"Стандард": Радовао се фотографијама у Бијелој кући,

Хашим Тачи се већ радовао фотографијама са Доналдом Трампом, умјесто тога је Тужилаштво подигло оптужницу против њега за ратне злочине, пише бечки "Стандард".

Вијести 25.06.2020 | 07:12
"Стандард": Радовао се фотографијама у Бијелој кући,

Хашим Тачи се већ радовао фотографијама са Доналдом Трампом, а умјесто тога је Тужилаштво је подигло оптужницу против њега због ратних злочина, наводи бечки дневник "Стандард".

Аустријски дневник указује да је тужилаштво подигло оптужницу, која сада тек мора да прође провјеру, због чега се Тачи вратио на Косово.

Стандард" подсјећа да су до сада сви политичари са Косова, чим је против њих подигнута оптужница, или су били и саслушани, подносили оставку, што се сада очекује и од Тачија.

Лист наводи да је ранији командант ОВК, који је носио надимак "змија", оптужен за убиство, нестанак особа, злостављање, и друге злочине.

Бечки дневник наглашава да је са њим оптужен и Кадри Весељи, те да су обојица оптужени за око 100 убистава.

Њихове жртве, како истиче аустријски лист, били су Срби, Роми, Албанци и припадници других етничких група, а у оптужници је ријеч и о политичким убиствима и обрачунима послије рата.

"Стандард" преноси да је тужилаштво истакло да је оптужница резултат дуге истраге, а посебно је интересантно објашњење што је оптужница објављена, а то је зато што су Тачи и Весели покушавали да спречавају и минирају рад суда.

С тим у вези лист подсјећа да је Тачи покушао тек недавно са Весељијем и Рамушом Харадинајем да поништи закон који је омогућио рад суда, али се томе успротивила тадашња опозиција.

Исто тако, указује да оптужбе против Тачија нису ништа ново, наводећи да је пре скоро 10 година Швајцарац Дик Марти објавио извјештај за Савјет Европе у којем је Тачија и друге чланове ОВК оптужио за убиства и друге злочине.

Интересантно је, оцењује "Стандард", што су посљедњих дана, уочи оптужнице, биле на Косову и у дипломатским круговима све чешће гласине да је Тачи био спреман на, како наводи, "прљав споразум" са изаслаником Доналда Трампа Ричардом Гренелом и Србијом, да би избјегао подизање оптужнице.

Састанак у Бијелој кући 27.јуна требало је да буде увод у постизање споразума Београда и Приштине, који жели Гренел, како би, пише лист, осигурао да у другом мандату Трампа буде саветник за безбедност или шеф дипломатије.

И аустријски јавни сервис ОРФ је вечерас у дневнику посебну пажњу посветио објави оптужнице против Тачија, наводећи да је ријеткост да један предсједник буде оптужен, па још за убиства.

И овај медији истиче да су након повлачења ЈНА почињена убиства Срба, Рома, Албанаца и тврди да је оптужница спречила нову мировну иницијативу.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бб

25.06.2020 05:32

Неко спрецава да се постигне договор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

25.06.2020 05:59

Предсједник Вуциц треба овакве да хапси, а не да јос о нецему с њима преговара. Залосно је то на ста је спала тзв. медјународна заједница и њихови преговараци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

25.06.2020 06:07

Бас тако.Треба да му пресуде у одсуству у Србији,и распису потјерницу.И првом приликом хапсење...

Name

Ромале

25.06.2020 06:19

Био је заштићена врста од стране Клинтона што је и превише потрајало. Он им је дозволио производњу опојних дрога у циљу обостране користи. Трамп у овом моменту има свој интерес пред изборе а то је да злочинце склони са функција јер са убицама нико у свијету није спреман сарађивати по било ком основу. Лично желим да Трамп према њима буде немилосрдан онолико колико су и они били немилосрдни према жртвама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста вам горе и нема

25.06.2020 07:18

На свијету, до на власти да су вам уцијењени убице, криминалци, преваранти.... Таква дрзава је унапријед осудјена на пропаст, ма ста се радило, надало нецему бољем.... То је просто јасно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

25.06.2020 09:50

Ма запалити га треба, шиптар.

ОДГОВОРИТЕ