Због короне губитак туризма 10 милијарди евра у Грчкој

Губитак грчког туристичког сектора у овој години ће због пандемије износити око десет милијарди евра, процијенила је ревизорска кућа Ернст анд Yоунг (ЕY).

Свијет 20.06.2020 | 07:26
Због короне губитак туризма 10 милијарди евра у Грчкој

Истовремено, очекује се да ће грчки хотелијери претрпјети штету од 4,46 милијарди евра, односно 3,26 милијарде за сезонске и око 1,2 милијарде код хотела који раде цијеле године, преноси Б92.

На основу података Свјетског савјета за путовање и туризам (WТТЦ), аналитичари ЕY закључили су да ће посљедице пандемије корона вируса бити пет пута горе него 2008. године на врхунцу кризе.

Према њиховој студији, вриједност туристичких добара и услуга пашће са 22 милијарде евра у прошлој години на 14 милијарди по основном сценарију, односно 12 милијарди по најгорем, или 16 милијарди по најбољем сценарију.

У извјештају се додаје да се, према сва три сценарија, највећи пад очекује у другом кварталу године као и да ће износити од 41 до 53 посто.

Према аналитичарима ЕY, евентуално продужење туристичке сезоне неће надокнадити губитке, али добро регулисање епидемиолошке ситуације у Грчкој у претходном периоду могло би да јој пружи извјесну предност на туристичком тржишту убудуће.

(Бизнисинфо.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Градимир

20.06.2020 06:38

Људи који су вец отисли на море, требају СЕ опустити, игнорисати све прице, узивати у ПРИРОДИ... Природа И Бог су једини неукаљани, аутентицни И Јаци од свих "јаких", не дају се укротити, јер су виседимензионални, супериорни у односу на све "креације људског ума", а сто је једина нада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грци су велики лопови!

20.06.2020 16:39

Крали су од ЕУ , док им нису дохакали...

ОДГОВОРИТЕ