто могу оставити откљуцано цијелу ноц било гдје .нквцаник могу бацити на улицу и велика вјероватноца да це ми се вратити .радим 8 сати понекад и висе али све се региструје .плата ми лојезе тачно 1 у мјесецу и то у децембру и јулу увјек дупла .за божић нову годину итд редовно добијам поклоне од шефова. Све то некад ноје било тако док нисам знао њемачки јер онда те гледају као будалу и немају респекта премс теби што је некако и нормално јер немас квалитет ...

Name

за па ви видите

25.06.2020 20:17

Не Лапрдај, !!! Познајем ситуациу,То само Могу Балканци да раде од Своих људи, Румуни,Бугари,И Сви из бИвших Југо република YУ-ге,изузев СЛОВЕНАЦА,ови други Багра над Багром,сви Само гледају гдје и кога ће преварит опљачкат,насамарит украст отет 100% као да су сви Чланови СНСД-а ,То је право стање.

Name

Ре Па ви видите

25.06.2020 21:17

Цовјеце о цему ти булазнис мајкети.Лицно знам насег цовјека који доводи младице из Босне да му раде као керамицари јер тварно посла има и преко главе.Обецао их плацат 8 и неке боље мајстроре по 10 еура по сату а први мјесец их одмах слагао као има проблем са банком нее мозе дици готовину и само их платио по 4 еура с тим сто це као сједеци мјесец добити све испплацено јос це их као и цастити. Момци су радили од кад сване до касно у ноц ,израбљивао их ко робове и нити им је дао по договореном нити сто је дузан вец само реко јебига ако вам је мало тразите на другом мјесту гдје има боље. Мозес мисллити да су била два момка која су исли јос и у сколу ал мислили мало зара дит док су на распуту.Тад сам ја пљуно и реко му да је као цовјек нула и да слуцајно никад висе није поздравио ме. Ово овако само раде наси насима јер су гњиде а тако исто и тај Румун који сигурно није радио код свабе вец свог некој румуна.

Name

Толико

25.06.2020 17:52

О уређеној држави Њемачкој. Сваки капитализам је исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

25.06.2020 19:55

Ово је чист лаж, јер ови што долазе преко Румунски агенција су запослени код њих а не код Нијемаца.

Name

бл

25.06.2020 18:00

Како сад то?Па зар није у Немацкој мед и млеко. :Код Свабе се ради ал богами и добро плати.Тако сви говоре. Ста је сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.06.2020 21:19

Тацно код свабе се ради али и плати а овај сигурно није радио код свабе вец неког свог румуна

Name

Мр.

25.06.2020 18:05

Ко ће прије до Њемачке? Ви који хвалите туђе а на своје пљујете до изнемоглости, трчите што пре тамо. и

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

25.06.2020 18:42

Има их тамо који раде као инжињери и плаћени су као њемачки инжињери. До тебе је имаш ли шта њемцима понудити.

Name

Србин РС

25.06.2020 19:17

@Мр.Не пљујемо ми на своје,а ако пљујемо онда зна се нисмо први поцели.Наси по нама пљују,па ста треба да оцекујемо од Сваба да нас мазе,а друго Свабе су бољи културнији уредјенији.

Name

Цороба

25.06.2020 19:52

Млатите празну сламу њемачка је за вас недостижна сељобери глупи

Name

Слободан

26.06.2020 07:12

Не ради се о свом и туђем него о добру и лошем. Њемачка је правна држава и врло добро функионише а ова наша је нажалост једна диктатура са свим карактеристикама криминалне државе . Ко то не види он има велики проблем.

Name

БЛ

25.06.2020 19:06

Тако ти је то кад имас посла с насим људима. Ради за свабу а не за насе клосаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф уф

25.06.2020 19:11

Ајмо се мијењати,ја радим за Патрол таxи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малетиц

25.06.2020 19:21

Све зависи сра радис и гдје радис .ја сам сеф кухиње у једном хотелу зарађујем одлично радно вријеме 8 сати понекад и висе али све је плацено јер се вријеме рада региструје ципом на доласку и одласку а богами радио сам и ја по 12 -13 сати и нико ми није платио прековремено док нисам савладао језик и поставио себи цијену и услове.наравно то мозес да радис ако имас квалитет за продају ако не сути и ради .кад додјес на запад и не знас језик одма те не цијене и спаваш под други категорију људи и према таквима се односе без постовања .ако причаш нкемацки и имас квалитет онда те гледају на истој равни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

26.06.2020 05:49

За све оне који желе доћи у Њемацку на рад пар савета.Прво и основно мора се познавати неки минимум језика, иди те по препоруци, ни за живу главу код странаца послодавца а поготово ових из бивше YУГЕ, ти ће вам огулит кожу и опет це те ви њима бити дузни. У принципу избегавати мање фирме где су Нијемци власници јер су научили од наших како се отима од радника. И на крају ко није спреман да ради више од 8 сати дневно суботе и недеље нека остане код куће доле боље му је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

26.06.2020 06:04

Ово је велика ЛАЖ ја сам запослен у наведеној фирми. Ништа од овог није тачно. Ради се у нормалним смјенама. Запослен сам на одржавању. Тренутно смо у кучној изолацији иако имамо негативан тест. Наши људи који су дошли да раду у фирми а нису знали њемачки иако су добили документа због визе нису остављени на улици прераспоређени су на друге послове. сасвим нормално је да ћеш радити тежи посао јер не знам слова њемачког проговорити. Каже хладно па наводи како се се неко дере... то никада није било драња није то Босна.. хладно је у дијелу фирме гдје су хладњаче али имамо опрему да се обучемо пре уласка у коморе. и сатница наведена није тачна и смјештај који фирма ти обезбједи сасвим прихватљив за првих 4-5 мјесеци јер они све плате али од твоје плате када буде а не да мораш унапријед дати аванс. Зато је боље остајте ту у Босни и радите код робовласника за 400 марака и купујте све скупље и лошије него свуда у свијету. А опет ће се наћи неки коју пљују на наше људи који опет новац који зараде овдје шаљу и потроше ту у држави и обезбједе некима плату својим родитељима живот нормалан. овдје радим зарадиш имаш у Босни радиш немаш ништа док се не бавиш политиком и ниси у власти криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лажите народ

26.06.2020 17:13

Ја сам у Њемачкој две године и увек сам радио код Шваба, возим камион, верујте толико су се извјештили и варају на сваком ћошку да је то невероватно. Врло често имате већи нето него бруто, не плаћају прековремени рад, утовари истовари.... Класична мафија, све уз прећутну сагласност државе. Јебу нас како стигну. Мислио сам да отворим блог да упознам наше земљаке, али мислим да би ме прогласили за нечијег бота. Промислите добро, зашто нас зову да радимо те послове????