Novinari u Republici Srpskoj neće dobiti status službenog lica

Česti napadi na novinare, nepostojanje mehanizama procesuiranja odgovornih i politički pritisci – sve češći su problemi sa kojima se suočavaju novinari. O njima i njihovom statusu kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika, biće raspravljano i na narednom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska 15.06.2020 | 19:36
Novinari u Republici Srpskoj neće dobiti status službenog lica

Novinari u Republici Srpskoj neće imati status službenog lica.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će biti razmatran sutra na sjednici Narodne skupštine, nije prihvaćeno propisivanje posebnog krivičnog djela - sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

''Mogućnost propisivanja navedenog krivičnog djela, kao i posebne zaštite novinara u obavljanju njihove djelatnosti razmatraće se kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda'', navedeno je u obrazloženju nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Novinarska zajednica, s druge strane, nije ni tražila status službene osobe, već da se napad na novinare tretira kao napad na služebno lice. Takva inicijativa čeka nekoliko godina na usvajanje. Osim deklarativne podrške političara, ništa konkretno do sada nije urađeno da se tako nešto i desi.

''Tim našim prijedlogom bilo je predviđeno da onaj ko uputi prijetnje bude kažnjem zatvorom do dvije godine, a da onaj ko ugrozi život novinara bude kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina. To je nešto što je malo oštrije kažnjavanje u odnosu na ovo što imamo sada, jer su novinari tretirani zakonom kao i bilo koji drugi građanin", kaže novinar Ljiljana Smiljanić.

Napadi na novinare u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH postali su svakodnevica, i sve češće dolaze od zvaničnika. Zakonske zaštite novinara na terenu - nema. Nema ni nezavisnog pravosuđa koje bi adekvatno sankcionisalo političara ili zvaničnika koji napadne novinara dok obavlja svoj posao.

''Prije mjesec dana šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi nazvao je i prijetio novinarima Kapitala, potpuno direktno i sve je snimljeno. Tužilac je nakon toga rekao da nema potrebe da se podnosi krivična ili prekršajna prijava, jer prijetnje nisu direktne. To je suštinska poruka vlasti da su novinari nezaštićena divljač i da je sezona lova od njih otvorena od januara do decembra'', kaže novinar Goran Dakić.

Trend pritisaka i napada na novinare, koji diktiraju političari, prihvatili su i građani.

''Ako se političari ponašaju bahato, to je obrazac koji treba da se slijedi, ako se ponašaju uzorno, to će slijediti većina stanovništva koja je naklonjena tim političarima. Možemo da vidimo koliko je društvo polarizovano. Na neki način se toleriše takvo agresivno ponašanje",  kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Od početka godine do maja linija za pomoć novinarima Udruženja "BH novinari" zabilježila je 49 poziva koji su prijavili prijetnje ili verbalne i fizičke napade. Dosadašnja praksa je pokazala da se,  osim pitanja ko je napdnut, postavlja i pitanje ko je napadač? Od toga vrlo često zavisi reakcija policije. Ukoliko napadi dolaze od vrha vlasti ili onih koji su bliski vlasti – sve se završi na jednom ništa ili nikom ništa.

BN TV 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Starina

15.06.2020 18:13

Dok su ovi na vlasti napad na novinare je legitiman,a naročito BN,ima i snimak kako se prijeti vlasniku i uredniku,pa to nebi učinio ni običan čovjek,a oni bi trebali biti uzor ponašanja jer ovo i naša djeca isto posmatraju

ODGOVORITE
Name

XX

15.06.2020 18:48

Dobro jutro,, KOLUMBO,,, ova vlast da vam to da? Vi ste bogami smješni šta tražite,, budite zadovoljni dok ikako postojite,, heheeee!

ODGOVORITE
Name

Enisa

15.06.2020 20:03

Diktatura

ODGOVORITE
Name

Zoran

15.06.2020 22:26

Skupština bi trebala doneti zakon da svako ko napiše neku laž odma u zatvor. Svagdje u svijetu novinari lazu ali ne ovoliko kao kod nas, 90%napisanog nije tačno.

ODGOVORITE
Name

Boris

16.06.2020 04:54

Samo zato što informišu javnost o istini koja boli

ODGOVORITE
Name

Jedan ĆĆĆĆĆĆovac

16.06.2020 05:13

Žao mi je pravih novinara. Ima vas, pravih, po medijima u RS i BiH. Nažalost, kao i sve profesije u našem društvu, dovedeni ste, kao i prosvetari, medicinari, policajci..., do ovakvih situacija. Svi smo izgubili kredibilitet, ali moramo jednom razgraničiti kukolj od žita, jeste patnja, ali moramo. Pišite objektivno, imate veliku odgovornost. Pišite o kukolj prosvetarima, medicinarima, političarima... opet objektivno, činjenično. Oduzmite i vi političarima status službenih lica kad dođu do vas. A mi, mi ćemo formirati naše mišljenje na osnovu činjenica.

ODGOVORITE