Вучић и Хоти иду код Трампа: Има ли рјешења за Косово?

Званичници Србије и Косова прихватили су позив Бијеле куће на дијалог те ће 27. јуна доћи у Wашингтон како би уз посредовање Доналда Трампа покушали пронаћи компромис око територијалног спора, преноси Хина.

Србија 17.06.2020 | 14:29
Вучић и Хоти иду код Трампа: Има ли рјешења за Косово?
Информацију о сусрету најавио је на друштвеним мрежама посебни изасланик америчког предсједника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

Трампов савјетник за националну сигурност Роберт О'Бриен тврди да је позиву пресудило одустајање од косовске политике реципроцитета и царина на увоз србијанске робе, која је обустављена тек почетком јуна, након доласка новог премијера Авдулаха Хотија.

С обзиром на то да се уз Гренелово име веже идеја тзв. корекције граница, свјетски медији већ нагађају да ни се на столу могао наћи приједлог замјене територија. Србија би у том случају добила сјевер Косова, а Косову би била додијељена Прешевска долина у којој живи већинско албанско становништво.

Према информацијама Бијеле куће, САД планира тактику "мркве и батине": сукобљеним државама понудит ће "мркву" од 200 милијуна долара повољних кредита за економски развој, а "батина" ће представљати повлачење америчких војних снага из регије.

Предсједник Александар Вучић је почетком седмице разговарао с руским предсједником Владимиром Путином, а из саопштења његове канцеларије може се наслутити да Москви идеја "корекције граница" звучи прихватљиво али само ако буде одобрена на разини Вијећа сигурности УН-а.

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је очекивање да ће разговор делегација Београда и Приштине у Вашингтону, 27. јуна, бити рационалан и прагматичан.

"Не очекујем ништа спектакуларно, очекујем рационалне и практичне разговоре", изјавио је новинарима Вучић.

Посебни изасланик ЕУ за дијалог Косова и Приштине, Мирослав Лајчак иде у Приштину како би с локалном владом и новим премијером разговарао о актуалним проблемима. Потпарол канцеларије ЕУ на Косову Динка Живаљ за Радио Слободну Еуропу потврдила је да ће се на дневном реду наћи и питање временског оквира дијалога с Бијелом кућом.

С обзиром на то да се у Београду овај викенд одржавају предсједнички избори на којима ће Александар Вучић тражити реизбор, из Београда па ни из Приштине није било већих реакција на новости, додаје дневник.
 
(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

'АЈМО

17.06.2020 13:37

код ДЕБИЛА, на ДЕГЕЊАЧЕЊЕ,понесите ЛУБРИКАНТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Игњатов

17.06.2020 15:47

Косово је Србија, цему узнемиравање јавности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

18.06.2020 06:28

Једино рјешење је враћање Косова Србији.

ОДГОВОРИТЕ