Комерсант: Сад Вучић мора да направи избор

- СНС председника Александра Вучића освојила апсолутну већину, која ће јој омогућити да спроведе било коју одлуку, укључујући и о Косову, пише "Комерсант".

Србија 22.06.2020 | 14:09
Комерсант: Сад Вучић мора да направи избор

Лист наводи да експерти сматрају да ће обавезни услов за нормализацију односа Београда са Косовом, на којем инсистира Запад, бити измена Устава и удаљавање преамбуле о статусу Косова. Додаје да су та и било која друга измена у рукама председничке већине.

Комерсант пише да је сада само питање како ће Вучић искористити парламентарну већину, да од његовог избора зависи перспектива чланства Србије у ЕУ и финансијски утицај Запада на српску привреду.

"Вучућев избор чека и Русија која је против нормализације односа Београда и Приштине, што ће отворити Косову и Србији пут у ЕУ и НАТО. Очување садашњег статуса омогућиће Москви да и даље реално утиче на ток балканске политичке игре", оцењује дневник у коментару.

Лист оцењује да се Вучић нашао у положају да свака одлука коју донесе води ка погоршању његове позиције.

"Ако прихвати позицију Русије - посвађаће се са САД и ЕУ. Ако подлегне наговарањима и притисцима Вашингтона изгубиће партнерство са Москвом. А једнозначно опирање на ЕУ изазваће озбиљно разочарење код САД и Русије", пише лист.

Дневник оцењује да важност предстојећег избора Вучића није само у ризику да се посвађа са једним или више светских играча на Балкану.

Комерсант наводи да је Вућић јачао своје позиције играјући те на европску, те на руску карту и да је одбацивао упозорења да му је седење на две столице ризично, а да је чак привукао и кинеску столицу.

"И сада косовски избор прети да разруши Вучићеву конструкцију. Ако се то догоди, неће му бити једноставно да остане у фотељи председника Србије", закључује Комерсант.

(Бета) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милан

22.06.2020 12:26

Нетреба њему ни Русија ни Кина има он Додика то је њему најбитније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

22.06.2020 12:31

Браво за коментар. А Вуциц није свјестан да му је Додик камен око врата. Својевремено га је називао политицко копиле. Тад је Додик подрзавао Тадица.

Name

Корона

22.06.2020 12:48

Добро си рекао има Милокрада

Name

Миротоциви

22.06.2020 12:57

Има он Милорада! Том лику не мозе ни САД ни ЕУ ниста! Миле је руски играч САД и Олбрајтове топли ветар са Балкана. Вуче дрзи се Милета... еш Косово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

22.06.2020 15:33

Славити побједу на властитом поразу!? Какви су то идиоти. Прије свега поразан резултат Српске политицке сцене, је немогуцност да својим "ауторитетом" изведу бар 50% бирацког тијела. Излазност од 45% говори колико је политика "лицна" а не наридна или дрзавна. Друго: Колики су лази и и лопови, егиисти и материјалисти они који се баве политиком. Излазност од 45% је показатељ да се на изборе одазвало онолико градјана колико их има лицну корист. Тј. Запослени странацком линијом или пак имају пословне аранзмане са политиком. Поразан резултат 45%, односно бојкот вецине(55%), паметном би требало бити довољно упозорење. И од тих 45% освојити 63%, је подаз. Знаци 1/3 од укупног бирацког тијела, и тоуправо она маса која има кицну корист од политике, рјесава судбину једног народа, једне дрзаве. То је срамота, јер цјелокупна политицка сцена Србије није вриједна пазње. Сви заједно, нисте у стању на избире "извести" ону масу коју је сам Милисевиц извидио. Онај Милосевиц ког сте придали. Да имате памети, у овом поразу не би сте славили побједу. Наравно, у Србији као ни у РС и ЦГ нема пилитицке памети. У Србији РС и ЦГ они који су"власт" на залост нису. То су само полтрони и покорни дресирани пси, власниство великих западних фасистицких криминалаца Од куд мандат таквом предсједнику "у име народа"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф

22.06.2020 15:40

Послије 92 године Србија има још једног Победника! Па срећан вам био Победници следећи вијек!!!

ОДГОВОРИТЕ