Дом народа БиХ одбио закон о престанку мандата ВСТС-а

- Сви у земљи сматрају да правосуђе не ради како треба, осим оних задужених за правосуђе и њихових ментора, поручио Босић на сједници Дома народа.

Босна и Херцеговина 25.06.2020 | 14:01
Дом народа БиХ одбио закон о престанку мандата ВСТС-а

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на данашњој сједници су одбили Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу.

Делегаткиња Клуба Срба Душанка Мајкић (СНСД) навела је у расправи која је претходила гласању да предложени закон не испуњава ниједан од услова за усвајање, а посебно недостаје ко је консултован за вријеме израде закона и мишљење институција.

- СНСД је јасно поручио кад се појавио овај закон, да закони који у Представничком дому усвоји "Адилова група" неће проћи у Дому народа - додала је Мајкић.

Делегат Клуба Срба Младен Босић (СДС) је рекао да сви у земљи сматрају да правосуђе не ради како треба, осим оних задужених за правосуђе и њихових ментора.

- Јасно је да ће они увијек бити против измјене система који им гарантује привилегије - истакао је Босић.

Делегат Клуба Хрвата Бариша Чолак (ХДЗБиХ) изјавио је да би ПСБиХ требао имати активну улогу у именвању и разрјешењу чланова ВСТВ-а, али да их све треба предложити стручна заједница.

- Драстичним потезом какав предвиђе овај приједлог закона би направили грешку - казао је Чолак.

Делегат Клуба Бошњака Денис Бећировић (СДПБиХ) нагласио је да правосудни систем у БиХ није ни независан, ни професионалан, ни ефикасан, ни модеран, те је подсјетио да је наш стратешки циљ чланство у ЕУ и требало би да нас занима њихово незадодовљством садашњим стањем у бх. правосуђу.

- Није добро да то игноришемо и треба подржати овај закон - казао је Бећировић.

Делегат Асим Сарајлић из Клуба Бошњака (СДА) поручио је да постоји и уставни законски основ за такав закон који је  усвојен у Представничком дому и легитимно дошао у Дом народа.

- Овај приједлог је само још један покушај да се ствари у парвосуђу унаприједе али очигледно смо далеко од тога - додао је Сарајлић.

 Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, који је раније усвојио Представнички дом на приједлог посланика Српске демократске странке (СДС) Драгана Мектића, предвиђао је да мандат Савјета престаје 15. јуна 2020.

Најкасније до 8. јуна, правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове у Вијеће, у складу са Законом о ВСТВ-у, дужни су провести поступак избора нових чланова Вијећа, наведено је у предложеном закону.

Рокови предвиђени тим законским рјешењем су прошли иако је предлагач у образложењу, између осталог, навео да је један од разлога за предлагање закона "враћање повјерења јавности у погледу рада носилаца правосудних функција". 

(БН/Фена) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лаз

25.06.2020 12:31

Боже, који криминалци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.06.2020 14:03

Са криминалцима је лако али ови воде дрзаву па је ту проблем. Није намјера политицког Сарајева да унапреди правосудје вец да доведе своје људе како би контролисали исто. Запамтите да је најбогатији цовјек у БиХ Бакир Изетбеговиц који је пљацком робних резерви за време рата стекао то богатство. Он има безрезервну подрску СДА, па нетреба бити паметан да се закљуци ко стоји иза ових покусаја.

Name

Гојко

25.06.2020 15:08

Адилова група, ха ха ха, браво. Халал министри сад су групица!

Name

ја

25.06.2020 17:07

додик је набогатији

Name

Борац Р СРПСКЕ

25.06.2020 13:03

ОЦЕКИВАНО. НЕЦЕ ОНИ СЈЕЦИ ГРАНУ НА КОЈОЈ СЈЕДЕ.ДА ДОДЈУ ПОСТЕНИ У ВСТВ ПОЛА САДАСЊЕ ВЛАСТИ БИ БИЛО У ЗАТВОРУ. ЦУВАЈУ ЛЕДЈА ЈЕДНИ ДРУГИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2020 13:35

Цовјеце информиси се ста је Адилова група, ста им је циљ и ко их плаца. То је слика опозиције у Српској.

Name

Директ

25.06.2020 18:22

Ако је то Адилова група, како назвати Додикове? Бакирова група?

Name

Е

25.06.2020 13:43

Па зато је пељешки мост проглашен за витални национални интерес , знају они добро , а зарадили су стотине година робије за невјероватну пљачку народа и Републике , уколико би брбљо потковани пао , да би и они завршили у затворима и да би се требали радити и додатни простори , јер их је превише .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

25.06.2020 13:54

као да је хдз-у и снсд-у у интересу да скину своје људе из встс-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

25.06.2020 14:35

Кадија те тузи кадија ти суди. Воле ретро фазон,тренутно смо у фазону Турског Царства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

25.06.2020 16:01

И даље цемо стагнирати, нема напетка....

ОДГОВОРИТЕ
Name

иронија

26.06.2020 05:27

ИЦИ ЦЕТЕ ВИ СВИ СА ВСТ-ОМ ИЗА РЕШЕТАКА.НАДАМ СЕ УСКОРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМЕ

26.06.2020 05:29

ДОК ГОД СУ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ ЧОВИЋ,БАКИР,ДОДИК,ШПИРИЋ,РАДМАНОВИЋ НАМА НЕМА НАПРЕТКА. ОНИ СУ ОКОРЕЛИ ПРЕВАРАНТИ И КРИМИНАЛЦИ

ОДГОВОРИТЕ