Новинари у Републици Српској неће добити статус службеног лица

Чести напади на новинаре, непостојање механизама процесуирања одговорних и политички притисци – све чешћи су проблеми са којима се суочавају новинари. О њима и њиховом статусу кроз измјене и допуне Кривичног законика, биће расправљано и на наредном засједању Народне скупштине Републике Српске.

Република Српска 15.06.2020 | 19:36
Новинари у Републици Српској неће добити статус службеног лица

Новинари у Републици Српској неће имати статус службеног лица.

Измјенама и допунама Кривичног законика, који ће бити разматран сутра на сједници Народне скупштине, није прихваћено прописивање посебног кривичног дјела - спречавање новинара у вршењу професионалне дужности.

''Могућност прописивања наведеног кривичног дјела, као и посебне заштите новинара у обављању њихове дјелатности разматраће се када се створе претпоставке да се у Кривични законик уврсте и кривична дјела против части и угледа'', наведено је у образложењу нацрта измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске.

Новинарска заједница, с друге стране, није ни тражила статус службене особе, већ да се напад на новинаре третира као напад на служебно лице. Таква иницијатива чека неколико година на усвајање. Осим декларативне подршке политичара, ништа конкретно до сада није урађено да се тако нешто и деси.

''Тим нашим приједлогом било је предвиђено да онај ко упути пријетње буде кажњем затвором до двије године, а да онај ко угрози живот новинара буде кажњен казном затвора од једне до осам година. То је нешто што је мало оштрије кажњавање у односу на ово што имамо сада, јер су новинари третирани законом као и било који други грађанин", каже новинар Љиљана Смиљанић.

Напади на новинаре у Републици Српској и у цијелој БиХ постали су свакодневица, и све чешће долазе од званичника. Законске заштите новинара на терену - нема. Нема ни независног правосуђа које би адекватно санкционисало политичара или званичника који нападне новинара док обавља свој посао.

''Прије мјесец дана шеф Представништва Републике Српске у Москви назвао је и пријетио новинарима Капитала, потпуно директно и све је снимљено. Тужилац је након тога рекао да нема потребе да се подноси кривична или прекршајна пријава, јер пријетње нису директне. То је суштинска порука власти да су новинари незаштићена дивљач и да је сезона лова од њих отворена од јануара до децембра'', каже новинар Горан Дакић.

Тренд притисака и напада на новинаре, који диктирају политичари, прихватили су и грађани.

''Ако се политичари понашају бахато, то је образац који треба да се слиједи, ако се понашају узорно, то ће слиједити већина становништва која је наклоњена тим политичарима. Можемо да видимо колико је друштво поларизовано. На неки начин се толерише такво агресивно понашање",  каже комуниколог Младен Бубоњић.

Од почетка године до маја линија за помоћ новинарима Удружења "БХ новинари" забиљежила је 49 позива који су пријавили пријетње или вербалне и физичке нападе. Досадашња пракса је показала да се,  осим питања ко је напднут, поставља и питање ко је нападач? Од тога врло често зависи реакција полиције. Уколико напади долазе од врха власти или оних који су блиски власти – све се заврши на једном ништа или ником ништа.