НСРС: Усвојена Декларација о заштити права СПЦ

Народна скупштина Републике Српске у првом наставку Десете редовне сједнице усвојила је Декларацију о заштити права Српске православне цркве на слободно исповједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори и девет закона.   

Република Српска 25.06.2020 | 14:48
НСРС: Усвојена Декларација о заштити права СПЦ

У Декларацији о заштити права Српске православне цркве на слободно исповједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори, приједлог Клубова посланика СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, УС, СПС, СП,  констатује се да је усвајање спорног Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном статусу вјерских заједница, Српску православну цркву у Црној Гори довело у неравноправан положај у односу на остале вјерске заједнице. 

Народна скупштина Републике Српске позива  власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања цркава, манастира и имовине Српске православне цркве у Црној Гори, да престану са  протјеривањем свештенства и монаштва Српске православне цркве под изговором да немају црногорско држављанство, и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима Српске православне цркве у Црној Гори траже, на Уставу и законима Црне Горе, рјешење овог проблема. 

Народна скупштина Републике Српске изражава забринутост због хапшења, прогона и премлаћивања  епископа и свештеника  Српска православна црква у Црној Гори, и оштро осуђује хапшење, лишавање слободе и кривични процес који је покренут  против  епископа будимљанско-никшићког и неколико  свештеника Српске православне цркве, а власти у Црној Гори позива да поштују одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и  основних слобода ,

Повељу о основим правима ЕУ, те уставом загарантована основна људска и грађанска права Срба у Црној Гори.

У Декларацији се истиче да Народна скупштина Републике Српске у потпуности подржава све напоре које чине митрополија и епархије Српске православне црвке у Црној Гори, како у Црној Гори, тако и на међународном плану,  у борби за очување права на слободно исповједање вјере и права на имовину Српске православне цркве.

НСРС усвојила је и девез закона и то о електричној енергији, високом образовању, о обезбјеђивању квалитета у високом образовању Републике Српске, као и закон о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској...

Усвојени Закон о високом образовању поставља ригорозније услове за оснивање високошколских установа, као и ригорозније критеријуме за изборе у научно-наставна и умјетничко-наставна звања. 

Ради олакшавања финансијског положаја студената уводи се ослобађање од плаћања школарина за редовне студенте првог и другог циклуса који први пут уписују прву годину студија и први пут уписују сваку наредну годину студија и који први пут обнављају завршну годину студија првог циклуса. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Миле

25.06.2020 13:08

Тако се то ради а сад нека црногорци добро размисле ипак је то вазан документ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

25.06.2020 21:50

Среброљупци, здраво, здраво и не врацајте се!

Name

БЛ

25.06.2020 13:08

декларација има толико рупа да би студент правног факултета могао оборит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто

25.06.2020 13:11

Срби у Црној Гори ни поменути нису да се не замјери Брату Мили брат Милорад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

православац

25.06.2020 13:13

Ове декларација нема никаве везе са православљем и упражњавањем своје вјереПравославци упажњавају своју вјеру у праославним црквама Румунска Мађасрска Бугарска Грчка......тако да нема никаве везе са СПЦДруго бошњаци упражњавају своу вјеру у Џамијама а не у Босанским Џамијама Католици упражњавају своју вјеру у Католичким срквама а не у Хрватским црквама....прекините више испирање мозга обичним народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@православац

25.06.2020 15:06

А како се зове православна црква у Црној Гори,ако нема везе са православљем.И засто СПЦ не пристаје да се црква у Црној Гори зове православна.

Name

Ре ре

25.06.2020 21:52

Само вратите украдено, па лијепо у сврбију, па се тамо напрдјујте у соби без прозора. Среброљубите, али не са насим сребром.

Name

Деки

25.06.2020 13:34

Декларација је супер,сви посланици оправдали дневнице од ње Срби у Црној гори немају никакве користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

25.06.2020 13:48

Ко је забрањивао да се моле Богу у којег сами не верују. Тај закон само трази да се види ције је сто. Знатели да сва имовина коју располазе Црква у Србији припада дрзави мало се распитајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

25.06.2020 14:27

Знаци усвојена Вуканаова декларација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

25.06.2020 15:16

ма нема , све це они свијетске проблеме декларисати само се неце бавити промлемима оних који их плацају.

ОДГОВОРИТЕ