Побједа у рату, пораз у миру, њима послови, а народу...

Невесиње, мала али надалеко чувена варош, подно Вележи, љетне мјесеце посебно радосно дочекује.

Република Српска 22.06.2020 | 15:37
Побједа у рату, пораз у миру, њима послови, а народу...

Студенти и расејање од Чикага до Гајдобре навали у град па живот као да опет оживи крајем јуна у невесињској чаршији.

Гдје год да човјек оде с поносом истиче то да је Невесињац, па био из Луке или из Зовог дола.

Средина у којој је 1996. знало заноћити и 25 хиљада душа, сваким даном, нажалост, појачано губи становништво. Народ доживљава егзодус из Невесиња. Посљедња епизода историје.

Надлежни у општини без одговора на одлазак из Невесиња, чак и не покушавају да објасне зашто се егзодус дешава и како га спријечити.

Невесињци данас наднице од Мостара, Чапљине, Широког и Требиња и тако се боре за своју кору хљеба. 

Мостар је примио назад раднике у своје винограде и у металску индустрију, Дубровник отворио врата туризма. Невесињци кажу свуда смо добродошли само у својој средини непотребни.

„Општинари запошљавају своје жене и родбину а за свакога ко није дио партијске касте нема мјеста. Њима послови у граду а нама ФИС, МИК, СИК…“ – каже нам Невесињац чија породица каже већ 3 године надничари у Мостару.

Да се у Мостару пјева „ко би реко ’92 да ће Срби бити нама слуге“ – одавно је познато.

Митровдан као најсветији празник обесмисљен је додјелом повеље општине Невесиње дезертеру Илији Таминџији. Слике буцања борачких књижица на тргу изневјерених бораца послале су слику свуда у свијет о поратној продаји Невесиња дезертерима и пропалицама.

Тек неки бљесак људскости одјекне подно Вележи, као митровданско „НЕ“ храброг командира невесињске полиције Славенка Лучића, демобилисаног борца и одликованог рањеника Војске РС, који није прихватио да хапси своје саборце за очување угледа Илије Таминџије након чега је поднио и оставку на позицију командира Полицијске станице Невесиње.

Славенков гест и даље је тема у Невесињу, мада доста тихо и у кафанским расправама… Кажу да се не наљуте владајући… Данас махом дезертери… Јер је њима прича о херојству страна и непотребна, чак и сметња реалности коју желе да направе у Невесињу.

Славенко је Славенко, и онда на Пријеким грмимима 1992. кад је као голобради осамнаестогодишњак постројио своју прву бригаду у нади да спаси свој народ и данас кад се повукао јер неће да испуњава дезертерске жеље. И тада и данас чувао је образ и част, не марећи за посљедице.

Онај ко се борио имао је двије Митровданске офанзиве. Само је Славенко Лучић, водио и трећу битку, овај пут не против непријатељске камариле и граната већ против оних који су обесмислили нашу борбу за слободу. И као увијек побједио је. И поносно Невесиње треба да памти његову мирнодопску побједу.

У доба свеопштег прагматизма надали смо се да ће макар Невесиње и Митровдан остати неокаљани, јер нас жртве на то обавезују.

Ипак су неки нови владари Невесиња, светост Митровдана, оданости, части и поштења замијенили за ухљебљења за своје жене, браћу, стричеве и осталу ужу и ширу родбину а ти народе иди опет у ФИС, МИК, СИК…

(Херцеговац.нет)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

НАРКО ДРЗАВА

22.06.2020 14:25

РАТОВАЛО СЕ ЗА ЛОПОВЕ И НАРКО ДРЗАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.06.2020 14:28

Готови су дезертери, који су разорили све. Радник сам општине, али овакве лопове и преваранте нисам никада упознао. Осрамотише борце и њихове породице, раселише народ. Само задужују општину и запошљавају родбину. Грабе и отимају, прјете нам да ће нас без хљеба оставити. Преко главе су свима тајкунско дезетрерска банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.06.2020 14:29

Цркни Милораде кучко Дезертерска

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.06.2020 14:38

Ко вам је бирао те дезертере и нове владаре драги моји Невесињци? Ја сигурно нисам а убјеђен сам да нису ни Мостарци ни Дубровчани гдје сад убијате своју кору хљеба, леба или круха. Тражили сте изабрали сте. Коме се сад жалите? Можда Додику. Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не само

22.06.2020 15:00

Невесиње него сви ми Срби, изабрали смо то јос давно, 90-тих, или цак јос раније, у бивсој Југи, комунистицки резим је све упропастио, све је пропало, никада ни једна Фирма није пословала профитабилно, плате су касниле, инфлација. Тако је у свим бивсим ком. земљама.

Name

Ре

22.06.2020 15:24

За 20 км. Продајете рат и борце срам да вас буде. Краду вам гласове на бирачким мјестима. Промјена Цик а је пораз лопва и бројсча њихових. Де]зертерска посла су готова. У великој су паници и страху

Name

легија

22.06.2020 14:47

Славенка познајем и знам да се ради о људској величини.Не знам како је и досад издржавао са ово мафијом.Али човјек мора да ради и од нечега живи.Поздрав из Гацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.06.2020 15:05

Све је тачно што је написано, али је требало због народа написати и објавити да је суноврат Невесиња почео са владавином СДС-а и њихових начелника Бошка Бухе и чувеног црногорца Миковића. Под њиховом командом угашен су или порушене сљедеће фирме:Прерада дрвета, Фабрика намјештаја, Планинско добро, Земљорадничка задруга, Грађевинско предузеће, ЈУПРОМ, Металомонтажа, Фабрика трикотаже, Енергоинвест, Соко и Индустрија алата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.06.2020 16:03

Зна то народ и без писања и није то само у Невесињу него у свакој општини. Све су покрали што су могли и зато их је народ казнио на изборима, али види белаја изабрасмо још веће лопове који не презају баш ни од чега. Сад једноставно више немамо кога ни бирати јер се све то међусобно измијешало да не знаш ни ко је која странка. Данас ова сутра она. Једноставно јад шта нам раде.

Name

Јанко

22.06.2020 15:15

УДБАСИ су завладали Херцеговином. Само на себе и своје дзепове мисле а неистомисљенике киње и прогоне. Али неце јос дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо П

22.06.2020 15:17

Само треба именовати ствари: Миле Уљаревиц прима 5 јавних плата у опстини Невесиње а до сад је својим утицајем запослио зену, брата и стрица у Невесињска предузеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спремо

23.06.2020 09:54

Не измишљајте. Брат је напустио посао, а онда је на братово мјесто запослио жену.

Name

Ккк

22.06.2020 16:13

Тузно опустосено село

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако

23.06.2020 10:53

Уништено власти СДСа ....сад га нико више не може спасити јер све што је вредело је отишло из њега...Миковиц и свита око њега га уништили више од офанзива...Довољно је само поменути да упркос што је богато шумом пилану су унистили да би крали и пљацкали.. СДС у Невесињу је највећи промашај јер послетатни СДС је само радио за лични интерес и џепове...

Name

Побједа у рату?

22.06.2020 18:48

Е да су прави побиједили не би било овако биједно. Мислим да "побједу" прије 75 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОНОС

22.06.2020 20:59

ПОНОС ЈЕ БИТИ НЕВЕСИЊАЦ АЛИ ОНАЈ ЦЕСТИТИ ПРЕДТАТНИ ПА РАТНИ И ПОТАТНИ КОЈИ НИЈЕ ОСТАВЉАО СВОЈ ГРАД И ОГЊИСТЕ КОЈИ СЕ НЕ ЗОВЕ,,,ДЕЗЕРТЕР,,ИЛИ ЈАДО......НАЗАЛОСТ САДВЕЦИНА БАС ОВАКВИХ ВЕДРИ И ОБЛАЦИ НЕВЕСИ.ЈЕМ...БАС ОБЛАЦИ ЈЕР ОД НЕПРАВДЕ СЕ СТВОРИСЕ ТИ ОБЛАЦИ КОЈИ ХОЦЕ ДА ЗАСЈЕНЕ СВЕ СТО ЈЕ ВРИЈЕДНО И СТО ВАЉА НА ПРВОМ МЈЕСТУ СУ ДЕМОБИЛИСАНИ ЦЕСТИТИ БОРЦИ КОЈИСУ ПАЛИ У ЗАБОРАВ ПА НЕКА ЈЕ НА СРАМОТУ СИНИСИ СУ ЛОВЦИ И ВОЈУ ГУСИЦУ КОЈИ СУ СЕ У СТОЛИЦИЛИ И КОЈИ НЕЦЕ ДА ВИДЕ ОВЕ ПАТЊЕ СВОЈИХ САБОРАЦА....ЗА СКАВЕНКА САМО РИЈЕЦИ ХВАЛЕ И ОВАКАВ ЦОВЈЕК ТРЕБА ДА ПРЕДСТАВЉА БОРЦЕ ПА НЕБИ БИЛИ ЗАБОРАВЉЕНИ САБОРЦИ ОД ВУКОВАРА КНиНа СЛАВОНИЈеГОРАЗДА ПА ДО НАСИХ ПОЛОЗАЈА ДЈЕЦА ОВАКВИХ НЕМОГУ ДА ДОБИЈУ ПОСАО САД СУ У МОДИ ДЕЗЕРТЕРИ.....СРАМОТА ДА БОРЦИ 26 г БЕЗ ПОСЛА ПОНИЗЕНИ ЗИВЕ ОД120 КМ НА ГОДИСЊЕМ НИВОУ СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ