"SNSD više ne može štampati glasačke listiće, a mrtvi za HDZ više neće moći glasati"

- Za HDZ je politički neprihvatljivo da mrtvi ne glasaju, a za SNSD je politički neprihvatljivo da oni ne štampaju glasačke listiće. Dakle, nije samo nervoza, nego i gubitak takve vrste privilegije u izbornom procesu koja je nedopustiva sa aspekta minimuma demokratskih standarda, rekao je član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić.

Republika Srpska 24.06.2020 | 19:07
"SNSD više ne može štampati glasačke listiće, a mrtvi za HDZ više neće moći glasati"

Osvrćući se na izjave prvo Dragana Čovića, a sada i Milorada Dodika o legitimnosti izbora članova Centralne izborne komisije, Željko Komšić kaže da su to političke, pa i propagandne konstrukcije.

"Svaka politika ima svoj jezik, a u ovom slučaju to je jezik politike HDZ-a i SNSD-a, na koji, nažalost, već godinama, tako naivno i zdravo za gotovo, nasjeda dobar dio političke, pa i medijske scene. Nekad mi se čini da i neki koji se ne slažu s tim politikama potpuno nesvjesno nasjedaju i usvajaju tu terminologiju, što je posljedica političke zapuštenosti politika bosanskog političkog spektra, dijela medija, akademske zajednice. No, šta je, tu je. Na nama koji smo toga svjesni ostaje da se borimo, da pokušavamo pronaći novi jezik za nove i stare društvene procese, a ne da usvajamo govor političkih neprijatelja države", ističe Komšić u intervjuu za "Oslobođenje" i dodaje:

"Ponavljam, legitimno je sve ono što je u skladu sa zakonima i Ustavom države Bosne i Hercegovine, pa tako i CIK."

Komentarišući, kako kaže, nervozu Dragana Čovića i Milorada Dodika zbog novog saziva CIK-a, Komšić kaže da nije u pitanju samo nervoza nego i gubitak privilegija u izbornom procesu.

"To jeste nervoza, ali nije samo nervoza. Za HDZ je politički neprihvatljivo da mrtvi ne glasaju, a za SNSD je politički neprihvatljivo da oni ne štampaju glasačke listiće. Dakle, nije samo nervoza, nego i gubitak takve vrste privilegije u izbornom procesu koja je nedopustiva sa aspekta minimuma demokratskih standarda."

Govoreći o optužbama da kontroliše CIK preko Željka Bakalara, član Predsjedništva BiH napominje da je to je potpuna glupost.

"Čovjek je davno prije angažmana u kabinetu imao iskustvo rada u Centralnoj izbornoj komisiji. Zanimljivo, niko do sada nije postavljao pitanje kako je u CIK-u, primjera radi, bio Stjepan Mikić, koji se tu dugo izvan zakonom predviđenog trajanja mandata nasjedio, a odjednom je sad ovo problem. Kako da ja kontrolišem to tijelo kada ono broji još šest članova i kako da ga sad bilo ko kontroliše kad ne postoji bilo čija premoć, ovaj saziv je demokratskiji od drugih i upravo zato je izložen pritisku", pojašnjava Komšić i dodaje: 

"Kad je bivši saziv CIK-a davao prijedloge izmjena Izbornog zakona, koje kao da je svojom rukom pisao Dragan Čović, niko mu nije postavljao to pitanje. Morali smo (DF, SDP, Naša stranka i SBB) sazivati pres-konferencije, jer drugačije nismo mogli alarmirati javnost i poručiti da to tako ne može, da nije u skladu sa Ustavom, da produbljuje diskriminaciju, da etnički dijeli državu. Da nismo, to bi i prošlo. Niko tada Čoviću nije postavljao pitanje da li kontroliše to tijelo, a sad se digla i kuka i motika. Osim toga, u mom kabinetu rade i ljudi koji nisu članovi niti jedne stranke, kao i članovi rukovodstva drugih stranaka. Bitno je da rade svoj posao, a ne jesu li ili nisu članovi bilo koje stranke."

Lider Demokratske fronte odgovarajući na pitanje da li je moguće formirati CIK-a od potpuno nestranačkih ljudi, kaže:

"Može, ali iskreno da vam kažem, neka ga prvo napuste oni koji su bliski strankama koje svaki dan najavljuju raspad države, secesiju, rade na tome i nikad nisu odustali od toga niti će odustati. Ovdje je obrnuto. Pritisak je da takvi ostanu, a naivna misao pojedinaca vjeruje da neće valjda protiv države. Hoće ako mogu. Nema tu neće valjda. Hoće ako može. Ako ne može, neće."

Prije nekoliko dana Savjet ministara BiH je usvojilo nacrt budžeta za ovu godinu u kome je za lokalne izbore predloženo 4,2 miliona KM umjesto ranijih 11 miliona KM, Komšić napominje da treba razjasniti sa predstavnikom Savjeta ministara šta to znači, od kud  odjednom ova cifra i da li je to dovoljno za održavanje lokalnih izbora?

"Da li je ovo stvarna cifra potrebna za izbore ili je opet riječ o pokušaju da se odgode izbori, a da neko drugi, prije svega novi sastav CIK-a, bude odgovoran za to? ​Savjet ministara je svakako dovelo u pitanje održavanje izbora čak i u novembru ove godine, zbog odgađanja usvajanja nacrta državnog budžeta. Već sada smo u zakašnjenju zbog rokova koje mora ispoštovati CIK, a tiču se provođenja procedure javnih nabavki, štampanja glasačkih listića itd", zaključio je Zeljko Komšić.

(BN/Oslobođenje)

Komentari / 73

Ostavite komentar
Name

Op haha op

24.06.2020 18:08

Dosta je bilo crvenoga SNSD

ODGOVORITE
Name

Jovan

24.06.2020 18:23

Tako je!!! Željko je uvijek bio pravedan i pragmatičan i uvijek je gajio posebnu emociju prema svemu srpskom.

Name

RE

24.06.2020 18:28

Zar je SNSD štampo listiće i krao izbore i opet će, jer se ne boje nikoga u RS, pored ovake opozicije koja stalno ćuti i boji se svoje sijene u RS.

Name

rerer

24.06.2020 18:38

Lističi su se do sada štampali u Laktašima..Sada je otvoren konkurs za štampanje lističa i 6 Jula je javno otvaranje ponudaNikada do sada nije bilo tako.....

Name

Gavro

24.06.2020 18:46

dodigu i čovicu btaci rođenoj ne odgovara poštenje navikli na ktađu sbega pa i izbora pa nece moci i narod dolazi do pameti i otvara oba oka nece biti više da na glasačkom mjestu cijeli spisak glasača glasa za dodiga velika sramota fuj had

Name

Renata

24.06.2020 18:59

Gospodin Komsic je u pravu, trebamo svi izaci na glasanje i na bezbolan nacin smjeniti najveceg tiranina na ovim prostorima, Dodika!

Name

Za Gavru

24.06.2020 21:02

Nije Dodig, već Dodik!

Name

Re jovan

25.06.2020 05:03

Zeljko pravedan!!!!Sta pričaš čoveče, pa kako je došao na to mjesto gdje sad?Čijim glasovima,kakva pravda, ko je u bosni pravedan?Šta lupate gluposti...

Name

Simo

25.06.2020 05:09

Ovog puta nece bit kradze sad je pop savjetnik za bezbednost

Name

Op haha Op

24.06.2020 18:13

Crveni SNSD gubi banjaluku vreme ti je miloradu

ODGOVORITE
Name

!!!

24.06.2020 19:08

Ne samo Banjaluku, nego i Modricu i jos neka tradicionalna uporista. Istini za volju na opstim izborima Modricu nikad nisu ni dobili. U nekoliko zadnjih izbornih ciklusa Mile i Zeljana u Modrici zijane sa pristojnom razlikom. Sad pogotovo nesrazmjeran broj pozitivnih na koronu u odnosu na broj stanovnika opstine govori samo po sebi da nesto sa necim debelo ne stima, a na sve to je se moglo cuti u narodnoj skupstini RS da je pored sijaset promasaja u Modrici inspektor za zdravstvo po struci veterinar, a da u timu za borbu protiv korone nema niti jednog ljekara. Sve to i ko zna sta sve jos narod Modrice ovaj put prepoznaje. Jos ako se zaista dogodi i to da glasacki listici ne budu stizali iz Laktasa vec sa kakve neutralne adrese, onda je za ocekivati da ovaj put snsd sa velikom zebnjom udje u izbornu utakmicu.

Name

Ti

24.06.2020 19:25

Nemoj nam niko nista, tvoj pile je mala mača. Svako svoga voli.

Name

Posavka

24.06.2020 19:45

Samo vjeruje u bajke

Name

Re !!!

24.06.2020 22:05

Tako je, od 2012.SNSD nikada nije pobijedio u Modrici. Stimalo se i kombinovalo po vise mjeseci i trgovalo listicima iz inostranstva, navodno...ustvari mijenjali se listici odstampani u Laktasima sa onim pravim. Uz pomoc Amerike i Brisela i Putina. Da je on ikada stvarno pobijedio u Modrici ona bi do sad bila San Francisko

Name

Direkt

25.06.2020 03:33

Dodiku je davno vrijeme, samo što opozicija mora biti još jača nego što trenutno jeste, da bi Dodik i njegova nesumnjivo nakaradna vlast postala prošlost.

Name

Dragan

25.06.2020 05:05

Idi lijeci se čoveče... Zapni i radi,pa nećeš ni znati ko je na vlasti

Name

Don Žuan

24.06.2020 18:22

Kako će sad Mladen Milić sa svojim pajtosima sprovoditi kriminal na izbornim mjestima tako sto ce primoravati ljude da glasaju za SNSD umjesto onih koji nisu izasli na izbore, a?

ODGOVORITE
Name

Šišmiš

24.06.2020 18:31

Teško će CIK izići na kraj sa moćnicima koji sve, pa i izbore kroje po svojoj mjeri.I ovo smanjenje para za lokalne izbore je sračunat potez moćnika koji godinama bvedre i oblače u BiH.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

24.06.2020 18:32

DOSTA VIŠE BAGRE SVE IH POHAPSITI POSLIJE IZBORA SVE ODUZETI.

ODGOVORITE
Name

l...

25.06.2020 05:28

...onda ćemo svi živjeti kao u Švajcarskoj...eee blentovino jedna nepismena.

Name

Bos

24.06.2020 18:41

Krezavi,prvo Moj grad Banjaluka da oslobodimo a za dvije godime Tunjice Foča i Zenica da proširimo kapacitete sa vladajućom strukturom svih ovih godina.A sa vašim glasačima specijalitet KONTEJNER.

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2020 22:47

Tako su mislili i kreteni u Srbiji ali nista od te vaše vike i vrijeđanja.

Name

re re

25.06.2020 06:50

Ovo "kreteni" nije vrijeđanje.

Name

Lemi Ronhil

24.06.2020 18:42

Ne vlada onaj ko dobije najviše poslanika nakon izbora nego onaj ko dokupi koliko mu zafali.

ODGOVORITE
Name

Šone

24.06.2020 19:00

Ovaj Komšić je jedini političar u Bih sa stavom i neda na sebe. Bio je pripadnik armije Bih a ja vojske RS ali ga cijenim zbog svojih stavova. Za razliku od njega, Dodik i Čović nemaju ni stav a ni hrabrosti. Njima su bitni samo lični interesi...

ODGOVORITE
Name

Ne moras se pretvarati

24.06.2020 19:08

Dobro Sone, znamo da nisi bio pripadnik VRS prestani glumiti. Komsic je portparol Izetbegovica, kakav njegov stav.

Name

Duci

24.06.2020 19:34

...licni interesi i rat su proveli švercujući i gledajući na TV...nicija nije do zore

Name

Re

24.06.2020 19:47

Istina. Komsic je uzoran politicar i normalna osoba.

Name

mićko

25.06.2020 05:26

potpisujem

Name

Lido

24.06.2020 19:06

Zivim u inostranstvu hvala bogu. Zar ste toliko zatucani u glavi vi koji zivite dole? Svaka druga nacija bi odavno otisla masovno da skine Dodika i Zeljku Cvijanovic, Lukaca, Mazalicu i ostale lopove. Zar je teško 200Hiljade ljudi skupit u Banja Luci? Sami ste krivi da lose zivite.

ODGOVORITE
Name

re

24.06.2020 20:25

lakse je bilo otic nego se pobunit.

Name

Re lido

24.06.2020 21:08

I ja zivim vani ali tamo ako zivis ne mozes doci do izrazaja ako nisi nacionalista.

Name

Re

24.06.2020 22:49

Alternativa?? Šarović?? Ne hvala.

Name

Direkt

25.06.2020 03:40

Hvala bogu! Lakše je mijenjati sebe promjenom države, nego mijenjati sebe kroz promjene u državi.

Name

Re.Lido

25.06.2020 05:47

I dalje tamo zivi, ali pokusaj da tamo i komentarises a ne ovde, hajvanu

Name

Boki

24.06.2020 19:12

Tako je. Smrt fašizmu sloboda narodu.

ODGOVORITE
Name

Fh

24.06.2020 20:22

A gdje ti živi ostala familija seljaci i šta te briga ako nisi u BiH?

Name

Petar

24.06.2020 19:19

Hajde super kada sada doživite debakl umuknite zauvijek.

ODGOVORITE
Name

Serdar

24.06.2020 19:27

Dodig kad su uvijek bili izbori uvijek je znao da pobjeduje jer su duple glasacke listice ubacivali i zato sad mora narod da izace na izbore i da otvori oba oka.

ODGOVORITE
Name

deda

27.06.2020 02:58

ne kaze se Dodig nego Dodik nije ispravno Ismete: Ne kaze se u baraki nego u baraci..naucite vec jednom ….aj zdravo

Name

Hrvatska vojska

24.06.2020 19:34

bravo Zeljko usta ti se pozlatila. Dovoljno je bilo prijevara HDZa i prijatelja medju kojima je i Dodikova sekta.

ODGOVORITE
Name

Srbska vojska

24.06.2020 20:57

Bravo željko dosta je više krađe izbora

Name

Re srbska vojska

25.06.2020 16:13

Kaže se SRPSKA vojska!!!! Tako da ti nisi ni vidio SRPSKU vojsku

Name

Navigator

24.06.2020 19:49

Eno Milorada na slici sa najvecima diktatorima u Evropi,pa haj ti moj narode posteno pobijedi na izborima,ama ne moze nema teorije! Dodika i ove uhljube samo goleme demonstracije mogu smaci sa vlasti,ostalo je sve uzalud!

ODGOVORITE
Name

noekie_89

24.06.2020 19:51

Dovoljno je da samo jedna karika padne..dal kod vas u RS ili ovde u federaciji,ostalo ode ko kula od karata... Zivi bili pa vidjeli!

ODGOVORITE
Name

Mi Jokic

24.06.2020 19:59

To je pravo dosta su se na krali svega

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2020 22:51

Neka kod vas pada sta god ..Pustite vi RS na miru.

Name

deda

27.06.2020 03:00

Pustili bi mi RS na miru samo nece ona da pusti nas j...e nas sviju u zdrav mozak….aj zdravo

Name

Marko Porcije Katon Sadašnji

24.06.2020 20:10

Ustalom mislim da crvenu sektu treba uništiti.

ODGOVORITE
Name

Zoki

24.06.2020 20:33

Mi Srbi zbog SNSDa i Dodika cemo izgubiti RSu.Dodik se bori da rasturi BiH,a to ce da rasturi RSu.

ODGOVORITE
Name

?

24.06.2020 20:40

????

ODGOVORITE
Name

U RS itekako

24.06.2020 20:42

Glasaju mrtvi, umro u aprilu u oktobro glasao.

ODGOVORITE
Name

xxx

24.06.2020 20:44

E nek si ti "legitimno" izabran

ODGOVORITE
Name

Nino

24.06.2020 23:07

Jeste.

Name

Xxx

24.06.2020 23:33

Izabran je legitimno! Što je po tebi "legitimno" u izboru Čovića i sl ubleha??? Zašto je nelegitimno, ako se neki Hrvat ili Srbin bore za BiH, poput Komšića? A zašto je legitimno ako neki Hrvat ili Srbin biva izabran samo da ruši državu BiH!?

Name

damir

25.06.2020 01:49

da legitimno izabran od normalnih ne nacionalizmom zatucanim ljudima da je dragan on i dodik bi nasu drzavu koju je sacuvao alija izetbegovic razturili za 24 sata mi se uveliko organizujemo da nekoristimo srpske i hrvatske produkte udarit cemo vam gdje vas najvise boli

Name

dex

24.06.2020 23:20

Dodik sve mulja, užasno je šta radi, a glasao sam redovno za njega, strašno.

ODGOVORITE
Name

Klix

24.06.2020 23:30

Politička povraćotina zvana Željko Komšić! A SDA, čiji je pijun, će moći i dalje da šalje vreće iz inostranstva sa lažnim glasovima, da glasa za "hrvatskog" člana Predsjedništva, itd...

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

25.06.2020 03:39

Režim nemiruje,režim se nepredaje,sad upravljaju istraživanjima javnog mjenja. Kao Igor ubjedljivo pobjedjuje u Banjaluci. Šaka je onih koji dobro žive,neznam,ja nevjerujem u to. Igor uzme hljeb i izmrvi malo mrvica narodu.,kao vrapcima i svi za njega,nemoguće.

ODGOVORITE
Name

Србин

25.06.2020 06:42

Свака част за одговор..Кога ова љига од Комшића воли,а сви знамо,како он воли нас србе..Највећи националиста..

Name

deda

27.06.2020 14:29

jesi Srbin ali nisi covek, Jesi Hrvat ali nisi cove, jesi bosnjak ali nisi covek. Molim te nemoj biti nista samo budi covek...aj zdravo

Name

senberac

25.06.2020 04:26

pa kakoce sada oni stabovbici potocara doci na glasanje da glasaju za sda kakoceih probuditi kada munira i camil morace ih pojedinacno kradom budit i slat pojedinacno na glasanje jersu oni isli na glasanje svakog izbora zar daimse sada da zabrani pa to nije demokratski osporit rahmetlijama da glasaju toje ugrozavanje nacijonalnih interesa bosnja [muslimana] potura

ODGOVORITE
Name

senberac

25.06.2020 04:31

nije zimus bilo snega paje suva zemlja pase detelina sa cetiri listica pocel;a puno podparivat pacese jadna da osusi djabaje zalivati susejojse puno listivi mora daje puno zapisana

ODGOVORITE
Name

Marko

25.06.2020 06:00

U Opstini Ribnik Banda koja radi za Snsd za svake izbore nudi 50 km ako glasate sa Snsd. Uslovi su sledeci: Morate otici na glasacko mjesto zaokruziti nekoga od Snsd a uzeti pametni telefon i slikati. Mafiji koja daje novac morate pokazati sliku na vasem telefonu da ste glasali sa snsd i onda dobijate 50 km sa slikom muse catica. Na isborima da se zabrani unosenje pametni telefona.

ODGOVORITE
Name

Nako

25.06.2020 06:09

Gospodin je novi TITO

ODGOVORITE
Name

deda

27.06.2020 14:22

bravo nako bas je tako...aj zdravo

Name

TEŠKO NAMA

25.06.2020 06:35

Neka budu pošteni izbori pa kako bude. Dosta je lopovluka.

ODGOVORITE
Name

Men

25.06.2020 06:48

Prva digitalna valuta koju je moguće prikupljati uz pomoć vašeg telefona. Propustili ste mnoge prilike do sada, pa i onu sa bitkoinom. Ne propustite ovu. Potrebno je skinuti app Pi network Invitation code: stolester Srećno svima, napominjem sve je free

ODGOVORITE
Name

BL

25.06.2020 07:05

Stari CIK treba da robija za kradju izbora, a vidim ona Irena je ponovo u novom Ciku. Pokrasti će oni opet izbore, iskusni su dovoljno, a ova tzv opozicija foteljasa i dalje spava. Robovi ponizeni spremajte se na još 4 godine jarma. I neka kad ste glup i prodan narod. Švercer vas gazi ko mokasinke..

ODGOVORITE
Name

JG

25.06.2020 09:17

E srbi nikad se nećete opametiti, ovdje pišete hvalospjeve jednom običnom konvertitu, otpadniku, nosiocu zlatnog ljiljana.

Name

Konstituentan

25.06.2020 10:58

Samo nek se na listiću štampa serijski broj i pola lop po vluka je rješeno.

ODGOVORITE
Name

Milan

25.06.2020 13:54

Sve je jednostavno,stampaju se dupli listici,prazni I ispunjeni glasovi za snds,I ubacuju se po potrebi gdje treba

ODGOVORITE
Name

Deda

27.06.2020 07:40

mi je umro prije 3 nedelje...imal neko ko bi kupio glas? Dodik ?

ODGOVORITE