Vučić i Hoti idu kod Trampa: Ima li rješenja za Kosovo?

Zvaničnici Srbije i Kosova prihvatili su poziv Bijele kuće na dijalog te će 27. juna doći u Wašington kako bi uz posredovanje Donalda Trampa pokušali pronaći kompromis oko teritorijalnog spora, prenosi Hina.

Srbija 17.06.2020 | 14:29
Vučić i Hoti idu kod Trampa: Ima li rješenja za Kosovo?
Informaciju o susretu najavio je na društvenim mrežama posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Trampov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien tvrdi da je pozivu presudilo odustajanje od kosovske politike reciprociteta i carina na uvoz srbijanske robe, koja je obustavljena tek početkom juna, nakon dolaska novog premijera Avdulaha Hotija.

S obzirom na to da se uz Grenelovo ime veže ideja tzv. korekcije granica, svjetski mediji već nagađaju da ni se na stolu mogao naći prijedlog zamjene teritorija. Srbija bi u tom slučaju dobila sjever Kosova, a Kosovu bi bila dodijeljena Preševska dolina u kojoj živi većinsko albansko stanovništvo.

Prema informacijama Bijele kuće, SAD planira taktiku "mrkve i batine": sukobljenim državama ponudit će "mrkvu" od 200 milijuna dolara povoljnih kredita za ekonomski razvoj, a "batina" će predstavljati povlačenje američkih vojnih snaga iz regije.

Predsjednik Aleksandar Vučić je početkom sedmice razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a iz saopštenja njegove kancelarije može se naslutiti da Moskvi ideja "korekcije granica" zvuči prihvatljivo ali samo ako bude odobrena na razini Vijeća sigurnosti UN-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će razgovor delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, 27. juna, biti racionalan i pragmatičan.

"Ne očekujem ništa spektakularno, očekujem racionalne i praktične razgovore", izjavio je novinarima Vučić.

Posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Prištine, Miroslav Lajčak ide u Prištinu kako bi s lokalnom vladom i novim premijerom razgovarao o aktualnim problemima. Potparol kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj za Radio Slobodnu Europu potvrdila je da će se na dnevnom redu naći i pitanje vremenskog okvira dijaloga s Bijelom kućom.

S obzirom na to da se u Beogradu ovaj vikend održavaju predsjednički izbori na kojima će Aleksandar Vučić tražiti reizbor, iz Beograda pa ni iz Prištine nije bilo većih reakcija na novosti, dodaje dnevnik.
 
(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

'AJMO

17.06.2020 13:37

kod DEBILA, na DEGENJAČENJE,ponesite LUBRIKANTE!

ODGOVORITE
Name

Igor Ignjatov

17.06.2020 15:47

Kosovo je Srbija, cemu uznemiravanje javnosti?

ODGOVORITE
Name

Boris

18.06.2020 06:28

Jedino rješenje je vraćanje Kosova Srbiji.

ODGOVORITE