Dom naroda BiH odbio zakon o prestanku mandata VSTS-a

- Svi u zemlji smatraju da pravosuđe ne radi kako treba, osim onih zaduženih za pravosuđe i njihovih mentora, poručio Bosić na sjednici Doma naroda.

Bosna i Hercegovina 25.06.2020 | 14:01
Dom naroda BiH odbio zakon o prestanku mandata VSTS-a

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici su odbili Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) navela je u raspravi koja je prethodila glasanju da predloženi zakon ne ispunjava nijedan od uslova za usvajanje, a posebno nedostaje ko je konsultovan za vrijeme izrade zakona i mišljenje institucija.

- SNSD je jasno poručio kad se pojavio ovaj zakon, da zakoni koji u Predstavničkom domu usvoji "Adilova grupa" neće proći u Domu naroda - dodala je Majkić.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) je rekao da svi u zemlji smatraju da pravosuđe ne radi kako treba, osim onih zaduženih za pravosuđe i njihovih mentora.

- Jasno je da će oni uvijek biti protiv izmjene sistema koji im garantuje privilegije - istakao je Bosić.

Delegat Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZBiH) izjavio je da bi PSBiH trebao imati aktivnu ulogu u imenvanju i razrješenju članova VSTV-a, ali da ih sve treba predložiti stručna zajednica.

- Drastičnim potezom kakav predviđe ovaj prijedlog zakona bi napravili grešku - kazao je Čolak.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDPBiH) naglasio je da pravosudni sistem u BiH nije ni nezavisan, ni profesionalan, ni efikasan, ni moderan, te je podsjetio da je naš strateški cilj članstvo u EU i trebalo bi da nas zanima njihovo nezadodovljstvom sadašnjim stanjem u bh. pravosuđu.

- Nije dobro da to ignorišemo i treba podržati ovaj zakon - kazao je Bećirović.

Delegat Asim Sarajlić iz Kluba Bošnjaka (SDA) poručio je da postoji i ustavni zakonski osnov za takav zakon koji je  usvojen u Predstavničkom domu i legitimno došao u Dom naroda.

- Ovaj prijedlog je samo još jedan pokušaj da se stvari u parvosuđu unaprijede ali očigledno smo daleko od toga - dodao je Sarajlić.

 Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, koji je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića, predviđao je da mandat Savjeta prestaje 15. juna 2020.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu.

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija". 

(BN/Fena) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Laz

25.06.2020 12:31

Bože, koji kriminalci!

ODGOVORITE
Name

RE

25.06.2020 14:03

Sa kriminalcima je lako ali ovi vode drzavu pa je tu problem. Nije namjera politickog Sarajeva da unapredi pravosudje vec da dovede svoje ljude kako bi kontrolisali isto. Zapamtite da je najbogatiji covjek u BiH Bakir Izetbegovic koji je pljackom robnih rezervi za vreme rata stekao to bogatstvo. On ima bezrezervnu podrsku SDA, pa netreba biti pametan da se zakljuci ko stoji iza ovih pokusaja.

Name

Gojko

25.06.2020 15:08

Adilova grupa, ha ha ha, bravo. Halal ministri sad su grupica!

Name

ja

25.06.2020 17:07

dodik je nabogatiji

Name

Borac R SRPSKE

25.06.2020 13:03

OCEKIVANO. NECE ONI SJECI GRANU NA KOJOJ SJEDE.DA DODJU POSTENI U VSTV POLA SADASNJE VLASTI BI BILO U ZATVORU. CUVAJU LEDJA JEDNI DRUGIMA.

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2020 13:35

Covjece informisi se sta je Adilova grupa, sta im je cilj i ko ih placa. To je slika opozicije u Srpskoj.

Name

Direkt

25.06.2020 18:22

Ako je to Adilova grupa, kako nazvati Dodikove? Bakirova grupa?

Name

E

25.06.2020 13:43

Pa zato je pelješki most proglašen za vitalni nacionalni interes , znaju oni dobro , a zaradili su stotine godina robije za nevjerovatnu pljačku naroda i Republike , ukoliko bi brbljo potkovani pao , da bi i oni završili u zatvorima i da bi se trebali raditi i dodatni prostori , jer ih je previše .

ODGOVORITE
Name

Drina

25.06.2020 13:54

kao da je hdz-u i snsd-u u interesu da skinu svoje ljude iz vsts-a.

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

25.06.2020 14:35

Kadija te tuzi kadija ti sudi. Vole retro fazon,trenutno smo u fazonu Turskog Carstva.

ODGOVORITE
Name

Znaci

25.06.2020 16:01

I dalje cemo stagnirati, nema napetka....

ODGOVORITE
Name

ironija

26.06.2020 05:27

ICI CETE VI SVI SA VST-OM IZA REŠETAKA.NADAM SE USKORO

ODGOVORITE
Name

IME

26.06.2020 05:29

DOK GOD SU NA POLITIČKOJ SCENI ČOVIĆ,BAKIR,DODIK,ŠPIRIĆ,RADMANOVIĆ NAMA NEMA NAPRETKA. ONI SU OKORELI PREVARANTI I KRIMINALCI

ODGOVORITE