Парламент ФБиХ против малих хидроелектрана!

Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио је Декларацију о заштити ријека и изгласао закључак о потпуној забрани градње малих хидроелектрана (МХЕ) на цијелој територији ФБиХ. Овим закључком се даје рок Влади ФБиХ од три мјесеца да изврши анализу и предложи измјене у законодавству, што ће омогућити провођење ове забране у пракси.

Босна и Херцеговина 24.06.2020 | 15:16
Парламент ФБиХ против малих хидроелектрана!

"Ово је велики успјех за све активисте и активистице окупљене у Коалицију за заштиту ријека БиХ. Активисти и активистице Коалиције протеклих година су својим тијелима бранили ријеке, рјечице и потоке на којима су одрасли и указивали на штетност МХЕ. Свим расположивим средствима, правним алатима, блокадама и јавним протестима, Коалиција се, заједно с грађанима угрожених подручја, годинама бори против МХЕ пројеката", наводе из Центра за животну средину.

Закључак који је јуче усвојен на Представничком дому Парламента ФБиХ на приједлог посланика СДА, базиран је на закључцима и препорукама Декларације о заштити ријека западног Балкана, која је настала као реакција еколошких удружења на огромне штете по локалне заједнице и животну средину коју узрокују МХЕ.

Донесена је у новембру 2019. године на конференцији коју су организовали организације "Арника" (Чешка), Центар за животну средину и "WWФ Адриа" захваљујући финансијској подршци Европске уније, Транситион програма Чешке Републике, "Глобал Греенгрантс" фонда и Фондације "Хеинрицх-Бöлл".

Претходно је, 12. маја ове године, препоруке и закључке наведене у Декларацији усвојила Влада ФБиХ на основу информације Федералног министарства околиша и туризма, а која се односи на проблеме градње МХЕ у ФБиХ.

“Овај примјер треба да слиједе и посланици у Народној скупштини Републике Српске. Свједоци смо све већег броја грађана који се противе градњи МХЕ на ријекама као што су Бјелава, Биоштица, Прача, Рзав, Неретва и многе друге. Народни посланици су посланици ових грађана и крајње је вријеме да послушају глас народа који јасно каже: “Слобода ријекама”", поручују из Центра за животну средину. 

Подсјећамо, у БиХ је планирано више од 400 МХЕ, од којих је изграђено око стотину, које у већем дијелу године својим радом остављају корита ријека скоро потпуно суха. Током одлучивања о градњи МХЕ у БиХ, јавност није адекватно укључена, грађани су ускраћени за информације и право да се на демократски начин изјасне о тим пројектима.

Изграђене МХЕ су нанијеле велику штету природи и локалним заједницама, а одговорност за то треба да сносе они који су својим потписом дали сагласности и дозволе за градњу ових, по природу и друштво штетних пројеката. 

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

РЕПУБЛИКА СРПСКА

24.06.2020 13:37

ЗА НАС СТЕ АМЕРИКА!!! НАСИ ЛОПОВИМА НИСТА НИЈЕ СВЕТО И САМО НА ЛОВУ МИСЛЕ. ВИ СТЕ ИОЛЕ НОРМАЛНИЈИ И ПРИСЕБНИЈИ КАД КАЗУ НАСИ БОЉИ ЕНТИТЕТ.. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРАДИЦЕ КОД НАС

24.06.2020 14:13

А НЕК ДОДЈУ КОД НАС. КОД СРЕБРЕНКЕ ГОЛИЦ ДОЗВОЛУ МОГУ ДОБИТИ И КИЛУ СЕЦЕРА И ЛИТРУ РАКИЈЕ. И 1000 МАРАКА ЗА КАМПАЊУ СНСД.

Name

ЛОНДОНСКИ ДЗАК !

24.06.2020 14:44

ПЕРО , ВИДЈЕ ЛИ ТИ ОВО ?

Name

Ено, ено

24.06.2020 15:31

Природа забрани и у РС да се прави једна незаконита мала централа. Поплављен тунел

Name

Ре

24.06.2020 22:25

Ако ниста бар се декларативно позитивно изјасњавају за разлику од нас у РС гдје предсједник казе пензионеру трази пензију од СДСа за њих си гласао. А СДС није на власти вец годинама

Name

Илија

24.06.2020 13:40

Потпоно су управу треба забранити свуда мини централе. Унистисе реке и сву љепоту природе и подводног зивота у реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Илија

24.06.2020 14:53

Тачно је да уништише. Уништи и ти црни Илија кад оставиш сијалицу преко ноћи. Онда производићемо ел.енергију у ТЕ Какањ, ТЕ Станари, ТЕ Угљевик, ТЕ Гацко, ТЕТО Тузла, сагоријевајући мирисни угаљ који оплемењује природу. Или још је исплативије сагоријевати радиоактивни уранијум. У заблуди сте. Само што ми и добре пројекте упропастимо проклетињом.

Name

ре ре Илија

24.06.2020 15:20

А можемо просто увозити струју, као и већина земаља око нас. Шта им фали, мислиш да је струја тако скупља? Није, иста је цијена.

Name

МОБИ ДИК

24.06.2020 13:40

Напокон једна добра вијест доста је висе униставања природне љепоте Б БиХда би се неке гузоње богатиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

24.06.2020 15:35

Свака част. Све похвале.

Name

истина

24.06.2020 16:03

Свака част свима који се боре за заштиту животне средине. Све похвале. Само ме брине шта ће голићка и њене бајне дозволе, како ће она ово поднијети. Она је зло за овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2020 22:29

Није Голицка једини проблем. Ста је са министарством водопривреде и ЈУ Воде Српске? Дају дозволе коме стигну. А акта раде магистри застите зивотне средине са основним студијама пољопривредни инзињер- ратар.

Name

Андриц

24.06.2020 17:42

Како да овај примјер слиједе посланици у народној скупстини,кад се зна ко има вецину у тој скупстини.И гле цуда,ниједна од тих МХЕ у РС није повезана са неким из опозиције.Имате право једном да погадјате с којом странком имају везе.Ајте ботови,бар то је лако питање,слусам вас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клс

24.06.2020 20:04

Свака вама цаст у Федерацији. Нас ненародни резим у РС никада неце достици тај ниво свјести. Капа доле за ФБИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре клx

24.06.2020 21:21

Резим је народ,политицари су само изврсиоци

Name

Директ

25.06.2020 04:18

А велике хидроелектране ништа? Џабе крече, ако ће мале хидроелектране бити забрањене, а велике и даље дозвољене.

ОДГОВОРИТЕ