Korona kriza: Ekonomija EU dramatično pada

Čelnici EU moraju brzo usvojiti plan o oporavku od korona krize, jer ekonomija dramatično pada, upozorila je u petak čelnica Evropske centralne banke (ECB), prema tvrdnjama funkcionera i diplomatskih izvora.

Svijet 20.06.2020 | 10:50
Korona kriza: Ekonomija EU dramatično pada

Čelnici zemalja članica EU prvi put će na sastanku na vrhu putem videoveze razgovarati o planu za oporavak EU-a od korona krize i o predlogu višegodišnjeg budžeta za period od 2021. do 2027, prenosi portal Bankar.me. 

Koplja se u EU lome ponajpre oko toga treba li oporavak zemalja članica podržati bespovratnom pomoći, povoljnim zajmovima ili kombinacijom ta dva instrumenta. Opciji bespovratne pomoći protivi se štedljiva četvorka koju čine Austrija, Danska, Holandija i Švedska, a najglasnije je zagovaraju Italija i Španija, uz podršku Francuske.

Sastanak bi trebalo, prema predsedniku Evropskog veća Charlesu Michelu, da bude “ključni korak” prema dogovoru koji bi čelnici EU država trebali postići na sledećem okupljanju. Nezvanično se govori da bi taj ‘fizički’ sastanak trebao biti održan u prvoj polovini jula.

Kristin Lagard upozorila je, pak, danas evropske lidere u govoru videovezom da moraju preuzeti vodeću inicijativu u procesu oporavka.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

DM

20.06.2020 09:35

Samo srbijanska raste.Sad ce iz Evrope svi pohrliti u Srbiju.Predizborna zafrkancija.

ODGOVORITE
Name

Takvo ti je

20.06.2020 16:53

Kada se izboris za neutralnost.

Name

Republiko nasa

20.06.2020 09:45

Nama u Republici Srpskoj je vazno da su Srbija i Rusija sa precednikom Putinom na celu stabilne i jake i svaki dan jace i vece vojno i u financijama. Amerika se raspada a Rusija nema demonstracije jer ima demokratiju i Precednika Putina koji zna i misli na Republiku Srpsku i koji ce naprviti vakcinu a Precednik nas Dodik i Precednica Dusanka Majkic ce to kao i drugu popmoc dobiti od precedika Putina najboljeg od svi precedini na Svjetu i evropi.

ODGOVORITE