Корона криза: Економија ЕУ драматично пада

Челници ЕУ морају брзо усвојити план о опоравку од корона кризе, јер економија драматично пада, упозорила је у петак челница Европске централне банке (ЕЦБ), према тврдњама функционера и дипломатских извора.

Свијет 20.06.2020 | 10:50
Корона криза: Економија ЕУ драматично пада

Челници земаља чланица ЕУ први пут ће на састанку на врху путем видеовезе разговарати о плану за опоравак ЕУ-а од корона кризе и о предлогу вишегодишњег буџета за период од 2021. до 2027, преноси портал Банкар.ме. 

Копља се у ЕУ ломе понајпре око тога треба ли опоравак земаља чланица подржати бесповратном помоћи, повољним зајмовима или комбинацијом та два инструмента. Опцији бесповратне помоћи противи се штедљива четворка коју чине Аустрија, Данска, Холандија и Шведска, а најгласније је заговарају Италија и Шпанија, уз подршку Француске.

Састанак би требало, према председнику Европског већа Цхарлесу Мицхелу, да буде “кључни корак” према договору који би челници ЕУ држава требали постићи на следећем окупљању. Незванично се говори да би тај ‘физички’ састанак требао бити одржан у првој половини јула.

Кристин Лагард упозорила је, пак, данас европске лидере у говору видеовезом да морају преузети водећу иницијативу у процесу опоравка.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДМ

20.06.2020 09:35

Само србијанска расте.Сад це из Европе сви похрлити у Србију.Предизборна зафрканција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такво ти је

20.06.2020 16:53

Када се изборис за неутралност.

Name

Републико наса

20.06.2020 09:45

Нама у Републици Српској је вазно да су Србија и Русија са прецедником Путином на целу стабилне и јаке и сваки дан јаце и веце војно и у финанцијама. Америка се распада а Русија нема демонстрације јер има демократију и Прецедника Путина који зна и мисли на Републику Српску и који це напрвити вакцину а Прецедник нас Додик и Прецедница Дусанка Мајкиц це то као и другу попмоц добити од прецедика Путина најбољег од сви прецедини на Свјету и европи.

ОДГОВОРИТЕ