NSRS: Usvojena Deklaracija o zaštiti prava SPC

Narodna skupština Republike Srpske u prvom nastavku Desete redovne sjednice usvojila je Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovjedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori i devet zakona.   

Republika Srpska 25.06.2020 | 14:48
NSRS: Usvojena Deklaracija o zaštiti prava SPC

U Deklaraciji o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovjedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, prijedlog Кlubova poslanika SNSD, DNS, DEMOS, NDP, US, SPS, SP,  konstatuje se da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice. 

Narodna skupština Republike Srpske poziva  vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da prestanu sa  protjerivanjem sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori traže, na Ustavu i zakonima Crne Gore, rješenje ovog problema. 

Narodna skupština Republike Srpske izražava zabrinutost zbog hapšenja, progona i premlaćivanja  episkopa i sveštenika  Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, i oštro osuđuje hapšenje, lišavanje slobode i krivični proces koji je pokrenut  protiv  episkopa budimljansko-nikšićkog i nekoliko  sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a vlasti u Crnoj Gori poziva da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i  osnovnih sloboda ,

Povelju o osnovim pravima EU, te ustavom zagarantovana osnovna ljudska i građanska prava Srba u Crnoj Gori.

U Deklaraciji se ističe da Narodna skupština Republike Srpske u potpunosti podržava sve napore koje čine mitropolija i eparhije Srpske pravoslavne crvke u Crnoj Gori, kako u Crnoj Gori, tako i na međunarodnom planu,  u borbi za očuvanje prava na slobodno ispovjedanje vjere i prava na imovinu Srpske pravoslavne crkve.

NSRS usvojila je i devez zakona i to o električnoj energiji, visokom obrazovanju, o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, kao i zakon o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj...

Usvojeni Zakon o visokom obrazovanju postavlja rigoroznije uslove za osnivanje visokoškolskih ustanova, kao i rigoroznije kriterijume za izbore u naučno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. 

Radi olakšavanja finansijskog položaja studenata uvodi se oslobađanje od plaćanja školarina za redovne studente prvog i drugog ciklusa koji prvi put upisuju prvu godinu studija i prvi put upisuju svaku narednu godinu studija i koji prvi put obnavljaju završnu godinu studija prvog ciklusa. 

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mile

25.06.2020 13:08

Tako se to radi a sad neka crnogorci dobro razmisle ipak je to vazan dokument..

ODGOVORITE
Name

cg

25.06.2020 21:50

Srebroljupci, zdravo, zdravo i ne vracajte se!

Name

BL

25.06.2020 13:08

deklaracija ima toliko rupa da bi student pravnog fakulteta mogao oborit.

ODGOVORITE
Name

Krsto

25.06.2020 13:11

Srbi u Crnoj Gori ni pomenuti nisu da se ne zamjeri Bratu Mili brat Milorad.

ODGOVORITE
Name

pravoslavac

25.06.2020 13:13

Ove deklaracija nema nikave veze sa pravoslavljem i upražnjavanjem svoje vjerePravoslavci upažnjavaju svoju vjeru u praoslavnim crkvama Rumunska Mađasrska Bugarska Grčka......tako da nema nikave veze sa SPCDrugo bošnjaci upražnjavaju svou vjeru u Džamijama a ne u Bosanskim Džamijama Katolici upražnjavaju svoju vjeru u Katoličkim srkvama a ne u Hrvatskim crkvama....prekinite više ispiranje mozga običnim narodu.

ODGOVORITE
Name

@pravoslavac

25.06.2020 15:06

A kako se zove pravoslavna crkva u Crnoj Gori,ako nema veze sa pravoslavljem.I zasto SPC ne pristaje da se crkva u Crnoj Gori zove pravoslavna.

Name

Re re

25.06.2020 21:52

Samo vratite ukradeno, pa lijepo u svrbiju, pa se tamo naprdjujte u sobi bez prozora. Srebroljubite, ali ne sa nasim srebrom.

Name

Deki

25.06.2020 13:34

Deklaracija je super,svi poslanici opravdali dnevnice od nje Srbi u Crnoj gori nemaju nikakve koristi.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

25.06.2020 13:48

Ko je zabranjivao da se mole Bogu u kojeg sami ne veruju. Taj zakon samo trazi da se vidi cije je sto. Znateli da sva imovina koju raspolaze Crkva u Srbiji pripada drzavi malo se raspitajte.

ODGOVORITE
Name

Ratko

25.06.2020 14:27

Znaci usvojena Vukanaova deklaracija.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

25.06.2020 15:16

ma nema , sve ce oni svijetske probleme deklarisati samo se nece baviti promlemima onih koji ih placaju.

ODGOVORITE