Dijele 10 miliona KM za zapošljavanje bez kriterijuma

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ni ove godine nije odustao od prakse dijeljenja novca kao podrške zapošljavanju, bez jasno utvrđenih kriterijuma.

Republika Srpska 22.06.2020 | 19:54
Dijele 10 miliona KM za zapošljavanje bez kriterijuma

Naime, danas je raspisan javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje sredstava po programima zapošljavanja za 2020. godinu. Kroz pet programa biće dodijeljeno 10,7 miliona maraka.

Međutim, u konkursu se nigdje ne objašnjava na koji način i po kojim kriterijumima će se vršiti bodovanje poslodavaca koji budu konkurisali za sredstva. Pogotovo je interesantno to što je Zavod ostavio mogućnost da se kod pojedinih zahtjeva mogu ali i ne moraju uvažiti pojedine kriterijumi.

To je slučaj kod programa zapošljavanja djece palih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te kod programa samozapošljavanja ciljnih kategorija.

“Pri bodovanju zahtjeva može se uzeti u obzir vrsta djelatnost poslodavca, razvijenost opštine na čijoj teritoriji posluje, dužina obavljanja poslovanja, broj i struktura lica koji se zapošljavanju, finansijski pokazatelji”, navodi se u pravima i uslovima učešća.

Na ovaj način Zavod je sebi ostavio ogroman prostor za manevrisanje kada je raspodjela novca u pitanju jer nije jasno i precizno definisao koji će sve kriterijumi ući u konačnu ocjenu za neki zahtjev od strane poslodavca.

Još veća prava su zadržali u programu zapošljavanja mladih pripravnika, za koji je namjenjeno nešto preko četiri miliona maraka. Tu, osim nekih opštih uslova nema bodovanja, niti je definisano ko od poslovne zajednice i u kojem broju može da zapošljava ove kategoirije.

Za sada je upravo Zavod za zapošljavanje Republike Srpske najviše zloupotrebljavao te nedorečenosti. Jedni su od onih koji svake godine umjesto da raspodjele novac sebe stave u prvi isplatni red, dok sa druge strane zapošljavanje po ovom programu odobravaju i preduzećima koja su na ivici finansijske propasti.

Do koje mjere je ovaj program obesmišljen najbolje govori slučaj iz Doboja, kada je Uroš Gostić predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Doboju prije dvije godine zahtijevao od “Šuma Republike Srpske” da primi pripravnike koji su članovi ove stranke, a što je i učinjeno.

Iako revizori u svojim izvještajima svake godine upozoravaju na ove zloupotrebe, uprava Zavoda nema namjeru da odustane od ove prakse.  Takođe, to je i u suprotnosti sa idejama poslovne zajednice.

“Naš zahtjev je bio da se podstiče zapošljavanje pripravnika u privatnom sektoru, kao i da se bolje kontroliše utrošak dodjeljenih sredstava. Generalno, mi podržavamo projekte za zapošljavanje, ali pod uslovom da je proces jasan i transparentan”, kazao je za CAPITAL Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Kada su u pitanju programi podrške, najviše novca će biti podijeljeno za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi i to 5,27 miliona KM.

Poslodavci koji budu zapošljavali djecu palih boraca, RVI i demobilisanih boraca mogu da računaju na podršku od milion maraka.

Po 200.000 maraka je namjenjeno za programe obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije te za partnerstvo sa lokalnim zajednicama po pitanju realizacije aktivnih politika zapošljavanja.

(Capital)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Goga

22.06.2020 20:23

Sta reci nego pljacka i zaposljavanje uhljeba iz sekte...

ODGOVORITE
Name

Re

22.06.2020 20:42

Idu izbori. Moraju se glasaci kupiti.

Name

Pera

22.06.2020 21:28

To je isto kao proslogodisnja PREKVALIFIKACIJU U IT ZVANJA! Iskolovali sebi da ih imaju na stanju!! PARE POTROSENE A NIKO POSAO NIJE NASAO!!! Min Rajcevic na sva zvona objavljivao SAMO ZAVRSITE CEKAMO NA VAS!!! Bice i ovo SARENA LAZA ZA NE ZAPOSLENE A SVE JE ZBOG IZBORA!!

ODGOVORITE
Name

administracija

22.06.2020 21:35

Najveći broj pripravnika angažovat će lokalne zajednice tj.opštinske uprave u cilju obezbjeđivanja glasova.Svjesno povećavanje administracije a sve na račun građana. Samozapošljavanje je rezervisano za aktiviste vladajuće koalicije. Zapošljavanje kod poslodavca ovaj put neće naići na veliki broj zainteresovanih jer se svjesno poslodavac veže ugovorom na 24 mjeseca što je veliki rok za 4 000 km koje su predviđene za ovaj vid sufinansiranja. Sve navodi na to da su svjesno ponudili loše uslove kako bi odbili zainteresovane.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

22.06.2020 21:51

Dobar komentar. E vala je baš tako.

Name

Maja

22.06.2020 21:56

Zaista je pohvalno da zapošljavanje mladih nije zapostavljeno ni u ovo teško doba. Mladi nam trebaju biti na prvom mjestu i tako i zato je i opravdamo izdvajanje 10 miliona. Ovi što traže posao i mole Boga da ga ne nađe su sigurno ovi koji se žale. Trebaš biti zahvalan da ti se pružila prilika.

ODGOVORITE
Name

Pusto suplju

22.06.2020 22:04

Nije to nikakvo zaposljaavanje, nego umrezena pljacka....

Name

za Maju

22.06.2020 22:18

Hajde botino,isperi usta od gluposti pa na spavanje.

Name

Ja budale kvalitetne!

22.06.2020 22:34

Mladi neka se zahvale državama E.U. sto ih zapošljavaju...

Name

Direkt

23.06.2020 14:53

10 miliona KM godišnje, podijeljeno sa 10000 KM po radnom mjestu/projektu, jednako je 1000 radnika godišnje, dok nekih 100-150 hiljada ljudi je na birou u RS. Sa tim nivoom ulaganja u nova radna mjesta, problem nezaposlenosti, biće riješen za jedno 100-150 godina, tako da ovaj program nije vrijedan spomena, ukoliko se izdvajanje za isti ne poveća na bar 100 miliona KM, kako bi problem nezaposlenosti, koji je gorući, bio riješen za jedno 10-15 godina, s tim da i to nije dovoljno, za osjetni napredak (treba još više novca za taj program, kako bi se što brže razvijali). Nažalost, Vladi RS su nova radna mjesta i dalje zadnja rupa na svirali, što govori i sam ovaj podatak o izdvajanju 10 miliona KM godišnje za ovaj program, dok samo jedna firma (Prointer) dobija na desetine miliona KM godišnje za softver i hardver. Ovo je, blago rečeno, užasavajuće katastrofalno raspoređivanje postojećih novčanih sredstava! Kada bi Vlada RS, samo novac koji izdvaja za Prointer, preusmjerila na nova radna mjesta, bili bismo, kroz 10-15 godina, Evropa ili kao Srbija, koja ulaže puno u otvaranje novih radnih mjesta.

Name

ZVORNIK

22.06.2020 23:26

Varijanta kao i do sada. Dijelili pare Aleksandriji, a ona bankrotirala pre par godina. I tako još mnogi, a sve preko partijski poslušnika. Ima li ikakve kontrole i odgovornosti u ovome sistemu. NEMA.

ODGOVORITE
Name

Vrne im se pola

23.06.2020 09:27

U djep, sve je to razradjeno, a radnici posle toga na ulicu i iznova....

ODGOVORITE