Дом народа ПСБиХ данас о престанку мандата ВСТВ-у

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине требали би на сједници, која је заказана за данас, разматрати измјене Закона о систему државне помоћи у БиХ у другом читању чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Босна и Херцеговина 25.06.2020 | 07:40
Дом народа ПСБиХ данас о престанку мандата ВСТВ-у

Измјене тог законског рјешења доносе неопходно усклађивање система државне помоћи у БиХ с обавезама преузетим међународним уговорима које је потписала и ратифицирала БиХ, а посебно обавезама које слиједе из процеса европских интеграција и ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Током примјене зкона установљено је да су одређене важне одредбе само парцијално, али не и у цијелости, усклађене с основним одредницама ЕУ правне стечевине (ЕУ ацqуис) из те области те су за поједине чланове Закона потребна одговарајућа појашњења и образложења.

Предложеним дневним редом предвиђено је и разматрање пиједлога закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, који је раније усвојио Представнички дом на приједлог посланика Српске демократске странке (СДС) Драгана Мектића и предвиђа да мандат Савјета престаје 15. јуна 2020. године.

Најкасније до 8. јуна, правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове у Савјет, у складу са Законом о ВСТВ-у, дужни су провести поступак избора нових чланова, наведено је у предложеном закону.

Рокови предвиђени тим законским рјешењем су прошли иако је предлагач у образложењу, између осталог, навео да је један од разлога за предлагање закона “враћање повјерења јавности у погледу рада носилаца правосудних функција”.

Делегати би требали разматрати Извјештај о утврђивању ранг-листе кандидата за именовање замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, а на дневном реду је и давање сагласности на потписивање неколико међународних споразума.

Прије сједнице Дома народа, предвиђено је одржавање сједнице Колегија Дома који чине предсједавајући и допредсједавајући Драган Човић (ХДЗ), Бакир Изетбеговић (СДА) и Никола Шпирић (СНСД) као и Заједничког колегија оба дома ПСБиХ.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић раније је изразио очекивање да на првим наредним сједницама Представничког и Дома народа ПСБиХ буду разматране измјене Изборног закона у складу са споразумом о устроју и изборима у Мостару, који је потписао са Изетбеговићем.

Додао је да би ове сједнице колегија требале бити прилика да се додатно разговара о тим и другим међустраначким питањима.

(БХРТ) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Андриц

25.06.2020 06:04

Дом народа,вијеце народа,колегиј дома,парламентарна скупстина,представницки дом,заједницки колегиј оба дома,встс,агенција за ово,агенција за оно...има ли краја.И онда се питамо засто нам је дрзава отисла у пм.Па погледајте само колико имамо беспотребних функција гдје су плате по 7-8 хиљада км.Е дрзаве и туге и јада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

25.06.2020 06:47

Какве везе има ВСТС са дјеловањем оних који блокирају све што иде у корист Републике Српске, немојте одвраћати грађане од битних тема.

Name

Поред тога

25.06.2020 07:10

Имамо проблем да се теско икада иста усагласи....

Name

ре Дуле

25.06.2020 08:05

Дуле управо Додик и његова странка одвраћају људе од битних тема а то су озбиљне инвестиције у привреди,тајкунско кумовски послови који се наслањају на буџет Републике Српске,успостављање правне државе коју спрјечава врх СНСД-а...

Name

На жалост

25.06.2020 07:03

На жалост неће проћи овај закон о престанку рада ВСТС.То се већ зна против ће бити Драган Човић,Никола Шпирић,Средоје Новић,Душанка Мајкић.Зашто?Па зато што им одговара овај ВСТС на челу са поткованим Миланом Тегелтијом.Снсд и ХДЗ су највећа кочница успостављања правне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не контам

25.06.2020 08:39

Гласа се о закону који предвиђа престанак мандата за 15.06!? Који је данас датум?

ОДГОВОРИТЕ