ТИ БиХ тражи усвајање новог закона о сукобу интереса

- Савјет министара БиХ није испоштовао рок у оквиру којег је према закључцима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало да упути у процедуру нацрт Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ. Рок од 90 дана истекао је још у априлу, те је Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) упутио отворено писмо на адресу Министарства правде и Савјета министара БиХ, саопштено је из ТИ БИХ.

Босна и Херцеговина 19.06.2020 | 12:27
ТИ БиХ тражи усвајање новог закона о сукобу интереса

"Приједлог Закона у чијој изради је учествовао и ТИ БиХ, а који су подржале и међународне организације, укључујући ЕУ и ОСЦЕ, био је пред посланицима Представничког дома 16. јануара ове године, али је, умјесто изјашњавања о Приједлогу, Представнички дом задужио Савјет министара да изради властити нацрт закона што се до данас није догодило. Због свега се стиче утисак да надлежне институције опструишу усвајање овог Закона који представља један од кључних механизама за превенцију корупције", саопштено је из ове организације.

У саопштењу се даље наводи: "Постојеће законско рјешење не садржи све неопходне механизме за спрјечавање сукоба интереса, није у складу са међународним стандардима, те се при том уопште не примјењује јер нови сазив Комисије за одлучивање о сукобу интереса још од 2018. није именован, па бројне пријаве већ двије године нема ко да рјешава."

Из ТИ БиХ подсјећају да се у посљедњем извјештају Групе земаља за борбу против корупције Савјета Европе (ГРЕЦО) јасно наводи да у БиХ не постоји кредибилан и независан механизам који се бави питањима сукоба интереса, те да су неопходне хитне измјене у овој области. Такође, унапрјеђење овог закона један је од 14 кључних приоритета у Мишљењу Европске комисије о апликацији БиХ за чланство у ЕУ.

Уз отворено писмо, ТИ БИХ је на адресу Министарства правде и Савјета министара БИХ поново доставио приједлоге са којима су сагласне све релевантне међународне институције, које су такође раније апеловале да се Закон усвоји.

"Између осталог предлаже се проширење круга лица на које ће се закон примјењивати, спрјечавање злоупотребе јавних ресурса за политичку промоцију, као и успоставу независне комисије која би одлучивала о сукобу интереса", стоји у саопштењу Транспаренси Интернешнла БиХ.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Транспаренцy транспарентно

19.06.2020 14:47

А да Транспаренцy Интернатионал за промјену показе ко мјих финансира, које су то организације и који људи стоје иза тих организација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2020 22:37

Лупетас боту, оди на сите, све ти писе, за разлику од твог власника, који краде и оно на папиру, а и мимо папира.

Name

Директ

20.06.2020 06:29

Исти они који финансирају ову неспособну и накарадну власт.