Прво рочиште владики Јоаникију и свештенству

У никшићком Основном суду за данас је заказано прво рочиште главног претреса у поступку против епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осморице свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести.

Регион 19.06.2020 | 09:43
Прво рочиште владики Јоаникију и свештенству

Један од адвоката одбране Сава Костић рекао је да је у поступку, пред судијом Игором Ђуричковићем, неопходно да буду испуњене све процесне претпоставке за одржавање претреса, и уколико.

"Данас ће се знати да ли ће те препоставке бити испуњене. Уколико буду, окривљени ће изнијети своју одбрану и спровешће се друге процесне радње, а у супротном, рочиште ће бити одгођено на одређено вријеме", рекао је Костић.

Владика Јоаникије и свештеници Слободан Јокић, Драган Крушић, Остоја Кнежевић, Василије Брборић, Данила Зиројевић, Жељко Ројевић, Никола Маројевић и Мирко Вукотић терете се да су на Дан Светог Василија Острошког 12. маја прекршили Кривични законик Црне Горе.

У оптужном приједлогу наведено је да су тог дана када се у Никшићу традиционално обиљежава празник Светог Василија Острошког "поступали супротно наредбама Министарства здравља о спрјечавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта – литије улицама града".

Владика и свештеници су увече након литије били задржани у згради никшићког Центра безбједности 72 сата, што је изазвало протесте грађана испред зграде Центра безбједности, Основног суда и Тужилаштва све три вечери трајања мјера задржавања.  

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Име

19.06.2020 09:01

Мар сви у цузу нисте за боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највеца прица

19.06.2020 14:31

Ове попове који сире отров само на Голи Оток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2020 13:26

За њих је и Голи оток мали.