Zbog korone gubitak turizma 10 milijardi evra u Grčkoj

Gubitak grčkog turističkog sektora u ovoj godini će zbog pandemije iznositi oko deset milijardi evra, procijenila je revizorska kuća Ernst and Young (EY).

Svijet 20.06.2020 | 07:26
Zbog korone gubitak turizma 10 milijardi evra u Grčkoj

Istovremeno, očekuje se da će grčki hotelijeri pretrpjeti štetu od 4,46 milijardi evra, odnosno 3,26 milijarde za sezonske i oko 1,2 milijarde kod hotela koji rade cijele godine, prenosi B92.

Na osnovu podataka Svjetskog savjeta za putovanje i turizam (WTTC), analitičari EY zaključili su da će posljedice pandemije korona virusa biti pet puta gore nego 2008. godine na vrhuncu krize.

Prema njihovoj studiji, vrijednost turističkih dobara i usluga pašće sa 22 milijarde evra u prošloj godini na 14 milijardi po osnovnom scenariju, odnosno 12 milijardi po najgorem, ili 16 milijardi po najboljem scenariju.

U izvještaju se dodaje da se, prema sva tri scenarija, najveći pad očekuje u drugom kvartalu godine kao i da će iznositi od 41 do 53 posto.

Prema analitičarima EY, eventualno produženje turističke sezone neće nadoknaditi gubitke, ali dobro regulisanje epidemiološke situacije u Grčkoj u prethodnom periodu moglo bi da joj pruži izvjesnu prednost na turističkom tržištu ubuduće.

(Biznisinfo.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gradimir

20.06.2020 06:38

Ljudi koji su vec otisli na more, trebaju SE opustiti, ignorisati sve price, uzivati u PRIRODI... Priroda I Bog su jedini neukaljani, autenticni I Jaci od svih "jakih", ne daju se ukrotiti, jer su visedimenzionalni, superiorni u odnosu na sve "kreacije ljudskog uma", a sto je jedina nada.

ODGOVORITE
Name

Grci su veliki lopovi!

20.06.2020 16:39

Krali su od EU , dok im nisu dohakali...

ODGOVORITE