Komersant: Sad Vučić mora da napravi izbor

- SNS predsednika Aleksandra Vučića osvojila apsolutnu većinu, koja će joj omogućiti da sprovede bilo koju odluku, uključujući i o Kosovu, piše "Komersant".

Srbija 22.06.2020 | 14:09
Komersant: Sad Vučić mora da napravi izbor

List navodi da eksperti smatraju da će obavezni uslov za normalizaciju odnosa Beograda sa Kosovom, na kojem insistira Zapad, biti izmena Ustava i udaljavanje preambule o statusu Kosova. Dodaje da su ta i bilo koja druga izmena u rukama predsedničke većine.

Komersant piše da je sada samo pitanje kako će Vučić iskoristiti parlamentarnu većinu, da od njegovog izbora zavisi perspektiva članstva Srbije u EU i finansijski uticaj Zapada na srpsku privredu.

"Vučućev izbor čeka i Rusija koja je protiv normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što će otvoriti Kosovu i Srbiji put u EU i NATO. Očuvanje sadašnjeg statusa omogućiće Moskvi da i dalje realno utiče na tok balkanske političke igre", ocenjuje dnevnik u komentaru.

List ocenjuje da se Vučić našao u položaju da svaka odluka koju donese vodi ka pogoršanju njegove pozicije.

"Ako prihvati poziciju Rusije - posvađaće se sa SAD i EU. Ako podlegne nagovaranjima i pritiscima Vašingtona izgubiće partnerstvo sa Moskvom. A jednoznačno opiranje na EU izazvaće ozbiljno razočarenje kod SAD i Rusije", piše list.

Dnevnik ocenjuje da važnost predstojećeg izbora Vučića nije samo u riziku da se posvađa sa jednim ili više svetskih igrača na Balkanu.

Komersant navodi da je Vućić jačao svoje pozicije igrajući te na evropsku, te na rusku kartu i da je odbacivao upozorenja da mu je sedenje na dve stolice rizično, a da je čak privukao i kinesku stolicu.

"I sada kosovski izbor preti da razruši Vučićevu konstrukciju. Ako se to dogodi, neće mu biti jednostavno da ostane u fotelji predsednika Srbije", zaključuje Komersant.

(Beta) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milan

22.06.2020 12:26

Netreba njemu ni Rusija ni Kina ima on Dodika to je njemu najbitnije.

ODGOVORITE
Name

Uros

22.06.2020 12:31

Bravo za komentar. A Vucic nije svjestan da mu je Dodik kamen oko vrata. Svojevremeno ga je nazivao politicko kopile. Tad je Dodik podrzavao Tadica.

Name

Korona

22.06.2020 12:48

Dobro si rekao ima Milokrada

Name

Mirotocivi

22.06.2020 12:57

Ima on Milorada! Tom liku ne moze ni SAD ni EU nista! Mile je ruski igrač SAD i Olbrajtove topli vetar sa Balkana. Vuče drzi se Mileta... eš Kosovo!

ODGOVORITE
Name

Crni

22.06.2020 15:33

Slaviti pobjedu na vlastitom porazu!? Kakvi su to idioti. Prije svega porazan rezultat Srpske politicke scene, je nemogucnost da svojim "autoritetom" izvedu bar 50% birackog tijela. Izlaznost od 45% govori koliko je politika "licna" a ne naridna ili drzavna. Drugo: Koliki su lazi i i lopovi, egiisti i materijalisti oni koji se bave politikom. Izlaznost od 45% je pokazatelj da se na izbore odazvalo onoliko gradjana koliko ih ima licnu korist. Tj. Zaposleni stranackom linijom ili pak imaju poslovne aranzmane sa politikom. Porazan rezultat 45%, odnosno bojkot vecine(55%), pametnom bi trebalo biti dovoljno upozorenje. I od tih 45% osvojiti 63%, je podaz. Znaci 1/3 od ukupnog birackog tijela, i toupravo ona masa koja ima kicnu korist od politike, rjesava sudbinu jednog naroda, jedne drzave. To je sramota, jer cjelokupna politicka scena Srbije nije vrijedna paznje. Svi zajedno, niste u stanju na izbire "izvesti" onu masu koju je sam Milisevic izvidio. Onaj Milosevic kog ste pridali. Da imate pameti, u ovom porazu ne bi ste slavili pobjedu. Naravno, u Srbiji kao ni u RS i CG nema piliticke pameti. U Srbiji RS i CG oni koji su"vlast" na zalost nisu. To su samo poltroni i pokorni dresirani psi, vlasnistvo velikih zapadnih fasistickih kriminalaca Od kud mandat takvom predsjedniku "u ime naroda"

ODGOVORITE
Name

Prof

22.06.2020 15:40

Poslije 92 godine Srbija ima još jednog Pobednika! Pa srećan vam bio Pobednici sledeći vijek!!!

ODGOVORITE