Agencija za Javne nabavke BiH priznala da ne može kontrolisati sve nabavke

Agencija za Javne nabavke BiH priznala je da nema kapaciteta da u ozbiljnoj mjeri kontroliše procese u javnim nabavkama kroz koje je prošle godine potrošeno 2,8 milijardi maraka.

Republika Srpska 17.06.2020 | 08:52
Agencija za Javne nabavke BiH priznala da ne može kontrolisati sve nabavke

Pet zaposlenih je tokom 2019. godine pratilo 347 predmeta od 47.145 koliko ih je objavljeno, što je ako se procentualno posmatra na nivou statističke greške.

Iako je u pitanju veoma skroman uzorak, uočeni su nedostaci koji generalno karakterišu skoro sve javne nabavke. Kroz tehničke specifikacije se jedni ponuđači favorizuju a drugi diskriminišu, a tendersku dokumentaciju sastavljaju uglavnom nestručne osobe.

U komisije za javne nabavke se imenuju zaposleni samo da bi se zadovoljila forma.

Kao rezultat monitoringa podneseno je 27 zahtjeva za podnošenje prekršajnih postupaka, od kojih je tek šest procesuirano.

Primjera radi, u svim postupcima javne nabavke za koje se objavi obavjštenje o nabavci i u kojima je kriterij za vrednovanje ponuda bila najniža cijena, ugovorni organi su bili obavezni primjeniti e-aukciju u najmanje 80 odsto provedenih postupaka.

Prema podacima Agencije 117 ugovornih organa je imalo 0 odsto primjenjene e-aukcije u postupcima javne nabavke, koje su provodili.

Nadalje, u 66 slučajeva ugovorni organi u postupcima nabavke male vrijednosti, prekoračili Zakonom definisane vrijednosti za ove vrste postupaka.

Priča za sebe su pregovarački postupci bez objave obavještenja kao najmanje transparentni postupci javnih nabavki. Po pravilu oni se mogu provoditi samo u slučajevima koji su definisani Zakonom o javnim nabavkama po jako strogim uslovima.

Međutim, kroz postupak praćenja uočeno je da ugovorni organi primjenjuju ovu vrstu postupka i onda kada nisu ispunjeni uslovi za primjenu.

Takvih je ugovora u prošloj godini zaključeno 1.546, uglavnom u energetskom i zdravstvenom sektoru.

U Agenciji smatraju kako su se nakon više od 10 godina izgradnje sistema javnih nabavki i preventivnog i edukativnog karaktera praćenja sistema stekli uslovi za sankcionisajne u većem obimu onih koji ne poštuju zakon i podzakonske akte.

“Praćenje sistema javnih nabavki, u skladu i sa Direktivama EU ukazuju na potrebu kontinuiranog praćenja sistema, a u cilju uočavanja devijacija u istom i otklanjanja uočenih devijacija. Međutim, neophodan je veći broj zaposlenih”, poručuju oni.

(Capital)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Buda

17.06.2020 07:44

Znaci da se uvozi jedan dio svega i svacega bez Kontrole. Sto je opasno po narod i drzavu

ODGOVORITE
Name

re

17.06.2020 09:55

Znaci da im treba jos osoblja

Name

Expert

17.06.2020 07:49

Ne fali njima ljudi nego ne smiju da primjene zakon. Primjera radi, veliki broj organa uprave uopšte nije objavio plan nabavki u 2020 a prema Zakonu o javnim nabavkama to je prekršaj kojim se sankcioniše odgovorno lice u organu uprave. Ali zašto se zamjerati bolje tražiti da se zaposle dodatni stranački kadrovi nego talasati sa prekršajima.

ODGOVORITE
Name

Pera

17.06.2020 08:36

Podesite ostavku!! ALI KAKO CE TE KAD STE VI RADNICI REZIMA??? SEDITE TU PRIMATE DEBELE PLATE I POKRIVATE OVO SVE STO SE DESAVA!! Nebi ste se ni oglasili da ovi POSLANICI(koje bi voljeli da nestanu sa lica zemlje) nisu UPRLI PRST NA VAS!!!

ODGOVORITE
Name

svasta

17.06.2020 08:58

a koja je onda vasa svrha postojanja, kada ne mozete da kontrolisete?

ODGOVORITE
Name

Andric

17.06.2020 16:09

Upravo tako.Ali nije isto ne MOZETE i ne ZELITE...

Name

PA ŠTA

17.06.2020 09:14

PA ŠTA. TE ZAKONE O JAVNIM NABAVKAMA NE POŠTUJE NIKO, SVE JE TO NAMJEŠTENO NA BALKANU PO BIRTIJAMA UNAPRIJED. DAJTE. NISMO MI ŠVEDSKA. ČUJ AGENCIJA. NAJBOLJE TO SVE UKINUTI.

ODGOVORITE
Name

Direkt

17.06.2020 09:25

Pozivam prestavnike agencije za Javne nabavke BiH, da poslije ovog priznanja, svi do jednog, kolektivno, podnesu neopozive ostavke, pošto poslije ove tvrdnje, njihov posao nema nikakvog smisla. Naime, šta će nam ova agencija, ako neka javna nabavka može proći bez kontrole nadležnih tijela, pošto dovoljno je samo jedna velika javna nabavka, da prođe ispod radara, pa da obesmisli postojanje ovakve agencije. Nadam se da su svjesni da ovakvim tvrdnjama dotični obesmišljavaju svoj posao. Bilo bi im bolje da se bore da sve javne nabavke budu pod kontrolom, umjesto što priznaju da imaju rupu u sistemu, koja može biti i ogromna, u zavisnosti od onoga i onih koji je budu zloupotrebljavali. Predstavnici ove agencije očigledno, na velika zvona, javno poručuju lopovima gdje su šuplji tj. gdje isti da "udare".

ODGOVORITE
Name

Mirkan

17.06.2020 10:53

Bravo za komentar.

Name

Putnik

17.06.2020 09:53

Zamislite da kirurg ne može obavljati svoj posao ali ne odustaje.

ODGOVORITE
Name

Tender

17.06.2020 17:44

Treba njih kontrolidati,tenderi su i izmisljeni zbog mahinacija.

ODGOVORITE