Дијеле 10 милиона КМ за запошљавање без критеријума

Завод за запошљавање Републике Српске ни ове године није одустао од праксе дијељења новца као подршке запошљавању, без јасно утврђених критеријума.

Република Српска 22.06.2020 | 19:54
Дијеле 10 милиона КМ за запошљавање без критеријума

Наиме, данас је расписан јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за коришћење средстава по програмима запошљавања за 2020. годину. Кроз пет програма биће додијељено 10,7 милиона марака.

Међутим, у конкурсу се нигдје не објашњава на који начин и по којим критеријумима ће се вршити бодовање послодаваца који буду конкурисали за средства. Поготово је интересантно то што је Завод оставио могућност да се код појединих захтјева могу али и не морају уважити поједине критеријуми.

То је случај код програма запошљавања дјеце палих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида, те код програма самозапошљавања циљних категорија.

“При бодовању захтјева може се узети у обзир врста дјелатност послодавца, развијеност општине на чијој територији послује, дужина обављања пословања, број и структура лица који се запошљавању, финансијски показатељи”, наводи се у правима и условима учешћа.

На овај начин Завод је себи оставио огроман простор за маневрисање када је расподјела новца у питању јер није јасно и прецизно дефинисао који ће све критеријуми ући у коначну оцјену за неки захтјев од стране послодавца.

Још већа права су задржали у програму запошљавања младих приправника, за који је намјењено нешто преко четири милиона марака. Ту, осим неких општих услова нема бодовања, нити је дефинисано ко од пословне заједнице и у којем броју може да запошљава ове категоирије.

За сада је управо Завод за запошљавање Републике Српске највише злоупотребљавао те недоречености. Једни су од оних који сваке године умјесто да расподјеле новац себе ставе у први исплатни ред, док са друге стране запошљавање по овом програму одобравају и предузећима која су на ивици финансијске пропасти.

До које мјере је овај програм обесмишљен најбоље говори случај из Добоја, када је Урош Гостић предсједник Градског одбора СНСД-а у Добоју прије двије године захтијевао од “Шума Републике Српске” да прими приправнике који су чланови ове странке, а што је и учињено.

Иако ревизори у својим извјештајима сваке године упозоравају на ове злоупотребе, управа Завода нема намјеру да одустане од ове праксе.  Такође, то је и у супротности са идејама пословне заједнице.

“Наш захтјев је био да се подстиче запошљавање приправника у приватном сектору, као и да се боље контролише утрошак додјељених средстава. Генерално, ми подржавамо пројекте за запошљавање, али под условом да је процес јасан и транспарентан”, казао је за ЦАПИТАЛ Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Када су у питању програми подршке, највише новца ће бити подијељено за запошљавање и самозапошљавање циљних категорија у привреди и то 5,27 милиона КМ.

Послодавци који буду запошљавали дјецу палих бораца, РВИ и демобилисаних бораца могу да рачунају на подршку од милион марака.

По 200.000 марака је намјењено за програме обуке, доквалификације и преквалификације те за партнерство са локалним заједницама по питању реализације активних политика запошљавања.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гога

22.06.2020 18:23

Ста реци него пљацка и запосљавање ухљеба из секте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2020 18:42

Иду избори. Морају се гласаци купити.

Name

Пера

22.06.2020 19:28

То је исто као прослогодисња ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈУ У ИТ ЗВАЊА! Исколовали себи да их имају на стању!! ПАРЕ ПОТРОСЕНЕ А НИКО ПОСАО НИЈЕ НАСАО!!! Мин Рајцевиц на сва звона објављивао САМО ЗАВРСИТЕ ЦЕКАМО НА ВАС!!! Бице и ово САРЕНА ЛАЗА ЗА НЕ ЗАПОСЛЕНЕ А СВЕ ЈЕ ЗБОГ ИЗБОРА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

администрација

22.06.2020 19:35

Највећи број приправника ангажоват ће локалне заједнице тј.општинске управе у циљу обезбјеђивања гласова.Свјесно повећавање администрације а све на рачун грађана. Самозапошљавање је резервисано за активисте владајуће коалиције. Запошљавање код послодавца овај пут неће наићи на велики број заинтересованих јер се свјесно послодавац веже уговором на 24 мјесеца што је велики рок за 4 000 км које су предвиђене за овај вид суфинансирања. Све наводи на то да су свјесно понудили лоше услове како би одбили заинтересоване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

22.06.2020 19:51

Добар коментар. Е вала је баш тако.

Name

Маја

22.06.2020 19:56

Заиста је похвално да запошљавање младих није запостављено ни у ово тешко доба. Млади нам требају бити на првом мјесту и тако и зато је и оправдамо издвајање 10 милиона. Ови што траже посао и моле Бога да га не нађе су сигурно ови који се жале. Требаш бити захвалан да ти се пружила прилика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусто супљу

22.06.2020 20:04

Није то никакво запосљаавање, него умрезена пљацка....

Name

за Мају

22.06.2020 20:18

Хајде ботино,испери уста од глупости па на спавање.

Name

Ја будале квалитетне!

22.06.2020 20:34

Млади нека се захвале државама Е.У. сто их запошљавају...

Name

Директ

23.06.2020 12:53

10 милиона КМ годишње, подијељено са 10000 КМ по радном мјесту/пројекту, једнако је 1000 радника годишње, док неких 100-150 хиљада људи је на бироу у РС. Са тим нивоом улагања у нова радна мјеста, проблем незапослености, биће ријешен за једно 100-150 година, тако да овај програм није вриједан спомена, уколико се издвајање за исти не повећа на бар 100 милиона КМ, како би проблем незапослености, који је горући, био ријешен за једно 10-15 година, с тим да и то није довољно, за осјетни напредак (треба још више новца за тај програм, како би се што брже развијали). Нажалост, Влади РС су нова радна мјеста и даље задња рупа на свирали, што говори и сам овај податак о издвајању 10 милиона КМ годишње за овај програм, док само једна фирма (Проинтер) добија на десетине милиона КМ годишње за софтвер и хардвер. Ово је, благо речено, ужасавајуће катастрофално распоређивање постојећих новчаних средстава! Када би Влада РС, само новац који издваја за Проинтер, преусмјерила на нова радна мјеста, били бисмо, кроз 10-15 година, Европа или као Србија, која улаже пуно у отварање нових радних мјеста.

Name

ЗВОРНИК

22.06.2020 21:26

Варијанта као и до сада. Дијелили паре Александрији, а она банкротирала пре пар година. И тако још многи, а све преко партијски послушника. Има ли икакве контроле и одговорности у овоме систему. НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врне им се пола

23.06.2020 07:27

У дјеп, све је то разрадјено, а радници после тога на улицу и изнова....

ОДГОВОРИТЕ