"Standard": Radovao se fotografijama u Bijeloj kući,

Hašim Tači se već radovao fotografijama sa Donaldom Trampom, umjesto toga je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega za ratne zločine, piše bečki "Standard".

Vijesti 25.06.2020 | 07:12
"Standard": Radovao se fotografijama u Bijeloj kući,

Hašim Tači se već radovao fotografijama sa Donaldom Trampom, a umjesto toga je Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega zbog ratnih zločina, navodi bečki dnevnik "Standard".

Austrijski dnevnik ukazuje da je tužilaštvo podiglo optužnicu, koja sada tek mora da prođe provjeru, zbog čega se Tači vratio na Kosovo.

Standard" podsjeća da su do sada svi političari sa Kosova, čim je protiv njih podignuta optužnica, ili su bili i saslušani, podnosili ostavku, što se sada očekuje i od Tačija.

List navodi da je raniji komandant OVK, koji je nosio nadimak "zmija", optužen za ubistvo, nestanak osoba, zlostavljanje, i druge zločine.

Bečki dnevnik naglašava da je sa njim optužen i Kadri Veselji, te da su obojica optuženi za oko 100 ubistava.

Njihove žrtve, kako ističe austrijski list, bili su Srbi, Romi, Albanci i pripadnici drugih etničkih grupa, a u optužnici je riječ i o političkim ubistvima i obračunima poslije rata.

"Standard" prenosi da je tužilaštvo istaklo da je optužnica rezultat duge istrage, a posebno je interesantno objašnjenje što je optužnica objavljena, a to je zato što su Tači i Veseli pokušavali da sprečavaju i miniraju rad suda.

S tim u vezi list podsjeća da je Tači pokušao tek nedavno sa Veseljijem i Ramušom Haradinajem da poništi zakon koji je omogućio rad suda, ali se tome usprotivila tadašnja opozicija.

Isto tako, ukazuje da optužbe protiv Tačija nisu ništa novo, navodeći da je pre skoro 10 godina Švajcarac Dik Marti objavio izvještaj za Savjet Evrope u kojem je Tačija i druge članove OVK optužio za ubistva i druge zločine.

Interesantno je, ocenjuje "Standard", što su posljednjih dana, uoči optužnice, bile na Kosovu i u diplomatskim krugovima sve češće glasine da je Tači bio spreman na, kako navodi, "prljav sporazum" sa izaslanikom Donalda Trampa Ričardom Grenelom i Srbijom, da bi izbjegao podizanje optužnice.

Sastanak u Bijeloj kući 27.juna trebalo je da bude uvod u postizanje sporazuma Beograda i Prištine, koji želi Grenel, kako bi, piše list, osigurao da u drugom mandatu Trampa bude savetnik za bezbednost ili šef diplomatije.

I austrijski javni servis ORF je večeras u dnevniku posebnu pažnju posvetio objavi optužnice protiv Tačija, navodeći da je rijetkost da jedan predsjednik bude optužen, pa još za ubistva.

I ovaj mediji ističe da su nakon povlačenja JNA počinjena ubistva Srba, Roma, Albanaca i tvrdi da je optužnica sprečila novu mirovnu inicijativu.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bb

25.06.2020 05:32

Neko sprecava da se postigne dogovor.

ODGOVORITE
Name

Djuka

25.06.2020 05:59

Predsjednik Vucic treba ovakve da hapsi, a ne da jos o necemu s njima pregovara. Zalosno je to na sta je spala tzv. medjunarodna zajednica i njihovi pregovaraci!

ODGOVORITE
Name

Andric

25.06.2020 06:07

Bas tako.Treba da mu presude u odsustvu u Srbiji,i raspisu potjernicu.I prvom prilikom hapsenje...

Name

Romale

25.06.2020 06:19

Bio je zaštićena vrsta od strane Klintona što je i previše potrajalo. On im je dozvolio proizvodnju opojnih droga u cilju obostrane koristi. Tramp u ovom momentu ima svoj interes pred izbore a to je da zločince skloni sa funkcija jer sa ubicama niko u svijetu nije spreman sarađivati po bilo kom osnovu. Lično želim da Tramp prema njima bude nemilosrdan onoliko koliko su i oni bili nemilosrdni prema žrtvama.

ODGOVORITE
Name

Nista vam gore i nema

25.06.2020 07:18

Na svijetu, do na vlasti da su vam ucijenjeni ubice, kriminalci, prevaranti.... Takva drzava je unaprijed osudjena na propast, ma sta se radilo, nadalo necemu boljem.... To je prosto jasno....

ODGOVORITE
Name

Romanija

25.06.2020 09:50

Ma zapaliti ga treba, šiptar.

ODGOVORITE