Uhapšeni zbog pranja više od tri miliona evra

- Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji "Transfer" uhapsili su dvije osobe iz Sarajeva, zbog sumnje da su u šest godina na prevaru oprali više od tri miliona evra, saznaju "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 18.06.2020 | 15:58
Uhapšeni zbog pranja više od tri miliona evra

Prema našim saznanjima, to su činili na način da su hakovali i sa računa fizičkih i pravnih lica u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Holandiji skidali novac te ga pomoću lažnih naloga transferisali na račune banaka u BiH i Hrvatskoj.

Takođe saznajemo da je određena grupa osoba, koja će se kako nam je potvrđeno dalje ispitivati, vrbovala građane u BiH i Hrvatskoj  da otvaraju račune u određenim bankama i na njih primaju novac koji bi odmah podizali, a za to su bili adekvatno nagrađeni.

Na ovaj način, sumnjiče se da su za šest godina oprali preko tri milona evra, a nakon otkrivanja osumnjičenih i kako nam je potvrđeno, ispitaće se broji svjedoci.

Kako je rekao Luka Mialdinović, portaparol SIPA po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ovkiru akcije, SIPA je  pretresla dvije lokacije i uhapsila dvije osobe .

Naveo je da se radi o osobama koje su uhapšene na području Kantona Sarajevo zbog sumnje da su počinili udruživanje radi činjenja krivičnih djela, prevaru, krivotvorenje isprave i neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka te pranje novca.

"U okviru navedenih aktivnosti, jedno lice je privedeno u prostorije SIPA-e i ispitano u  svojstvu osumnjičenog. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama,  dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku", rekao je Miladinović.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

U ime boga

18.06.2020 16:38

Daj jednom pocnite sa hapsenjem. Krenite od vrha, glavnog baje Pa nadalje.

ODGOVORITE
Name

Jing jang

18.06.2020 16:39

Opet posteniji od vlasti,6god. kraduckali 3 mil. i iz inostranstva.Ovi to otmu u nabavkama za pola sata i jos kredite dizu!

ODGOVORITE
Name

Tetak Mata

18.06.2020 16:44

Čuj to, ja jednom opro 50 maraka u pantola i niko mi ništa

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin

18.06.2020 17:55

Prijavljujem i ja svoju ženu za pranje para. Nikad ne pregleda džepove hlača kad ih stavlja u mašinu pa ona sića začepi filter i ja ovako krhke građe moram da se patim da poturam svoja leđa i vadim tu siću. I to redovno radi. Ušlo joj pranje para u krv, a niko je ne hapsi.

ODGOVORITE
Name

Jovan88

18.06.2020 19:31

Dodik, Cvijanovic, Lukac, Mazalica i ostali mafijaši peru pare svaki dan i kradu od naroda. Kad ce oni odgovarati ? Pokrali su nam miliarde.

ODGOVORITE
Name

Milan

18.06.2020 21:03

Zna li neko koliko je vrh ove naše sekte ( snsd-a) oprao novca?

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

19.06.2020 03:48

Koji omekšivač su koristili? 40 ili 60 stepeni sa pretpranjem??

ODGOVORITE