Prvo ročište vladiki Joanikiju i sveštenstvu

U nikšićkom Osnovnom sudu za danas je zakazano prvo ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Region 19.06.2020 | 09:43
Prvo ročište vladiki Joanikiju i sveštenstvu

Jedan od advokata odbrane Sava Kostić rekao je da je u postupku, pred sudijom Igorom Đuričkovićem, neophodno da budu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje pretresa, i ukoliko.

"Danas će se znati da li će te prepostavke biti ispunjene. Ukoliko budu, okrivljeni će iznijeti svoju odbranu i sprovešće se druge procesne radnje, a u suprotnom, ročište će biti odgođeno na određeno vrijeme", rekao je Kostić.

Vladika Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada".

Vladika i sveštenici su uveče nakon litije bili zadržani u zgradi nikšićkog Centra bezbjednosti 72 sata, što je izazvalo proteste građana ispred zgrade Centra bezbjednosti, Osnovnog suda i Tužilaštva sve tri večeri trajanja mjera zadržavanja.  

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ime

19.06.2020 11:01

Mar svi u cuzu niste za bolje!

ODGOVORITE
Name

Najveca prica

19.06.2020 16:31

Ove popove koji sire otrov samo na Goli Otok.

ODGOVORITE
Name

Re

20.06.2020 15:26

Za njih je i Goli otok mali.