TI BiH traži usvajanje novog zakona o sukobu interesa

- Savjet ministara BiH nije ispoštovao rok u okviru kojeg je prema zaključcima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo da uputi u proceduru nacrt Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Rok od 90 dana istekao je još u aprilu, te je Transparency International u BiH (TI BiH) uputio otvoreno pismo na adresu Ministarstva pravde i Savjeta ministara BiH, saopšteno je iz TI BIH.

Bosna i Hercegovina 19.06.2020 | 12:27
TI BiH traži usvajanje novog zakona o sukobu interesa

"Prijedlog Zakona u čijoj izradi je učestvovao i TI BiH, a koji su podržale i međunarodne organizacije, uključujući EU i OSCE, bio je pred poslanicima Predstavničkog doma 16. januara ove godine, ali je, umjesto izjašnjavanja o Prijedlogu, Predstavnički dom zadužio Savjet ministara da izradi vlastiti nacrt zakona što se do danas nije dogodilo. Zbog svega se stiče utisak da nadležne institucije opstruišu usvajanje ovog Zakona koji predstavlja jedan od ključnih mehanizama za prevenciju korupcije", saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju se dalje navodi: "Postojeće zakonsko rješenje ne sadrži sve neophodne mehanizme za sprječavanje sukoba interesa, nije u skladu sa međunarodnim standardima, te se pri tom uopšte ne primjenjuje jer novi saziv Komisije za odlučivanje o sukobu interesa još od 2018. nije imenovan, pa brojne prijave već dvije godine nema ko da rješava."

Iz TI BiH podsjećaju da se u posljednjem izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) jasno navodi da u BiH ne postoji kredibilan i nezavisan mehanizam koji se bavi pitanjima sukoba interesa, te da su neophodne hitne izmjene u ovoj oblasti. Takođe, unaprjeđenje ovog zakona jedan je od 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Uz otvoreno pismo, TI BIH je na adresu Ministarstva pravde i Savjeta ministara BIH ponovo dostavio prijedloge sa kojima su saglasne sve relevantne međunarodne institucije, koje su takođe ranije apelovale da se Zakon usvoji.

"Između ostalog predlaže se proširenje kruga lica na koje će se zakon primjenjivati, sprječavanje zloupotrebe javnih resursa za političku promociju, kao i uspostavu nezavisne komisije koja bi odlučivala o sukobu interesa", stoji u saopštenju Transparensi Internešnla BiH.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Transparency transparentno

19.06.2020 14:47

A da Transparency International za promjenu pokaze ko mjih finansira, koje su to organizacije i koji ljudi stoje iza tih organizacija?

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2020 22:37

Lupetas botu, odi na site, sve ti pise, za razliku od tvog vlasnika, koji krade i ono na papiru, a i mimo papira.

Name

Direkt

20.06.2020 06:29

Isti oni koji finansiraju ovu nesposobnu i nakaradnu vlast.