Продајом лимунаде и кокица до првог џепарца

Драган, Давид и Симон, вриједни су дјечаци, предузетничког духа. Вреле дане током распуста користе како би зарадили џепарац продајом лимунаде и кокица, а у плану имају куповину базена.

Република Српска 20.06.2020 | 14:43
Продајом лимунаде и кокица до првог џепарца

Сваки дан у исто вријеме, три насмијана дјечака испред куће једног од њих, продају кокице и лимунаду у Бијељини. Осим што зарађују новац, у намјери да купе базен, њихове задовољне муштерије се мало окријепе на путу до куће. Све у понуди, гдје се повремено нађу и палачинке и лизалице је по цијени од пола марке.

“Дошао сам на ту идеју, јер ми већ пар година хоћемо да покренемо неки бизнис како би сакупили џепарац и купили нешто заједно. И дошли смо на идеју да рподајемо лимунаду, а уз то и кокице. Наш друг је имао и апарат за кокице па нам је лако да правимо. Све је по пола марке. Посао иде добро, има зараде сваки дан”, каже млади предузетник, дванаестогодишњи Драган Митровић, испред чије куће се, у бијељинском насељу Крушик и налази тезга.

“Већ смо годинама о томе размишљали. Пошто моја тетка има радњу, питао сам је да купим апарат за прављење кокица, она је мени рекла да већ има један који користи и да ће ми га дати. Почели смо да радимо и тако смо развили бизнис. Поред кокица у продаји имамо и лимунаду, њу увијек правимо, а понекад и палачинке”, додаје пријатељ и партнер у послу, дванаестогодишњи, Давид Варга.

“Ја сам партнер и један од најбољих другара и дајем им моралну подршку. Вјероватно ћу почети и свако јутро да им помажем. Поред моралне подршке помажем и у додатним пословима, доносим ствари и износим, помажем да се сипа лимунада, идем у набавку”, каже трећи ортак, десетогодишњи Симон Гаврић.

Највећа потражња влада за кокицама. Родитељи помажу око палачинака, све остало дјечаци спремају сами, а сав зарађени новац биће инвестиран у куповину базена.

“Пошто смо размишљали да купимо а нисмо имали пара, договорили смо да до новца дођемо продајом кокица”, појашњава Давид.

“Базен кошта око 500 марака, а нама зарада добро иде, па смо до сада скупили 50 марака”, додаје Драган.

Радно вријеме је од 10х-14х. Онда праве паузу за ручак и одмор. На тезгу поново излазе од 17х и раде до 20х, после чега се игра фудбал. Од јаког Сунца штити их сунцобран.

“Још један или два партнера евентуално би могли доћи у обзир да нам се прикључи. Више не, јер већа нас има доста”, наводи млади Симон.

Дневни пазар, свако вече се братски дијели на равне части. Кажу да продаја добро иде, те да су на путу да остваре свој мали сан и циљ и коначно, купе базен. 

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Xx

20.06.2020 12:57

Браво дјецо! Тако се уци предузетниство. Само продаја доноси новац. Срецно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2020 15:31

Ово је одлично, дјеца се морају од млађих дана учити подузетништву. Ово је иначе врло честа појава у Европи и Америци. Ово је једна врста забаве која ће дјеци показати вриједност пара, да би се имало мора се радити и зарадити, нема треће.

Name

Игор

20.06.2020 13:06

Овако је Шаја банкалуцки газда поцео . И свака цаст за поцетак али је сккнтао да се боље зарадјује кад раднике дрзис на минималцу и не плацас доприносе . Продавац кокица , перац цаша из "Тилта" сад диктира "гастро трендове" у Бањалуци. Туго моја ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

20.06.2020 13:11

Ето им сутра полиције и инспекције удар на буђет?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2020 15:33

?? неће полиција дирати дјеце

Name

бошњак

20.06.2020 13:23

Ја кад сам био њихових годуна продавала се Липа за чајУбереш липе одеш у гранап и украдеш папирнате кесе...папакујеш.и у лифт небодера до задњег спратаОнда лагано од врата до врата Сад дјечурлија буље у мобителе и чекају пола марке са сок.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

21.06.2020 09:12

У данашње вријеме је кажњиво да дјеца раде, знате ли то?! Ко је такав закон ставио на снагу?! Кажњиво је јер се дјеца искориштавају, долази до злоупотребе. А да не причамо о могућим ЗЛОСТАВЉАЊИМА, силовањима када дјеца иду од врата до врата!!! Никад не бих подржала то што сте написали. Није дјечији посао да ходају по свијету, доносе новац и то треба да вам буде јасно. Родитељ нека своје дијете учи примјерним вриједностима у властитом дому и окружењу. Доста искориштавања и злостављања дјеце!

Name

Слава

20.06.2020 14:13

Дуго нисам видјела љепси прилог. Примјер осталој омалдини како цестито и постено зарадити преко сколскор распуста. Нека вам је срецно. Прекрасни сте. Пуно поздрава из Бања Луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бака

20.06.2020 15:16

Нисте требали излазити у јавност сад це вам тразити фикалне касе

Name

Сиктер море

20.06.2020 14:21

Све честитке. Коначно нешто нормално и за примјер надолазећим генерацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

20.06.2020 14:48

Тал је добар, ал' двојица су пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

20.06.2020 15:25

Бас лијепо, свака цас родитељима који су их упутили на прави пут, сутра це од њих бити људи

Name

У Америци и Европи

20.06.2020 17:11

Али шта је са Русијом и Кином??? Брига ме за Европу и Сад! Докле промовисања ЕУ и САД? ХОЦУ да промовишете Русију и Кину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

20.06.2020 20:24

Зиви и здрави били дјецо,да остварите све своје дјецацке снове.БРАВО!

Name

Ово

20.06.2020 21:01

да уради неко пунољетан не би ни дана опстао без паразита из дрзавног апарата да узму свој дио. Само ти заради како знас и умијес, а ми ухљеби цемо увијек бити ту да узмемо свој дио. Низаста друго нисте способни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.06.2020 09:19

Па за овакав примјер казна иде за родитеља који је дозволио дјетету да се занима на овај начин, а у случају да родитељ не зна шта дијете ради и за то има одговарајућа ставка. Мислим да је боље бити опрезан када су дјеца у питању.