Агенција за Јавне набавке БиХ признала да не може контролисати све набавке

Агенција за Јавне набавке БиХ признала је да нема капацитета да у озбиљној мјери контролише процесе у јавним набавкама кроз које је прошле године потрошено 2,8 милијарди марака.

Република Српска 17.06.2020 | 08:52
Агенција за Јавне набавке БиХ признала да не може контролисати све набавке

Пет запослених је током 2019. године пратило 347 предмета од 47.145 колико их је објављено, што је ако се процентуално посматра на нивоу статистичке грешке.

Иако је у питању веома скроман узорак, уочени су недостаци који генерално карактеришу скоро све јавне набавке. Кроз техничке спецификације се једни понуђачи фаворизују а други дискриминишу, а тендерску документацију састављају углавном нестручне особе.

У комисије за јавне набавке се именују запослени само да би се задовољила форма.

Као резултат мониторинга поднесено је 27 захтјева за подношење прекршајних поступака, од којих је тек шест процесуирано.

Примјера ради, у свим поступцима јавне набавке за које се објави обавјштење о набавци и у којима је критериј за вредновање понуда била најнижа цијена, уговорни органи су били обавезни примјенити е-аукцију у најмање 80 одсто проведених поступака.

Према подацима Агенције 117 уговорних органа је имало 0 одсто примјењене е-аукције у поступцима јавне набавке, које су проводили.

Надаље, у 66 случајева уговорни органи у поступцима набавке мале вриједности, прекорачили Законом дефинисане вриједности за ове врсте поступака.

Прича за себе су преговарачки поступци без објаве обавјештења као најмање транспарентни поступци јавних набавки. По правилу они се могу проводити само у случајевима који су дефинисани Законом о јавним набавкама по јако строгим условима.

Међутим, кроз поступак праћења уочено је да уговорни органи примјењују ову врсту поступка и онда када нису испуњени услови за примјену.

Таквих је уговора у прошлој години закључено 1.546, углавном у енергетском и здравственом сектору.

У Агенцији сматрају како су се након више од 10 година изградње система јавних набавки и превентивног и едукативног карактера праћења система стекли услови за санкционисајне у већем обиму оних који не поштују закон и подзаконске акте.

“Праћење система јавних набавки, у складу и са Директивама ЕУ указују на потребу континуираног праћења система, а у циљу уочавања девијација у истом и отклањања уочених девијација. Међутим, неопходан је већи број запослених”, поручују они.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Буда

17.06.2020 07:44

Знаци да се увози један дио свега и свацега без Контроле. Сто је опасно по народ и дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.06.2020 09:55

Знаци да им треба јос особља

Name

Еxперт

17.06.2020 07:49

Не фали њима људи него не смију да примјене закон. Примјера ради, велики број органа управе уопште није објавио план набавки у 2020 а према Закону о јавним набавкама то је прекршај којим се санкционише одговорно лице у органу управе. Али зашто се замјерати боље тражити да се запосле додатни страначки кадрови него таласати са прекршајима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

17.06.2020 08:36

Подесите оставку!! АЛИ КАКО ЦЕ ТЕ КАД СТЕ ВИ РАДНИЦИ РЕЗИМА??? СЕДИТЕ ТУ ПРИМАТЕ ДЕБЕЛЕ ПЛАТЕ И ПОКРИВАТЕ ОВО СВЕ СТО СЕ ДЕСАВА!! Неби сте се ни огласили да ови ПОСЛАНИЦИ(које би вољели да нестану са лица земље) нису УПРЛИ ПРСТ НА ВАС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

17.06.2020 08:58

а која је онда васа сврха постојања, када не мозете да контролисете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

17.06.2020 16:09

Управо тако.Али није исто не МОЗЕТЕ и не ЗЕЛИТЕ...

Name

ПА ШТА

17.06.2020 09:14

ПА ШТА. ТЕ ЗАКОНЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА НЕ ПОШТУЈЕ НИКО, СВЕ ЈЕ ТО НАМЈЕШТЕНО НА БАЛКАНУ ПО БИРТИЈАМА УНАПРИЈЕД. ДАЈТЕ. НИСМО МИ ШВЕДСКА. ЧУЈ АГЕНЦИЈА. НАЈБОЉЕ ТО СВЕ УКИНУТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.06.2020 09:25

Позивам преставнике агенције за Јавне набавке БиХ, да послије овог признања, сви до једног, колективно, поднесу неопозиве оставке, пошто послије ове тврдње, њихов посао нема никаквог смисла. Наиме, шта ће нам ова агенција, ако нека јавна набавка може проћи без контроле надлежних тијела, пошто довољно је само једна велика јавна набавка, да прође испод радара, па да обесмисли постојање овакве агенције. Надам се да су свјесни да оваквим тврдњама дотични обесмишљавају свој посао. Било би им боље да се боре да све јавне набавке буду под контролом, умјесто што признају да имају рупу у систему, која може бити и огромна, у зависности од онога и оних који је буду злоупотребљавали. Представници ове агенције очигледно, на велика звона, јавно поручују лоповима гдје су шупљи тј. гдје исти да "ударе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

17.06.2020 10:53

Браво за коментар.

Name

Путник

17.06.2020 09:53

Замислите да кирург не може обављати свој посао али не одустаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тендер

17.06.2020 17:44

Треба њих контролидати,тендери су и измисљени због махинација.

ОДГОВОРИТЕ