Њујорк Тајмс: Састанак уговорен иза леђа ЕУ

Састанак председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија у Вашингтону уговорен је иза леђа ЕУ, пише Њујорк тајмс.

Свијет 21.06.2020 | 09:34
Њујорк Тајмс: Састанак уговорен иза леђа ЕУ

Истиче да се САД удаљавају од савезника у Бриселу.

У опширној анализи тренутног статуса дијалога и ангажмана САД у том процесу, улози Ричарда Гренела у преговорима, лист поред осталог спекулише и с тезом да су Вучић и Тачи направили тајни договор о условима будућег споразума, укључујући и идеју о мењању граница Косова, а за то се лист позива на речи "четворо бивших америчких званичника, који су цитирали особе укључене у преговоре".

Њујорк тајмс наводи и да присталице Гренеловог приступа преговорима Београда и Приштине сматрају да тајни договор Тачија и Вучића оправдава нову америчку стратегију.

"Иако су њихове функције само номиналне, двојица председника имају утицај који далеко превазилази њихова уставна овлашћења", оцењује лист.

Они који подржавају Гренелове идеје говоре да пре него што је он ушао у дијалог преговора није ни било, док критичари изражавају забринутост да је састанак у Белој кући награда за људе које у њиховим земљама критикују због нарушавања демократије.

Њујорк тајмс, међутим, посебну пажњу посвећује чињеници да су до сада све америчке администрације, било демократе или републиканци, биле гарант безбедности на Косову, у сарадњи са Европљанима, док је "под Трамповом администрацијом, сарадња с европским партнерима нестала, а састанак за следећу недељу заказан без консултација са ЕУ".

Гренелов приступ према савезницима у Бриселу, према Тајмсу, Европљани нису добро прихватили, оптужујући га да игнорише и потцењује демократију у Приштини и затвара очи над ауторитаризмом у Београду.

"Сумњам да на овај начин можете решити ситуацију као што је та на Косову, на начин на који Гренел покушава", рекао је бивши специјални изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич, и додао да је са Гренелом све "само конфузно".

Гренел, уочи америчких председничких избора у новембру, још очекује дипломатску победу на Балкану, наводи Тајмс, а позив Београду и Приштини за 27. јун, лист оцењује као изненађујућ.

Тајмс у тексту о Вучићу говори као савезнику Русије, од којег Гренел није захтевао ништа посебно, док је појачан притисак извршио на Приштину.

Трампова администрација очекује, пише Тајмс, да ће председник Србије Александар Вучић победити на изборима у недељу, што би му омогућило да се лакше посвети решавању тензија са Приштином.

Лист уочава и промену политике према Србији и тзв. Косову, "у корист" Србије.

У том смислу цитира и неколико политичких експерата који кажу да се треба подсетити "ко је прави клијент САД:

"Заборавили смо ко је наш клијент. То није Србија, већ Косово, држава чије смо формирање помогли, служили и штитили", рекао је саветник за Балкан и саветник Стејт департмента током рата на Косову Дејвид Л. Филипс.

Према Њујорк тајмсу, САД су вршиле притисак на Приштину, а не на Београд, истићући захтев за укидање такси и претњу да ће Косову бити ускраћена помоћ САД.

У марту, подсећа се, САД су замрзнуле 50 милиона долара помоћи Косову, исте седмице предложено је и повлачење америчких трупа са Косова, а те интервенције су подстакле тензије између председника Хашима Тачија и бившег премијера Аљбина Куртија.

"Косово никада није видело дипломату попут Гренела. Гренелов стил више личи на малтретирање, него на преговарање", рекла је директорка Иницијативе за стабилност Косова Брикена Хоџа.

Америка је дуги низ година одбијала да исцртава границе по етничким линијама, али 2018. године курс Стејт дипартмента се променио, након што је бивши амерички званичник рекао да је унутрашња одлука да се буде одлучнији на местима попут Балкана, како би се избегло губљење утицаја у односу на ривалске силе попут Русије и Кине.

И током недавне политичке кризе на Косову, америцка амбасада је објавила твит у знак подршке парламентарном процесу који је довео до свргавања владе, док су се Француска и Немачка противиле томе, подсећа Тајмс.

Све то је довело до неслагања са ЕУ, коаи су се продубила када је за посредника именован Ричард Гренел, за кога многи кажу, пише Тајмс, да има "партизански приступ ратовању". Он је преговоре преотео од ЕУ, организовао самите и конференције без укључивања Брисела.

Почетком године, Гренел је допринео потписивању три мини-споразума о авио-линији и железници, за које је, пише Тајмс, он рекао да представљају преокрет у односима Београда и Приштине.

Разговори су застали када је Аљбин Курти дошао на власт, рекавши да право на дијалог припада њему, а не Тачију, па је један од четворице бивших званичника, Џејмс Р. Хупер, рекао да је Гренел иступио против Куртија из страха да би преговори могли скренути с пута који су направили Вучић и Тачи.

Стручњак за Балкан рекао је да је Гренел схватио да се "прозор затвара, а он жели да споразум буде постигнут, ратификован и примењен".

Гренел је најавио да ће у Белој кући тема разговора бити економија, пише Тајмс и наводи како сви учесници дијалога тренутно негирају да ће бити речи о размени територија, као и то да је председник Александар Вучић поновио да нема говора о томе да ће признати независност Косова.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ко вам је крив

21.06.2020 07:53

Сто сте водили погресну потцињени политику, без лицног става и погледа у будуцност, како тада, тако и сада. Они воде своју, ваљда и балканци схвате једном ста је и у њиховом интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

21.06.2020 07:55

ЕУ се није питала ни за распад Југославије, само су пратили инструкције Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕ ИЗА ЛЕДЈА

21.06.2020 08:42

РАДИКАЛИ СУ УВИЈЕК ИГРАЛИ АВИМА ИЗА ЛЕДЈА. У ИМЕ НАЦИЈЕ. НАРАВНО. ЗАТО СМО И ПРОСЛИ КО БОСИ ПО ТРЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЛА ЈЕ ТО

21.06.2020 08:46

КАД ЦЕ МО БИТИ СВЈЕСНИ ДА САД МОГУ ДА РАДЕ СТА ХОЦЕ А ЕУ РУСИЈА КИНА ЈОС УВИЈЕК НЕМАЈУ ТУ МОЦ, А "КАД ЦЕ ИМАТИ НЕ ЗНА СЕ" ЗАТО НИЗ ДЛАКУ ПА СЕ ИМА САНСЕ КОД АМЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

21.06.2020 09:47

"Америка је дуги низ година одбијала да исцртава границе по етничким линијама, али 2018. године курс Стејт дипартмента се променио"... зар је могуце да неко у свијету, па ето и тој полуписменој Америци, вјерује у ово? Ста је радила 1991.год, па све до 1999.? Силом стварала дрзаве по етницком принципу, цак уцествовала у протјеривању мањина, а поцела је управо са српском мањином у ХР, сто су и директно реализовали њени генерали... Толико цинизма, нецовјества, фасизма...мозе се и оцекивати једино од САД и В.Британије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

21.06.2020 10:05

То сто су направили код нас, код њих је од како постоје,додусе подло скривајуци од оцију свијетске јавности....

Name

Лав

21.06.2020 13:48

Господо моја могла би се и Босна да подијели по етничким линијама а уз то и Хрватска која има још пуно Срба поздрав

ОДГОВОРИТЕ