Потписан споразум, коначно избори у граду Мостару

- Предсједници ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић потписали су данас у Мостару споразум о измјенама Статута града Мостара и Изборног закона БиХ у дијелу за Мостар чиме је омогућено да се деблокира изборни процес и да се у граду на Неретви након 12 година одрже избори.

Босна и Херцеговина 17.06.2020 | 19:31
Потписан споразум, коначно избори у граду Мостару

Потписан је и други оквирни споразум о постизању коначног договора у наредних годину дана о избору чланова Предсједништва БиХ који ће обезбиједити легитимно представљање народа.

Након потписивања споразума, Човић је изјавио новинарима да ће избори у Мостару бити одржани заједно са локалним изборима у цијелој БиХ, те да ће већ идуће седмице измјене Приједлога закона о изборима у Мостару бити упућене у парламентарну процедуру.

Он је изразио наду да ће до краја идуће године постићи договор о измјенама Изборног закона БиХ, додавши да други споразум који се тиче измјена Изборног закона БиХ обавезује потписнике да у року од три мјесеца започну преговоре о Изборном закону БиХ, а у року од шест мјесеци постигну договор, те да до краја наредне године буде усвојен у парламентарној процедури.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је, када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ, да ће се покушати избалансирати, етнички и грађански принцип на којима почива Дејтонски мировни споразум, те пресуде Уставног суда по апелацији Боже Љубића и Жељка Комшића, као и пресуде Међународног суда за људска права у Стразбуру, међу којима су пресуда у предмету "Сејдић и Финци", "Пилав" и "Зорнић".

Он је оцијенио да то неће бити лако, али да је постављен рок од годину дана да се и то ријеши.

Говорећи о договору за Мостар, Изетбеговић је рекао да је прихваћен изборни модел који ће пропорционално пратити број гласача по изборним јединицама.

"Сам договор је конципиран тако да се Мостаром руководи заједно. То значи много блокада, успоравања процеса, али у овом часу је тако. Не знам да ли ће ова генерација политичара дочекати нормалнији Статут, али нека будућа хоће", изјавио је Изетбеговић.

На питање да ли су овим споразумом прецртани Срби у Мостару, он је рекао да се Срби добили много више, јер ће, како је рекао, бити "језичак на ваги" и фактор који ће превагнути у преговорима Хрвата и Бошњака.

Он је навео да је управо због бројних страхова већ на првој сједници Градског вијећа Мостара потребно усвојити нови Статут града у коме ће бити отклоњена могућност да један народ одлучује без другог.

ШеФ Делегације Европске уније у БиХ Јохан Затлер рекао је да је Мостар дуго чекао на овај договор и захвалио свима на сарадњи да он буде постигнут.

"Одржавање слободних демократских избора и локалних избора у Граду Мостару је један од првих приоритета које је Европска комисија поставила међу 14 кључних као задаћу домаћим властима", рекао је Сатлер.

Он је навео да ЕУ поздравља овај договор, прије свега, о одржавању избора у Мостару након 12 година.

"Још важније је да на овај начин процес враћамо у институције тамо гдје и припада, у Парламентарну скупштину БиХ, јер ће делагати бити ти који ће одлучивати о приједлогу, а договор је да се за 15 дана упути у парламентарну процедуру", рекао је Сатлер.

Он је навео да ЕУ поздравља опредјељење двије странке да наставе да раде на преосталим питањима које треба да рјешавају, укључујући и елиминисање дискриминације из Изборног закона БиХ који ће сваком грађанину БиХ омогућити право да бира и буде биран.

Нови изборни модел доноси и нова правила по којима ће Мостарци бирати Градско вијеће. По том моделу из шест изборних подручја бирају се 22 вијећника, на начин да се из већински хрватских бира њих 13, а из већински бошњачких, девет. Преосталих 13 градских вијећника бира се с градске листе.

Што се тиче националне заступљености у Градском вијећу Мостара, тај дио преговарачи нису дирали и остаје да се у Вијеће бира највише по 15 представника једног конститутивног народа, а најмање четири, те један из реда осталих.

Статут Града Мостара који је наметнуо високи представник Педи Ешдаун 2004. године и њиме ујединио, до тада подијељени град, измијењен је новим страначким споразумом.

У споразуму се наводи да истовремено са усвајањем буџета, Градско вијеће усваја одлуку о извршењу буџета града. Новост је да ће бити дефинисан супотпис за све трансакције из буџета.

Гаранат за провођење потписаних споразума су представнници међународне заједнице.

Преговори о Мостару вођени су под покровитељством међународне заједнице, а на потписивању споразума су били присутни и амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон, амбасадор Велике Британије Метју Филд, амбасадор ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалец, те високи представник у БиХ Валентин Инцко. 

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

блбл

17.06.2020 17:44

Браво Мостар и сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

18.06.2020 04:48

Е сад би могли и једну кахву заједно попит!

Name

Доњи рибник

17.06.2020 17:45

Коначно стјерани уз зид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

17.06.2020 17:58

Срби мостара још једном препуштени сами себи и остављени од званичне Бања Луке. Некад СДС а сада СНСД каоп да се такмиче у небризи према Србима у Мостару. Оставили су нас на милост и немилост Хрватима и Бошњацима код којих је све пролазно само је мржња према Србима вечна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

17.06.2020 20:19

Ој деспоте рано љута много забринута. Него колико ти оно донира за саборну цркву у Мостару.

Name

ДД

17.06.2020 18:07

Сила закон мијења, а они то зову договор !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдз хб

17.06.2020 18:29

?????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.06.2020 18:31

Добри су, а требало им је само 12 година за једну обичну одлуку. :)))

ОДГОВОРИТЕ