Посљедице ЦОВИД-19 на новинарке у БиХ

Више од 10 посто новинарки у Босни и Херцеговини остале су без посла, односно без прихода од почетка проглашења пандемије ЦОВИД-19, показала је анкета о утјецају ЦОВИД-19 на положај новинарки у БиХ, коју је спровело Удружење БХ новинари на узорку од 150 новинарки из цијеле државе.

Босна и Херцеговина 22.06.2020 | 17:31
Посљедице ЦОВИД-19 на новинарке у БиХ

"Чак 62,5 посто новинарки навело је да се обим њихових радних задатака знатно повећао током пандемије – 33,3% анкетираних наводе да су им радне обавезе повећане до 50 посто, док је 5,4 посто њих радило дупло више у односу на период прије почетка пандемије. Међутим, упркос повећаном обиму професионалних задатака, само 13 посто анкетираних новинарки биле су и додатно плаћене за свој рад, док су осталима плаће остале исте као и раније", стоји у саопштењу Удружења "БХ новинари".

Даље наводе: "На питање на који је начин њихов рад погођен пандемијом ЦОВИД-19, највећи број анкетираних новинарки навеле су повећану анксиозност и стрес те промјену тема о којима су до тада извјештавале. На лоше организоване пресс конференције кризних штабова и надлежних институција пожалило се 29,6 одсто анкетираних, а велики проблем у раду представљале су им и потешкоће у проналажењу независних извора информација (18,3%)."

"Више од 77% новинарки навеле су да им је током кризне ситуације узроковане пандемијом нарушена психичка стабилност и ментално здравље, а 25% њих наводе да им је нарушено физичко здравље. Преовлађујуће емоције биле су страх од заразе (42,1%), нервоза (50,7%), професионални стрес (56,4%) и изгарање на послу (23,6%) те страх за породицу (48,6%)", истиче се у саопштењу и додаје: 

"Око 18,2 одсто новинарки затражиле су заштитну опрему (маске, рукавице, средства за дезинфекцију...) од професионалних организација/удружења. Њих 4,2 посто тражило је заштиту због напада или пријетњи, а 1,4 посто затражиле су приступ бесплатној правној помоћи."

Највећи број анкетираних новинарки мишљења је да би им у наредном периоду најкориснија била директна финансијска подршка, али и психолошка подршка, помоћ и едукација, медицинска помоћ и јачање физичког здравља те бесплатна правна помоћ.  

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

А

22.06.2020 16:15

Шта је с новинарима у каквом су они стању? Нисам сигуран да је и осталим професијама ишта било лакше или боље. Сви смо сву тежину осјетили на себи, али добро је бар нама који још нисмо заражени у односу на ове што јесу. Како је тек њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зз

22.06.2020 18:29

Ма ето само ви угрозени

ОДГОВОРИТЕ