Dom naroda PSBiH danas o prestanku mandata VSTV-u

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici, koja je zakazana za danas, razmatrati izmjene Zakona o sistemu državne pomoći u BiH u drugom čitanju čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 25.06.2020 | 07:40
Dom naroda PSBiH danas o prestanku mandata VSTV-u

Izmjene tog zakonskog rješenja donose neophodno usklađivanje sistema državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene zkona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti, usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje pijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, koji je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića i predviđa da mandat Savjeta prestaje 15. juna 2020. godine.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Savjet, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova, navedeno je u predloženom zakonu.

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

Delegati bi trebali razmatrati Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za imenovanje zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Prije sjednice Doma naroda, predviđeno je održavanje sjednice Kolegija Doma koji čine predsjedavajući i dopredsjedavajući Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA) i Nikola Špirić (SNSD) kao i Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH.

Lider HDZ-a Dragan Čović ranije je izrazio očekivanje da na prvim narednim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda PSBiH budu razmatrane izmjene Izbornog zakona u skladu sa sporazumom o ustroju i izborima u Mostaru, koji je potpisao sa Izetbegovićem.

Dodao je da bi ove sjednice kolegija trebale biti prilika da se dodatno razgovara o tim i drugim međustranačkim pitanjima.

(BHRT) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Andric

25.06.2020 06:04

Dom naroda,vijece naroda,kolegij doma,parlamentarna skupstina,predstavnicki dom,zajednicki kolegij oba doma,vsts,agencija za ovo,agencija za ono...ima li kraja.I onda se pitamo zasto nam je drzava otisla u pm.Pa pogledajte samo koliko imamo bespotrebnih funkcija gdje su plate po 7-8 hiljada km.E drzave i tuge i jada....

ODGOVORITE
Name

Dule

25.06.2020 06:47

Kakve veze ima VSTS sa djelovanjem onih koji blokiraju sve što ide u korist Republike Srpske, nemojte odvraćati građane od bitnih tema.

Name

Pored toga

25.06.2020 07:10

Imamo problem da se tesko ikada ista usaglasi....

Name

re Dule

25.06.2020 08:05

Dule upravo Dodik i njegova stranka odvraćaju ljude od bitnih tema a to su ozbiljne investicije u privredi,tajkunsko kumovski poslovi koji se naslanjaju na budžet Republike Srpske,uspostavljanje pravne države koju sprječava vrh SNSD-a...

Name

Na žalost

25.06.2020 07:03

Na žalost neće proći ovaj zakon o prestanku rada VSTS.To se već zna protiv će biti Dragan Čović,Nikola Špirić,Sredoje Nović,Dušanka Majkić.Zašto?Pa zato što im odgovara ovaj VSTS na čelu sa potkovanim Milanom Tegeltijom.Snsd i HDZ su najveća kočnica uspostavljanja pravne države.

ODGOVORITE
Name

ne kontam

25.06.2020 08:39

Glasa se o zakonu koji predviđa prestanak mandata za 15.06!? Koji je danas datum?

ODGOVORITE