У БиХ за тестирање ниједна лабораторија није акредитована

Из Агенције за акредитиовање у Босни и Херцеговини рекли су да, када је у питању валидност тестова на корона вирус, "у БиХ не постоји нити једна лабораторија која је акредитована за испитивања на корона вирус".

Босна и Херцеговина 25.06.2020 | 18:04
У БиХ за тестирање ниједна лабораторија није акредитована

"Са аспекта акредитације, кључна ствар коју треба рећи јесте да у БиХ не постоји нити једна лабораторија која је акредитована за испитивања на корона вирус. Исто не треба нити изненадити с обзиром да је Ковид-19 нови вирус и да је потребно вријеме за акредитацију лабораторија које могу радити ПЦР тестове на Ковид-19. Чак ни Институт 'Роберт Коцх' није акредитован за ову врсту испитивања. У Великој Британији је нпр. тек 16. јуна 2020. одобрена прва акредитација у подручју ПЦР тестова за Ковид-19", рекли су за телевизију "Н1" из Агенције за акредитовање у БиХ.

Стога, како наводе, са аспекта акредитације и признавања извјештаја ЕА МЛА/БЛА потписника, гдје је БАТА потписник овог споразума у подручју испитивања по ЕН ИСО/ИЕЦ 17025 сасвим је правилно тумачење да ови тестови нису прихватљиви, јер, како истичу из ове агенције, методе нису акредитоване и ту БАТА као акредитацијско тијело БиХ нема простора за било какве приговоре.

Међутим, нагласили су и да је њемачка влада прописала флексибилнија правила која остављају могућност да се признају ПЦР тестови из доказано квалитетних лабораторија, нпр. акредитованих лабораторија по ИСО 15189 или ИСО/ИЕЦ 17025 у подручју молекуларно биолошких испитивања (ПЦР тестови).

"У том случају, у БиХ постоје двије лабораторије које раде ПЦР тестове на Ковид-19 (Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву и Институт за јавно здравље Републике Српске), а које су акредитоване и/или признате од СЗО за друге сличне врсте ПЦР испитивања и чија компетентност би, под овим увјетима, могла бити прихваћена и без акредитације за Ковид-19", рекли су нам.

Напомињу да остаје на надлежном министарству да евентуално упути неку протестну ноту и затражи признавање ових извјештаја.

"БАТА стоји на располагању за евентуално подношење захтјева за акредитацију у подручју испитивања на Ковид-19, што би дугорочно гледајући, допринијело превазилажењу сличних ситуација", истакли су из Агенције за акредитовање БиХ за "Н1".

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бил

25.06.2020 18:46

Битно је да клепе 200 марака за тест. Акредитација и није битна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

25.06.2020 20:11

Зато су резултати тестирања поразавајући.