Ухапшени због прања више од три милиона евра

- Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у акцији "Трансфер" ухапсили су двије особе из Сарајева, због сумње да су у шест година на превару опрали више од три милиона евра, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 18.06.2020 | 15:58
Ухапшени због прања више од три милиона евра

Према нашим сазнањима, то су чинили на начин да су хаковали и са рачуна физичких и правних лица у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској и Холандији скидали новац те га помоћу лажних налога трансферисали на рачуне банака у БиХ и Хрватској.

Такође сазнајемо да је одређена група особа, која ће се како нам је потврђено даље испитивати, врбовала грађане у БиХ и Хрватској  да отварају рачуне у одређеним банкама и на њих примају новац који би одмах подизали, а за то су били адекватно награђени.

На овај начин, сумњиче се да су за шест година опрали преко три милона евра, а након откривања осумњичених и како нам је потврђено, испитаће се броји свједоци.

Како је рекао Лука Миалдиновић, портапарол СИПА по наредбама Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине, у овкиру акције, СИПА је  претресла двије локације и ухапсила двије особе .

Навео је да се ради о особама које су ухапшене на подручју Кантона Сарајево због сумње да су починили удруживање ради чињења кривичних дјела, превару, кривотворење исправе и неовлаштени приступ систему и мрежи електронске обраде података те прање новца.

"У оквиру наведених активности, једно лице је приведено у просторије СИПА-е и испитано у  својству осумњиченог. Приликом претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, рачунари, лаптопи, преносиви медији, уређаји за похрану електронских података, ватрено оружје, разне евиденције и роковници, документација о отварању рачуна у банкама,  документација о подизању новца са рачуна у банкама, налози за уплату и пренос новца у банкама, те други предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку", рекао је Миладиновић.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

У име бога

18.06.2020 14:38

Дај једном поцните са хапсењем. Крените од врха, главног баје Па надаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

18.06.2020 14:39

Опет постенији од власти,6год. крадуцкали 3 мил. и из иностранства.Ови то отму у набавкама за пола сата и јос кредите дизу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

18.06.2020 14:44

Чуј то, ја једном опро 50 марака у пантола и нико ми ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

18.06.2020 15:55

Пријављујем и ја своју жену за прање пара. Никад не прегледа џепове хлача кад их ставља у машину па она сића зачепи филтер и ја овако крхке грађе морам да се патим да потурам своја леђа и вадим ту сићу. И то редовно ради. Ушло јој прање пара у крв, а нико је не хапси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован88

18.06.2020 17:31

Додик, Цвијановиц, Лукац, Мазалица и остали мафијаши перу паре сваки дан и краду од народа. Кад це они одговарати ? Покрали су нам милиарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.06.2020 19:03

Зна ли неко колико је врх ове наше секте ( снсд-а) опрао новца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

19.06.2020 01:48

Који омекшивач су користили? 40 или 60 степени са претпрањем??

ОДГОВОРИТЕ