"СНСД више не може штампати гласачке листиће, а мртви за ХДЗ више неће моћи гласати"

- За ХДЗ је политички неприхватљиво да мртви не гласају, а за СНСД је политички неприхватљиво да они не штампају гласачке листиће. Дакле, није само нервоза, него и губитак такве врсте привилегије у изборном процесу која је недопустива са аспекта минимума демократских стандарда, рекао је члан Предсједништва БиХ и лидер Демократске фронте Жељко Комшић.

Република Српска 24.06.2020 | 19:07
"СНСД више не може штампати гласачке листиће, а мртви за ХДЗ више неће моћи гласати"

Осврћући се на изјаве прво Драгана Човића, а сада и Милорада Додика о легитимности избора чланова Централне изборне комисије, Жељко Комшић каже да су то политичке, па и пропагандне конструкције.

"Свака политика има свој језик, а у овом случају то је језик политике ХДЗ-а и СНСД-а, на који, нажалост, већ годинама, тако наивно и здраво за готово, насједа добар дио политичке, па и медијске сцене. Некад ми се чини да и неки који се не слажу с тим политикама потпуно несвјесно насједају и усвајају ту терминологију, што је посљедица политичке запуштености политика босанског политичког спектра, дијела медија, академске заједнице. Но, шта је, ту је. На нама који смо тога свјесни остаје да се боримо, да покушавамо пронаћи нови језик за нове и старе друштвене процесе, а не да усвајамо говор политичких непријатеља државе", истиче Комшић у интервјуу за "Ослобођење" и додаје:

"Понављам, легитимно је све оно што је у складу са законима и Уставом државе Босне и Херцеговине, па тако и ЦИК."

Коментаришући, како каже, нервозу Драгана Човића и Милорада Додика због новог сазива ЦИК-а, Комшић каже да није у питању само нервоза него и губитак привилегија у изборном процесу.

"То јесте нервоза, али није само нервоза. За ХДЗ је политички неприхватљиво да мртви не гласају, а за СНСД је политички неприхватљиво да они не штампају гласачке листиће. Дакле, није само нервоза, него и губитак такве врсте привилегије у изборном процесу која је недопустива са аспекта минимума демократских стандарда."

Говорећи о оптужбама да контролише ЦИК преко Жељка Бакалара, члан Предсједништва БиХ напомиње да је то је потпуна глупост.

"Човјек је давно прије ангажмана у кабинету имао искуство рада у Централној изборној комисији. Занимљиво, нико до сада није постављао питање како је у ЦИК-у, примјера ради, био Стјепан Микић, који се ту дуго изван законом предвиђеног трајања мандата насједио, а одједном је сад ово проблем. Како да ја контролишем то тијело када оно броји још шест чланова и како да га сад било ко контролише кад не постоји било чија премоћ, овај сазив је демократскији од других и управо зато је изложен притиску", појашњава Комшић и додаје: 

"Кад је бивши сазив ЦИК-а давао приједлоге измјена Изборног закона, које као да је својом руком писао Драган Човић, нико му није постављао то питање. Морали смо (ДФ, СДП, Наша странка и СББ) сазивати прес-конференције, јер другачије нисмо могли алармирати јавност и поручити да то тако не може, да није у складу са Уставом, да продубљује дискриминацију, да етнички дијели државу. Да нисмо, то би и прошло. Нико тада Човићу није постављао питање да ли контролише то тијело, а сад се дигла и кука и мотика. Осим тога, у мом кабинету раде и људи који нису чланови нити једне странке, као и чланови руководства других странака. Битно је да раде свој посао, а не јесу ли или нису чланови било које странке."

Лидер Демократске фронте одговарајући на питање да ли је могуће формирати ЦИК-а од потпуно нестраначких људи, каже:

"Може, али искрено да вам кажем, нека га прво напусте они који су блиски странкама које сваки дан најављују распад државе, сецесију, раде на томе и никад нису одустали од тога нити ће одустати. Овдје је обрнуто. Притисак је да такви остану, а наивна мисао појединаца вјерује да неће ваљда против државе. Хоће ако могу. Нема ту неће ваљда. Хоће ако може. Ако не може, неће."

Прије неколико дана Савјет министара БиХ је усвојило нацрт буџета за ову годину у коме је за локалне изборе предложено 4,2 милиона КМ умјесто ранијих 11 милиона КМ, Комшић напомиње да треба разјаснити са представником Савјета министара шта то значи, од куд  одједном ова цифра и да ли је то довољно за одржавање локалних избора?

"Да ли је ово стварна цифра потребна за изборе или је опет ријеч о покушају да се одгоде избори, а да неко други, прије свега нови састав ЦИК-а, буде одговоран за то? ​Савјет министара је свакако довело у питање одржавање избора чак и у новембру ове године, због одгађања усвајања нацрта државног буџета. Већ сада смо у закашњењу због рокова које мора испоштовати ЦИК, а тичу се провођења процедуре јавних набавки, штампања гласачких листића итд", закључио је Зељко Комшић.

(БН/Ослобођење)

Коментари / 73

Оставите коментар
Name

Оп хаха оп

24.06.2020 18:08

Доста је било црвенога СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

24.06.2020 18:23

Тако је!!! Жељко је увијек био праведан и прагматичан и увијек је гајио посебну емоцију према свему српском.

Name

РЕ

24.06.2020 18:28

Зар је СНСД штампо листиће и крао изборе и опет ће, јер се не боје никога у РС, поред оваке опозиције која стално ћути и боји се своје сијене у РС.

Name

ререр

24.06.2020 18:38

Листичи су се до сада штампали у Лакташима..Сада је отворен конкурс за штампање листича и 6 Јула је јавно отварање понудаНикада до сада није било тако.....

Name

Гавро

24.06.2020 18:46

додигу и човицу бтаци рођеној не одговара поштење навикли на ктађу сбега па и избора па неце моци и народ долази до памети и отвара оба ока неце бити више да на гласачком мјесту цијели списак гласача гласа за додига велика срамота фуј хад

Name

Рената

24.06.2020 18:59

Господин Комсиц је у праву, требамо сви изаци на гласање и на безболан нацин смјенити највецег тиранина на овим просторима, Додика!

Name

За Гавру

24.06.2020 21:02

Није Додиг, већ Додик!

Name

Ре јован

25.06.2020 05:03

Зељко праведан!!!!Ста причаш човече, па како је дошао на то мјесто гдје сад?Чијим гласовима,каква правда, ко је у босни праведан?Шта лупате глупости...

Name

Симо

25.06.2020 05:09

Овог пута неце бит крадзе сад је поп савјетник за безбедност

Name

Оп хаха Оп

24.06.2020 18:13

Црвени СНСД губи бањалуку време ти је милораду

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

24.06.2020 19:08

Не само Бањалуку, него и Модрицу и јос нека традиционална упориста. Истини за вољу на опстим изборима Модрицу никад нису ни добили. У неколико задњих изборних циклуса Миле и Зељана у Модрици зијане са пристојном разликом. Сад поготово несразмјеран број позитивних на корону у односу на број становника опстине говори само по себи да несто са нецим дебело не стима, а на све то је се могло цути у народној скупстини РС да је поред сијасет промасаја у Модрици инспектор за здравство по струци ветеринар, а да у тиму за борбу против короне нема нити једног љекара. Све то и ко зна ста све јос народ Модрице овај пут препознаје. Јос ако се заиста догоди и то да гласацки листици не буду стизали из Лактаса вец са какве неутралне адресе, онда је за оцекивати да овај пут снсд са великом зебњом удје у изборну утакмицу.

Name

Ти

24.06.2020 19:25

Немој нам нико ниста, твој пиле је мала мача. Свако свога воли.

Name

Посавка

24.06.2020 19:45

Само вјерује у бајке

Name

Ре !!!

24.06.2020 22:05

Тако је, од 2012.СНСД никада није побиједио у Модрици. Стимало се и комбиновало по висе мјесеци и трговало листицима из иностранства, наводно...уствари мијењали се листици одстампани у Лактасима са оним правим. Уз помоц Америке и Брисела и Путина. Да је он икада стварно побиједио у Модрици она би до сад била Сан Франциско

Name

Директ

25.06.2020 03:33

Додику је давно вријеме, само што опозиција мора бити још јача него што тренутно јесте, да би Додик и његова несумњиво накарадна власт постала прошлост.

Name

Драган

25.06.2020 05:05

Иди лијеци се човече... Запни и ради,па нећеш ни знати ко је на власти

Name

Дон Жуан

24.06.2020 18:22

Како ће сад Младен Милић са својим пајтосима спроводити криминал на изборним мјестима тако сто це приморавати људе да гласају за СНСД умјесто оних који нису изасли на изборе, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шишмиш

24.06.2020 18:31

Тешко ће ЦИК изићи на крај са моћницима који све, па и изборе кроје по својој мјери.И ово смањење пара за локалне изборе је срачунат потез моћника који годинама бведре и облаче у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

24.06.2020 18:32

ДОСТА ВИШЕ БАГРЕ СВЕ ИХ ПОХАПСИТИ ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА СВЕ ОДУЗЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

л...

25.06.2020 05:28

...онда ћемо сви живјети као у Швајцарској...еее блентовино једна неписмена.

Name

Бос

24.06.2020 18:41

Крезави,прво Мој град Бањалука да ослободимо а за двије годиме Туњице Фоча и Зеница да проширимо капацитете са владајућом структуром свих ових година.А са вашим гласачима специјалитет КОНТЕЈНЕР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2020 22:47

Тако су мислили и кретени у Србији али ниста од те ваше вике и вријеђања.

Name

ре ре

25.06.2020 06:50

Ово "кретени" није вријеђање.

Name

Леми Ронхил

24.06.2020 18:42

Не влада онај ко добије највише посланика након избора него онај ко докупи колико му зафали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоне

24.06.2020 19:00

Овај Комшић је једини политичар у Бих са ставом и неда на себе. Био је припадник армије Бих а ја војске РС али га цијеним због својих ставова. За разлику од њега, Додик и Човић немају ни став а ни храбрости. Њима су битни само лични интереси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не морас се претварати

24.06.2020 19:08

Добро Соне, знамо да ниси био припадник ВРС престани глумити. Комсиц је портпарол Изетбеговица, какав његов став.

Name

Дуци

24.06.2020 19:34

...лицни интереси и рат су провели шверцујући и гледајући на ТВ...ниција није до зоре

Name

Ре

24.06.2020 19:47

Истина. Комсиц је узоран политицар и нормална особа.

Name

мићко

25.06.2020 05:26

потписујем

Name

Лидо

24.06.2020 19:06

Зивим у иностранству хвала богу. Зар сте толико затуцани у глави ви који зивите доле? Свака друга нација би одавно отисла масовно да скине Додика и Зељку Цвијановиц, Лукаца, Мазалицу и остале лопове. Зар је тешко 200Хиљаде људи скупит у Бања Луци? Сами сте криви да лосе зивите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.06.2020 20:25

лаксе је било отиц него се побунит.

Name

Ре лидо

24.06.2020 21:08

И ја зивим вани али тамо ако зивис не мозес доци до изразаја ако ниси националиста.

Name

Ре

24.06.2020 22:49

Алтернатива?? Шаровић?? Не хвала.

Name

Директ

25.06.2020 03:40

Хвала богу! Лакше је мијењати себе промјеном државе, него мијењати себе кроз промјене у држави.

Name

Ре.Лидо

25.06.2020 05:47

И даље тамо зиви, али покусај да тамо и коментарисес а не овде, хајвану

Name

Боки

24.06.2020 19:12

Тако је. Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фх

24.06.2020 20:22

А гдје ти живи остала фамилија сељаци и шта те брига ако ниси у БиХ?

Name

Петар

24.06.2020 19:19

Хајде супер када сада доживите дебакл умукните заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сердар

24.06.2020 19:27

Додиг кад су увијек били избори увијек је знао да побједује јер су дупле гласацке листице убацивали и зато сад мора народ да изаце на изборе и да отвори оба ока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

27.06.2020 02:58

не казе се Додиг него Додик није исправно Исмете: Не казе се у бараки него у бараци..науците вец једном ….ај здраво

Name

Хрватска војска

24.06.2020 19:34

браво Зељко уста ти се позлатила. Довољно је било пријевара ХДЗа и пријатеља медју којима је и Додикова секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србска војска

24.06.2020 20:57

Браво жељко доста је више крађе избора

Name

Ре србска војска

25.06.2020 16:13

Каже се СРПСКА војска!!!! Тако да ти ниси ни видио СРПСКУ војску

Name

Навигатор

24.06.2020 19:49

Ено Милорада на слици са највецима диктаторима у Европи,па хај ти мој народе постено побиједи на изборима,ама не мозе нема теорије! Додика и ове ухљубе само големе демонстрације могу смаци са власти,остало је све узалуд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноекие_89

24.06.2020 19:51

Довољно је да само једна карика падне..дал код вас у РС или овде у федерацији,остало оде ко кула од карата... Зиви били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Јокиц

24.06.2020 19:59

То је право доста су се на крали свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2020 22:51

Нека код вас пада ста год ..Пустите ви РС на миру.

Name

деда

27.06.2020 03:00

Пустили би ми РС на миру само неце она да пусти нас ј...е нас свију у здрав мозак….ај здраво

Name

Марко Порције Катон Садашњи

24.06.2020 20:10

Усталом мислим да црвену секту треба уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

24.06.2020 20:33

Ми Срби због СНСДа и Додика цемо изгубити РСу.Додик се бори да растури БиХ,а то це да растури РСу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

24.06.2020 20:40

????

ОДГОВОРИТЕ
Name

У РС итекако

24.06.2020 20:42

Гласају мртви, умро у априлу у октобро гласао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

24.06.2020 20:44

Е нек си ти "легитимно" изабран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

24.06.2020 23:07

Јесте.

Name

Xxx

24.06.2020 23:33

Изабран је легитимно! Што је по теби "легитимно" у избору Човића и сл ублеха??? Зашто је нелегитимно, ако се неки Хрват или Србин боре за БиХ, попут Комшића? А зашто је легитимно ако неки Хрват или Србин бива изабран само да руши државу БиХ!?

Name

дамир

25.06.2020 01:49

да легитимно изабран од нормалних не национализмом затуцаним људима да је драган он и додик би насу дрзаву коју је сацувао алија изетбеговиц разтурили за 24 сата ми се увелико организујемо да некористимо српске и хрватске продукте ударит цемо вам гдје вас највисе боли

Name

деx

24.06.2020 23:20

Додик све муља, ужасно је шта ради, а гласао сам редовно за њега, страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клиx

24.06.2020 23:30

Политичка повраћотина звана Жељко Комшић! А СДА, чији је пијун, ће моћи и даље да шаље вреће из иностранства са лажним гласовима, да гласа за "хрватског" члана Предсједништва, итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

25.06.2020 03:39

Режим немирује,режим се непредаје,сад управљају истраживањима јавног мјења. Као Игор убједљиво побједјује у Бањалуци. Шака је оних који добро живе,незнам,ја невјерујем у то. Игор узме хљеб и измрви мало мрвица народу.,као врапцима и сви за њега,немогуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

25.06.2020 06:42

Свака част за одговор..Кога ова љига од Комшића воли,а сви знамо,како он воли нас србе..Највећи националиста..

Name

деда

27.06.2020 14:29

јеси Србин али ниси цовек, Јеси Хрват али ниси цове, јеси босњак али ниси цовек. Молим те немој бити ниста само буди цовек...ај здраво

Name

сенберац

25.06.2020 04:26

па какоце сада они стабовбици потоцара доци на гласање да гласају за сда какоцеих пробудити када мунира и цамил мораце их појединацно крадом будит и слат појединацно на гласање јерсу они исли на гласање сваког избора зар даимсе сада да забрани па то није демократски оспорит рахметлијама да гласају тоје угрозавање нацијоналних интереса босња [муслимана] потура

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

25.06.2020 04:31

није зимус било снега паје сува земља пасе детелина са цетири листица поцел;а пуно подпариват пацесе јадна да осуси дјабаје заливати сусејојсе пуно листиви мора даје пуно записана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

25.06.2020 06:00

У Опстини Рибник Банда која ради за Снсд за сваке изборе нуди 50 км ако гласате са Снсд. Услови су следеци: Морате отици на гласацко мјесто заокрузити некога од Снсд а узети паметни телефон и сликати. Мафији која даје новац морате показати слику на васем телефону да сте гласали са снсд и онда добијате 50 км са сликом мусе цатица. На исборима да се забрани уносење паметни телефона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

25.06.2020 06:09

Господин је нови ТИТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

27.06.2020 14:22

браво нако бас је тако...ај здраво

Name

ТЕШКО НАМА

25.06.2020 06:35

Нека буду поштени избори па како буде. Доста је лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мен

25.06.2020 06:48

Прва дигитална валута коју је могуће прикупљати уз помоћ вашег телефона. Пропустили сте многе прилике до сада, па и ону са биткоином. Не пропустите ову. Потребно је скинути апп Пи нетwорк Инвитатион цоде: столестер Срећно свима, напомињем све је фрее

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.06.2020 07:05

Стари ЦИК треба да робија за крадју избора, а видим она Ирена је поново у новом Цику. Покрасти ће они опет изборе, искусни су довољно, а ова тзв опозиција фотељаса и даље спава. Робови понизени спремајте се на још 4 године јарма. И нека кад сте глуп и продан народ. Шверцер вас гази ко мокасинке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈГ

25.06.2020 09:17

Е срби никад се нећете опаметити, овдје пишете хвалоспјеве једном обичном конвертиту, отпаднику, носиоцу златног љиљана.

Name

Конституентан

25.06.2020 10:58

Само нек се на листићу штампа серијски број и пола лоп по влука је рјешено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.06.2020 13:54

Све је једноставно,стампају се дупли листици,празни И испуњени гласови за сндс,И убацују се по потреби гдје треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

27.06.2020 07:40

ми је умро прије 3 недеље...имал неко ко би купио глас? Додик ?

ОДГОВОРИТЕ