Prodajom limunade i kokica do prvog džeparca

Dragan, David i Simon, vrijedni su dječaci, preduzetničkog duha. Vrele dane tokom raspusta koriste kako bi zaradili džeparac prodajom limunade i kokica, a u planu imaju kupovinu bazena.

Republika Srpska 20.06.2020 | 14:43
Prodajom limunade i kokica do prvog džeparca

Svaki dan u isto vrijeme, tri nasmijana dječaka ispred kuće jednog od njih, prodaju kokice i limunadu u Bijeljini. Osim što zarađuju novac, u namjeri da kupe bazen, njihove zadovoljne mušterije se malo okrijepe na putu do kuće. Sve u ponudi, gdje se povremeno nađu i palačinke i lizalice je po cijeni od pola marke.

“Došao sam na tu ideju, jer mi već par godina hoćemo da pokrenemo neki biznis kako bi sakupili džeparac i kupili nešto zajedno. I došli smo na ideju da rpodajemo limunadu, a uz to i kokice. Naš drug je imao i aparat za kokice pa nam je lako da pravimo. Sve je po pola marke. Posao ide dobro, ima zarade svaki dan”, kaže mladi preduzetnik, dvanaestogodišnji Dragan Mitrović, ispred čije kuće se, u bijeljinskom naselju Krušik i nalazi tezga.

“Već smo godinama o tome razmišljali. Pošto moja tetka ima radnju, pitao sam je da kupim aparat za pravljenje kokica, ona je meni rekla da već ima jedan koji koristi i da će mi ga dati. Počeli smo da radimo i tako smo razvili biznis. Pored kokica u prodaji imamo i limunadu, nju uvijek pravimo, a ponekad i palačinke”, dodaje prijatelj i partner u poslu, dvanaestogodišnji, David Varga.

“Ja sam partner i jedan od najboljih drugara i dajem im moralnu podršku. Vjerovatno ću početi i svako jutro da im pomažem. Pored moralne podrške pomažem i u dodatnim poslovima, donosim stvari i iznosim, pomažem da se sipa limunada, idem u nabavku”, kaže treći ortak, desetogodišnji Simon Gavrić.

Najveća potražnja vlada za kokicama. Roditelji pomažu oko palačinaka, sve ostalo dječaci spremaju sami, a sav zarađeni novac biće investiran u kupovinu bazena.

“Pošto smo razmišljali da kupimo a nismo imali para, dogovorili smo da do novca dođemo prodajom kokica”, pojašnjava David.

“Bazen košta oko 500 maraka, a nama zarada dobro ide, pa smo do sada skupili 50 maraka”, dodaje Dragan.

Radno vrijeme je od 10h-14h. Onda prave pauzu za ručak i odmor. Na tezgu ponovo izlaze od 17h i rade do 20h, posle čega se igra fudbal. Od jakog Sunca štiti ih suncobran.

“Još jedan ili dva partnera eventualno bi mogli doći u obzir da nam se priključi. Više ne, jer veća nas ima dosta”, navodi mladi Simon.

Dnevni pazar, svako veče se bratski dijeli na ravne časti. Kažu da prodaja dobro ide, te da su na putu da ostvare svoj mali san i cilj i konačno, kupe bazen. 

BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Xx

20.06.2020 12:57

Bravo djeco! Tako se uci preduzetnistvo. Samo prodaja donosi novac. Srecno!

ODGOVORITE
Name

re

20.06.2020 15:31

Ovo je odlično, djeca se moraju od mlađih dana učiti poduzetništvu. Ovo je inače vrlo česta pojava u Evropi i Americi. Ovo je jedna vrsta zabave koja će djeci pokazati vrijednost para, da bi se imalo mora se raditi i zaraditi, nema treće.

Name

Igor

20.06.2020 13:06

Ovako je Šaja bankalucki gazda poceo . I svaka cast za pocetak ali je skkntao da se bolje zaradjuje kad radnike drzis na minimalcu i ne placas doprinose . Prodavac kokica , perac caša iz "Tilta" sad diktira "gastro trendove" u Banjaluci. Tugo moja ...

ODGOVORITE
Name

prijedor

20.06.2020 13:11

Eto im sutra policije i inspekcije udar na buđet?????

ODGOVORITE
Name

re

20.06.2020 15:33

?? neće policija dirati djece

Name

bošnjak

20.06.2020 13:23

Ja kad sam bio njihovih goduna prodavala se Lipa za čajUbereš lipe odeš u granap i ukradeš papirnate kese...papakuješ.i u lift nebodera do zadnjeg sprataOnda lagano od vrata do vrata Sad dječurlija bulje u mobitele i čekaju pola marke sa sok.....

ODGOVORITE
Name

Znaj

21.06.2020 09:12

U današnje vrijeme je kažnjivo da djeca rade, znate li to?! Ko je takav zakon stavio na snagu?! Kažnjivo je jer se djeca iskorištavaju, dolazi do zloupotrebe. A da ne pričamo o mogućim ZLOSTAVLJANJIMA, silovanjima kada djeca idu od vrata do vrata!!! Nikad ne bih podržala to što ste napisali. Nije dječiji posao da hodaju po svijetu, donose novac i to treba da vam bude jasno. Roditelj neka svoje dijete uči primjernim vrijednostima u vlastitom domu i okruženju. Dosta iskorištavanja i zlostavljanja djece!

Name

Slava

20.06.2020 14:13

Dugo nisam vidjela ljepsi prilog. Primjer ostaloj omaldini kako cestito i posteno zaraditi preko skolskor raspusta. Neka vam je srecno. Prekrasni ste. Puno pozdrava iz Banja Luke

ODGOVORITE
Name

Baka

20.06.2020 15:16

Niste trebali izlaziti u javnost sad ce vam traziti fikalne kase

Name

Sikter more

20.06.2020 14:21

Sve čestitke. Konačno nešto normalno i za primjer nadolazećim generacijama.

ODGOVORITE
Name

&

20.06.2020 14:48

Tal je dobar, al' dvojica su puno.

ODGOVORITE
Name

Lela

20.06.2020 15:25

Bas lijepo, svaka cas roditeljima koji su ih uputili na pravi put, sutra ce od njih biti ljudi

Name

U Americi i Evropi

20.06.2020 17:11

Ali šta je sa Rusijom i Kinom??? Briga me za Evropu i Sad! Dokle promovisanja EU i SAD? HOCU da promovišete Rusiju i Kinu!

ODGOVORITE
Name

MM

20.06.2020 20:24

Zivi i zdravi bili djeco,da ostvarite sve svoje djecacke snove.BRAVO!

Name

Ovo

20.06.2020 21:01

da uradi neko punoljetan ne bi ni dana opstao bez parazita iz drzavnog aparata da uzmu svoj dio. Samo ti zaradi kako znas i umijes, a mi uhljebi cemo uvijek biti tu da uzmemo svoj dio. Nizasta drugo niste sposobni.

ODGOVORITE
Name

...

21.06.2020 09:19

Pa za ovakav primjer kazna ide za roditelja koji je dozvolio djetetu da se zanima na ovaj način, a u slučaju da roditelj ne zna šta dijete radi i za to ima odgovarajuća stavka. Mislim da je bolje biti oprezan kada su djeca u pitanju.