U BiH za testiranje nijedna laboratorija nije akreditovana

Iz Agencije za akreditiovanje u Bosni i Hercegovini rekli su da, kada je u pitanju validnost testova na korona virus, "u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditovana za ispitivanja na korona virus".

Bosna i Hercegovina 25.06.2020 | 18:04
U BiH za testiranje nijedna laboratorija nije akreditovana

"Sa aspekta akreditacije, ključna stvar koju treba reći jeste da u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditovana za ispitivanja na korona virus. Isto ne treba niti iznenaditi s obzirom da je Kovid-19 novi virus i da je potrebno vrijeme za akreditaciju laboratorija koje mogu raditi PCR testove na Kovid-19. Čak ni Institut 'Robert Koch' nije akreditovan za ovu vrstu ispitivanja. U Velikoj Britaniji je npr. tek 16. juna 2020. odobrena prva akreditacija u području PCR testova za Kovid-19", rekli su za televiziju "N1" iz Agencije za akreditovanje u BiH.

Stoga, kako navode, sa aspekta akreditacije i priznavanja izvještaja EA MLA/BLA potpisnika, gdje je BATA potpisnik ovog sporazuma u području ispitivanja po EN ISO/IEC 17025 sasvim je pravilno tumačenje da ovi testovi nisu prihvatljivi, jer, kako ističu iz ove agencije, metode nisu akreditovane i tu BATA kao akreditacijsko tijelo BiH nema prostora za bilo kakve prigovore.

Međutim, naglasili su i da je njemačka vlada propisala fleksibilnija pravila koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija, npr. akreditovanih laboratorija po ISO 15189 ili ISO/IEC 17025 u području molekularno bioloških ispitivanja (PCR testovi).

"U tom slučaju, u BiH postoje dvije laboratorije koje rade PCR testove na Kovid-19 (Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske), a koje su akreditovane i/ili priznate od SZO za druge slične vrste PCR ispitivanja i čija kompetentnost bi, pod ovim uvjetima, mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za Kovid-19", rekli su nam.

Napominju da ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatraži priznavanje ovih izvještaja.

"BATA stoji na raspolaganju za eventualno podnošenje zahtjeva za akreditaciju u području ispitivanja na Kovid-19, što bi dugoročno gledajući, doprinijelo prevazilaženju sličnih situacija", istakli su iz Agencije za akreditovanje BiH za "N1".

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bil

25.06.2020 18:46

Bitno je da klepe 200 maraka za test. Akreditacija i nije bitna

ODGOVORITE
Name

Zato

25.06.2020 20:11

Zato su rezultati testiranja porazavajući.