Pobjeda u ratu, poraz u miru, njima poslovi, a narodu...

Nevesinje, mala ali nadaleko čuvena varoš, podno Veleži, ljetne mjesece posebno radosno dočekuje.

Republika Srpska 22.06.2020 | 15:37
Pobjeda u ratu, poraz u miru, njima poslovi, a narodu...

Studenti i rasejanje od Čikaga do Gajdobre navali u grad pa život kao da opet oživi krajem juna u nevesinjskoj čaršiji.

Gdje god da čovjek ode s ponosom ističe to da je Nevesinjac, pa bio iz Luke ili iz Zovog dola.

Sredina u kojoj je 1996. znalo zanoćiti i 25 hiljada duša, svakim danom, nažalost, pojačano gubi stanovništvo. Narod doživljava egzodus iz Nevesinja. Posljednja epizoda istorije.

Nadležni u opštini bez odgovora na odlazak iz Nevesinja, čak i ne pokušavaju da objasne zašto se egzodus dešava i kako ga spriječiti.

Nevesinjci danas nadnice od Mostara, Čapljine, Širokog i Trebinja i tako se bore za svoju koru hljeba. 

Mostar je primio nazad radnike u svoje vinograde i u metalsku industriju, Dubrovnik otvorio vrata turizma. Nevesinjci kažu svuda smo dobrodošli samo u svojoj sredini nepotrebni.

„Opštinari zapošljavaju svoje žene i rodbinu a za svakoga ko nije dio partijske kaste nema mjesta. NJima poslovi u gradu a nama FIS, MIK, SIK…“ – kaže nam Nevesinjac čija porodica kaže već 3 godine nadničari u Mostaru.

Da se u Mostaru pjeva „ko bi reko ’92 da će Srbi biti nama sluge“ – odavno je poznato.

Mitrovdan kao najsvetiji praznik obesmisljen je dodjelom povelje opštine Nevesinje dezerteru Iliji Tamindžiji. Slike bucanja boračkih knjižica na trgu iznevjerenih boraca poslale su sliku svuda u svijet o poratnoj prodaji Nevesinja dezerterima i propalicama.

Tek neki bljesak ljudskosti odjekne podno Veleži, kao mitrovdansko „NE“ hrabrog komandira nevesinjske policije Slavenka Lučića, demobilisanog borca i odlikovanog ranjenika Vojske RS, koji nije prihvatio da hapsi svoje saborce za očuvanje ugleda Ilije Tamindžije nakon čega je podnio i ostavku na poziciju komandira Policijske stanice Nevesinje.

Slavenkov gest i dalje je tema u Nevesinju, mada dosta tiho i u kafanskim raspravama… Kažu da se ne naljute vladajući… Danas mahom dezerteri… Jer je njima priča o herojstvu strana i nepotrebna, čak i smetnja realnosti koju žele da naprave u Nevesinju.

Slavenko je Slavenko, i onda na Prijekim grmimima 1992. kad je kao golobradi osamnaestogodišnjak postrojio svoju prvu brigadu u nadi da spasi svoj narod i danas kad se povukao jer neće da ispunjava dezerterske želje. I tada i danas čuvao je obraz i čast, ne mareći za posljedice.

Onaj ko se borio imao je dvije Mitrovdanske ofanzive. Samo je Slavenko Lučić, vodio i treću bitku, ovaj put ne protiv neprijateljske kamarile i granata već protiv onih koji su obesmislili našu borbu za slobodu. I kao uvijek pobjedio je. I ponosno Nevesinje treba da pamti njegovu mirnodopsku pobjedu.

U doba sveopšteg pragmatizma nadali smo se da će makar Nevesinje i Mitrovdan ostati neokaljani, jer nas žrtve na to obavezuju.

Ipak su neki novi vladari Nevesinja, svetost Mitrovdana, odanosti, časti i poštenja zamijenili za uhljebljenja za svoje žene, braću, stričeve i ostalu užu i širu rodbinu a ti narode idi opet u FIS, MIK, SIK…

(Hercegovac.net)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

NARKO DRZAVA

22.06.2020 14:25

RATOVALO SE ZA LOPOVE I NARKO DRZAVU.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.06.2020 14:28

Gotovi su dezerteri, koji su razorili sve. Radnik sam opštine, ali ovakve lopove i prevarante nisam nikada upoznao. Osramotiše borce i njihove porodice, raseliše narod. Samo zadužuju opštinu i zapošljavaju rodbinu. Grabe i otimaju, prjete nam da će nas bez hljeba ostaviti. Preko glave su svima tajkunsko dezetrerska banda.

ODGOVORITE
Name

Borac

22.06.2020 14:29

Crkni Milorade kučko Dezerterska

ODGOVORITE
Name

А

22.06.2020 14:38

Ко вам је бирао те дезертере и нове владаре драги моји Невесињци? Ја сигурно нисам а убјеђен сам да нису ни Мостарци ни Дубровчани гдје сад убијате своју кору хљеба, леба или круха. Тражили сте изабрали сте. Коме се сад жалите? Можда Додику. Хахаха

ODGOVORITE
Name

Ne samo

22.06.2020 15:00

Nevesinje nego svi mi Srbi, izabrali smo to jos davno, 90-tih, ili cak jos ranije, u bivsoj Jugi, komunisticki rezim je sve upropastio, sve je propalo, nikada ni jedna Firma nije poslovala profitabilno, plate su kasnile, inflacija. Tako je u svim bivsim kom. zemljama.

Name

Re

22.06.2020 15:24

Za 20 km. Prodajete rat i borce sram da vas bude. Kradu vam glasove na biračkim mjestima. Promjena Cik a je poraz lopva i brojsča njihovih. De]zerterska posla su gotova. U velikoj su panici i strahu

Name

legija

22.06.2020 14:47

Slavenka poznajem i znam da se radi o ljudskoj veličini.Ne znam kako je i dosad izdržavao sa ovo mafijom.Ali čovjek mora da radi i od nečega živi.Pozdrav iz Gacka

ODGOVORITE
Name

Realno

22.06.2020 15:05

Sve je tačno što je napisano, ali je trebalo zbog naroda napisati i objaviti da je sunovrat Nevesinja počeo sa vladavinom SDS-a i njihovih načelnika Boška Buhe i čuvenog crnogorca Mikovića. Pod njihovom komandom ugašen su ili porušene sljedeće firme:Prerada drveta, Fabrika namještaja, Planinsko dobro, Zemljoradnička zadruga, Građevinsko preduzeće, JUPROM, Metalomontaža, Fabrika trikotaže, Energoinvest, Soko i Industrija alata.

ODGOVORITE
Name

А

22.06.2020 16:03

Зна то народ и без писања и није то само у Невесињу него у свакој општини. Све су покрали што су могли и зато их је народ казнио на изборима, али види белаја изабрасмо још веће лопове који не презају баш ни од чега. Сад једноставно више немамо кога ни бирати јер се све то међусобно измијешало да не знаш ни ко је која странка. Данас ова сутра она. Једноставно јад шта нам раде.

Name

Janko

22.06.2020 15:15

UDBASI su zavladali Hercegovinom. Samo na sebe i svoje dzepove misle a neistomisljenike kinje i progone. Ali nece jos dugo.

ODGOVORITE
Name

Simo P

22.06.2020 15:17

Samo treba imenovati stvari: Mile Uljarevic prima 5 javnih plata u opstini Nevesinje a do sad je svojim uticajem zaposlio zenu, brata i strica u Nevesinjska preduzeca.

ODGOVORITE
Name

Spremo

23.06.2020 09:54

Ne izmišljajte. Brat je napustio posao, a onda je na bratovo mjesto zaposlio ženu.

Name

Kkk

22.06.2020 16:13

Tuzno opustoseno selo

ODGOVORITE
Name

Baš tako

23.06.2020 10:53

Uništeno vlasti SDSa ....sad ga niko više ne može spasiti jer sve što je vredelo je otišlo iz njega...Mikovic i svita oko njega ga uništili više od ofanziva...Dovoljno je samo pomenuti da uprkos što je bogato šumom pilanu su unistili da bi krali i pljackali.. SDS u Nevesinju je najveći promašaj jer posletatni SDS je samo radio za lični interes i džepove...

Name

Pobjeda u ratu?

22.06.2020 18:48

E da su pravi pobijedili ne bi bilo ovako bijedno. Mislim da "pobjedu" prije 75 godina.

ODGOVORITE
Name

PONOS

22.06.2020 20:59

PONOS JE BITI NEVESINJAC ALI ONAJ CESTITI PREDTATNI PA RATNI I POTATNI KOJI NIJE OSTAVLJAO SVOJ GRAD I OGNJISTE KOJI SE NE ZOVE,,,DEZERTER,,ILI JADO......NAZALOST SADVECINA BAS OVAKVIH VEDRI I OBLACI NEVESI.JEM...BAS OBLACI JER OD NEPRAVDE SE STVORISE TI OBLACI KOJI HOCE DA ZASJENE SVE STO JE VRIJEDNO I STO VALJA NA PRVOM MJESTU SU DEMOBILISANI CESTITI BORCI KOJISU PALI U ZABORAV PA NEKA JE NA SRAMOTU SINISI SU LOVCI I VOJU GUSICU KOJI SU SE U STOLICILI I KOJI NECE DA VIDE OVE PATNJE SVOJIH SABORACA....ZA SKAVENKA SAMO RIJECI HVALE I OVAKAV COVJEK TREBA DA PREDSTAVLJA BORCE PA NEBI BILI ZABORAVLJENI SABORCI OD VUKOVARA KNiNa SLAVONIJeGORAZDA PA DO NASIH POLOZAJA DJECA OVAKVIH NEMOGU DA DOBIJU POSAO SAD SU U MODI DEZERTERI.....SRAMOTA DA BORCI 26 g BEZ POSLA PONIZENI ZIVE OD120 KM NA GODISNJEM NIVOU SRAMOTA

ODGOVORITE